14.07.2021 - 12:56 | Son Güncellenme:
DHA
MUĞLA'da, 6 yıl önce kurulan Eğitim- Geriatri-Ekolojik Tarım-Turizm (EGET) Vakfı'nca dikilen lavantalar, hasat edildi
Muğla'nın sahil bölgelerindeki ilk lavanta üretimini gerçekleştiren EGET Vakfı, Ula'nın Armutçuk Mahallesi'ndeki Tarım İşletmesi'nde, 5'nci kez lavanta hasadını tamamladı. Hasat şenliği, gönüllülerin katılımıyla her yıl olduğu gibi imece usulüyle yapıldı. Lavanta fideleri, yağlarının katışıksız ve yüksek kaliteli olması amacıyla, kesim motorlarının eksoz gazından etkilenmemesi için, oraklarla hasat edildi. Böylece, damıtılacak olan lavantalardan, daha kaliteli bir yağ elde edilebilecek. EGET Vakfı, sahil kentlerinde de lavanta yetişebileceğini ispatlamanın ötesinde, Türkiye'nin ithal ettiği ürünler arasında bulunan lavanta yağının yerli olarak üretimini yaptırarak bu alanda farkındalığa da katkı sağlıyor.
EGET Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Safai Özer, vakfın, bütün gelirlerini dar gelirli üniversite öğrencilerine burs vermeye ayırdığını hatırlatarak, "Yetiştirdiğimiz lavantaları çok yönlü değerlendiriyoruz. Lavanta fidesi satışıyla başladığımız faaliyetimizde, daha yüksek katma değerli ürünler üretmek asal amacımızdı. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu distilasyon tesislerde, lavanta yağı üretimi yaptırdık. Başta lavanta olmak üzere hemen hemen bütün bitki yağlarında ülkemiz ithalatçı durumda. Lavanta yağını nasıl değerlendirelim diye düşünürken de lavanta esaslı kozmetik ürünler geliştirdik. Muğla sadece bir turizm, tarım şehri değil. Muğla'nın bir kozmetik markası da var ve dar gelirli öğrencilere umar oluyor ve gurur duyacağı bir fayda sağlıyor. EGET'in diğer faaliyetlerinden edindiği gelirler gibi, dar gelirli öğrencilere burs oluyor"dedi.
EGET Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Uzman da vakfın bütün gelirlerinin eğitim bursuna dönüştüğünü belirterek, "Bu bağlamda, duyarlı yurttaşların bağışlarına, ülkemiz gençlerinin daha da fazlaca gereksinimleri var" diye konuştu.
Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)
FOTOĞRAFLI