AltınovaAltınova Belediye Başkanı Oral, su altı arkeolojik kazı için dalış gerçekleştirdi

Altınova Belediye Başkanı Oral, su altı arkeolojik kazı için dalış gerçekleştirdi

21.10.2022 - 12:49 | Son Güncellenme:

Altınova Belediye Başkanı Oral, su altı arkeolojik kazı için dalış gerçekleştirdi

Altınova Belediye Başkanı Oral, su altı arkeolojik kazı için dalış gerçekleştirdi

Özgür YILDIZ/ALTINOVA(Yalova),(DHA)-YALOVA’da Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Hersek Lagünü’nde denizin yaklaşık 3,5 metre altında tespit edilen antik yapılar için dalış gerçekleştirdi. Oral, “Tarih için tarihi bir dalış yaptık. Her dalışta yeni ve büyük bir şehrin varlığını hissetmek heyecan verici. Altınova’nın Türk tarihi ve dünya tarihi adına önemi çok daha fazla ortaya çıkacak” dedi.

Altınova Belediyesi destekleri ile Marmara Denizi’nin Altınova kıyı şeridinde yaklaşık 3,5 metre derinlikte bulunan Civetot Kalesi'nde geçen yıl başlayan su altı arkeolojik kazılarında yeni bulgular ortaya çıkıyor. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sualtı Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Serkan Gündüz ve ekibi ile birlikte su altı arkeoloji kazılarına katılan Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, antik yapıların ortaya çıkarılması ile birlikte bölgenin turizme açılması için girişimde bulunacaklarını belirtti. Dalış yaparak yaklaşık 2 saat boyunca kazı ekibi ile birlikte antik yapıları inceleyen Başkan Dr. Metin Oral, “Tarih için tarihi bir dalış yapma imkânı bulduk. Tabi her geçen gün yeni bilgiler, daha büyük bir kentin varlığını işaret ediyor. Çalışmalar için çok teşekkür ediyorum. Tarih boyunca stratejik bir konum ve önemde bulunan Altınova’mızın tarihi kimliğini, değerlerini tüm dünya öğrenecek” şeklinde konuştu.

“6 FARKLI YAPI TESPİT ETTİK”

Su altında bulunan yapı grubunun Geç Antik Dönemden başlayarak 13. Yüzyıla kadar kullanıldığını açıklayan Kazı Başkanı Dr. Serkan Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Civetot Kalesi (Kratos) Anadolu Selçuklularla Haçlılar arasında geçen Kratos Muharebesinin gerçekleştiği alanlardan bir tanesi olması nedeniyle oldukça önemli bir konumda yer almakta. Bu tarihi önemi antik dönemden günümüze devam ediyor. Anadolu ile İstanbul arasında yol ağının oldukça yakın noktasında yer alması, yol güvenliğini kontrol etmesi açısından da önem arz etmekte. Su altında şu ana kadar 6 farklı yapı tespit ettik. Bunlardan 2 tanesini tam anlamı ile tanımlayabiliyoruz. Bunlardan bir tanesi zeytinyağı işliği, diğeri ise hamam yapısı olduğunu biliyoruz.”(DHA)

FOTOĞRAFLI

Yazarlar