TrabzonTrabzon Raylı Sistem projesinde devir protokolü

Trabzon Raylı Sistem projesinde devir protokolü

24.04.2024 - 13:03 | Son Güncellenme:

Trabzon Raylı Sistem projesinde devir protokolü

Trabzon Raylı Sistem projesinde devir protokolü

Selçuk BAŞAR/TRABZON,(DHA)- TRABZON’da Raylı Sistem Hattı Projesi’nin yapım çalışmaları, yapılan protokolle Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildi. Protokol ile Türkiye’nin en uzun raylı sisteminin yapılacağı kentte projenin 2028 yılında bitirilmesi hedeflenirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Bu projeyi bitmiş şekliyle görüyor gibi heyecanını hissediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Trabzon’un yıllardır hayalini kurduğu Raylı Sistem Hattı Projesi’nin yapım çalışmaları, yapılan protokolle Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleşen törende Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün devir protokolüne imza attı.

Protokol ile Türkiye’nin en uzun raylı sisteminin yapılacağı kentte projenin 2028 yılında bitirilmesi hedeflenirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Raylı Sistem Projesi’nin hayata geçmesiyle ilgili büyük bir heyecan duyduğunu söyledi. Başkan Genç, “Trabzon'umuzda bir süredir gündemde olan, özellikle yerel seçim sürecinde hemşehrilerimle paylaştığım ve göreve gelir gelmez ilk ele alacağımız proje olarak taahhüt ettiğimiz şehir içi Raylı Sistem Hattı’nın startını bugün kıymetli genel müdürümüzle birlikte imza altına alıyoruz. İmzalayacağımız protokolün hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Şehir içi raylı sistem konusunu iki yönüyle beraber izah etmiştim. Özellikle kıyı bandında sıkışan yapılaşma ve ticari yaşam dolayısıyla sıkışan trafiğimizi daha da rahatlatacak. O stresi ortadan kaldıracak. Hem ulaşım hızı hem de ulaşım konforu nedeniyle de bir standart yükseltmemize sebep olacak. Halkımızın trafik konusunda daha rahata ereceği bir ulaşım aksını yeni bir ulaşım standartıyla beraber hizmete almanın şehrimize çok faydası olacak” dedi.

Haberin Devamı

‘ŞEHRİMİZE VERDİĞİMİZ SÖZÜN GEREĞİNİ YAPTIK’

Göreve gelir gelmez bu projeyle ilgili çalışmalar yaptığını belirten Başkan Genç, “Trabzon'umuzda artık raylı sistemin şehir merkezinde olmasının bu şehrin vizyonunu, geleceğine dair olan artılarına, standartlarına bir değer daha katacağı saikiyle beraber bu projemizi seçim döneminde de paylaşmıştık. Göreve gelir gelmez de şehrimizin evladı Ulaştırma Bakanımızla beraber birlikte bu konuda bakanlık, bürokrasimiz, kıymetli genel müdürümüz ile iki kez toplantı yaptık. Sayın bakanımızın da bu konudaki hassasiyetiyle de birlikte, bizim de şehrimize verdiğimiz sözün de bir gereği olarak daha önce protokolle cumhurbaşkanımızın talimatı ve kararnamesiyle Ulaştırma Bakanlığı bünyemize alınmıştı. Projemizi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma Bakanlığı arasında imzalanan protokole hayata geçiriyoruz. Bugünden itibaren inşallah ay, gün, saat bu işi takip edip bu dönem nihayetlendirmek istiyoruz. Projemiz geneli itibariyle 824 bin kişinin yaşadığı şehrimizde özellikle Akçaabat, Yomra ve Ortahisar ölçeğimizde 500 bin nüfusun yaşadığı sirkülasyonun en yoğun olduğu alana hizmet etme hedefiyle beraber yapılıyor. Yani Akçaabat ve Yomra arası planlanıyor. Ancak projemizin başlangıç aşaması şehir hastanemizin de hizmete alınması ile beraber daha yoğun bir alan olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘PROJEYİ HASSASİYETLE TAKİP EDECEĞİZ’

Projeyi hassasiyetle takip edeceklerini kaydeden Başkan Genç, “Etaplamanın en yoğun alanı Akyazı-Meydan olarak, yani 8.7 kilometrelik alan itibariyle başlayacağız. Hemen akabinde üniversitemize yani Akyazı-Havalimanı aksıyla beraber 16 kilometrelik kısmını Ortahisar ölçekli olarak ele alacağız. Ardından da Akçaabat ve Yomra bağlantımız şeklinde projemizi devam ettirmeyi arzu ediyoruz. Hatırlarsanız bu projemizi kıymetli cumhurbaşkanımız, Trabzon ziyaretinde de hemşehrileriyle beraber buluşmasında gündeme getirmiş, paylaşmıştı. Biz de bir manada ondan sonraki süreci şehrimizde bu projeyi önceliklendirerek ve şehirdeki beklentiyi karşılamak adına bu çalışmayı hızlı bir şekilde başlattık. Ben bu vesileyle kıymetli cumhurbaşkanımıza şehrimiz adına, hemşehrilerim adına şükranlarımı arz etmek istiyorum. Ama biraz önce de arz ettiğim gibi değerli Ulaştırma Bakanımız, şehrimizin evladı Sayın Abdulkadir Uraloğlu bakanımıza, onun kıymetli genel müdürüne, protokolümüzü beraber imza altına alacağımız kıymetli bürokratlarına, bu konuda emek veren değerli mesai arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Bu projeyi şu anda bitmiş şekliyle görüyor gibi heyecanını da hissediyorum. Biz bu şehrin evladıyız. Bu şehir bizi yetiştirdi ve bu şehre hizmet etmenin heyecanı her şeyin üstünde. Büyükşehir Belediyesi olarak projeyi hassasiyetle takip edip şehrimize kazandıracağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

GENEL BÜTÇEDEN YAPILACAK

Haberin Devamı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün de “Cumhurbaşkanımızın başlattığı, genel bütçeden Büyükşehir Belediyelerine Raylı Sistem katkısı uygulaması bir devrim niteliğinde oldu. Ulaştırma Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi'nin iş birliği çerçevesinde iyi eserler ortaya çıkmaya başladı. Trabzon’umuzda da iki üç yıllık bir geçmişi var. Trabzon’da ulaşım ana planının güncellenmesiyle birlikte raylı sitem ihtiyacı ortaya çıktı. Bugünkü protokolle birlikte en uzun raylı sistem çalışmasını Trabzon için başlatacağız. İki ucuna baktığımızda 32 kilometreden bahsediyoruz. Hatta uygulamaya geçtiğimizde belki bu çalışmanın gereği daha da uzun bir hale gelecek. Yani bakanlığımızın bir şehirde en uzun raylı sistem çalışması olacak diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

İKİ UCU 32 KİLOMETRE

Eyigün konuşmasını “Bugün ki tek bir protokolle en uzun raylı sistem çalışması Trabzon için başlıyor. İki ucuna baktığımızda 32 kilometreden bahsediyoruz. Hatta uygulamaya geçtiğinde belki bu etüdün çalışmanın gereğince daha da uzun bir kilometre gösterecek. Bakanlığımızın bu şehirde Kent Raylı Sistem Devir Protokolüne esas en uzun raylı sistem çalışması olacak diyebiliriz. Diğer şehirlerde yapımı devam eden 61 kilometrem raylı sistem hattı var. Bugün imzayı atarken etüt, proje, sondajların 1-1,5 yıl içinde tamamlanması ile akabinde yapım aşamasına önümüzdeki yıl geçmek suretiyle başka şehirlerde gösterdiğimiz hızlı inşaat, halkı rahatsız etmeyen, trafiği bozmayan, güncel hayatı destekleyen hem de inşaatı destekleyen anlayışla şehir şantiyesinin anlayışı ile bu projeyi gerçekleştireceğimize planlıyoruz” diyerek tamamladı. (DHA)

FOTOĞRAFLI