İzmir'Küçük Menderes Havzası, tarımın merkezi olacak'

'Küçük Menderes Havzası, tarımın merkezi olacak'

20.02.2025 - 10:59 | Son Güncellenme:

'Küçük Menderes Havzası, tarımın merkezi olacak'

Küçük Menderes Havzası, tarımın merkezi olacak

İZMİR,(DHA)-DEVLET Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Küçük Menderes Havzası'nı daha verimli hale getirerek Türk tarımının önde gelen merkezlerinden birine dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade etti. Balta, hayata geçen baraj ve sulama projelerinin yanı sıra Arazi Toplulaştırma (AT) ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri (TİGH) projelerinin de bölgede sürdüğüne dikkat çekti.

Haberin Devamı

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Küçük Menderes Havzası'nı daha verimli hale getirerek Türk tarımının önde gelen merkezlerinden birine dönüştürmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Balta, son 22 yılda hayata geçen baraj ve sulama projelerinin yanı sıra AT ve TİGH projelerinin de bölgede sürdüğünü vurgulayarak, çalışmaların 52 bin 100 dekar arazide sürdüğünü belirtti. Ödemiş-Beydağ Sulama Projesi kapsamında daha önce 120 bin 500 dekar arazinin modern sulamaya açıldığını hatırlatan Balta, "Küçük Menderes Havzası'ndaki üretim maliyetlerini düşürerek, artan verim ve ürün çeşitliliği ile birlikte üreticimizin refahını seviyesini yükseltmek amacıyla başlattığımız çalışmaların ilk kısmında 109 bin 250 dekar arazideki AT ve TİGH projemizi tamamladık. 26 mahallemizdeki tarlalara artık üreticimiz daha kolay ulaşıyor. Her gün birkaç ayrı bölgede çalışmaktansa tek noktada tarlasını sürüyor, suluyor ve hasat ediyor. Hem yakıttan hem vakitten tasarruf ediyor. Geliri ve kazancı artıyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'PROJE, 52 BİN 100 DEKAR ARAZİDE DEVAM EDİYOR'

Ödemiş Beydağ Sulaması 2. Kısım Projesi'ne de ara vermeden başladıklarını kaydeden Balta, "Bu projemiz Küçük Menderes Havzası'nda 10 mahallede 52 bin 100 dekar araziyi kapsıyor. Şu ana kadar proje kapsamında 14 bin 751 metre tahliye kanalı, 1283 metre kazı ve gabion şilte imalatını bitirdik. Ayrıca Pirinççi Deresi'ndeki dolgu çalışmalarını da bitirdik. 38 parseli sahiplerine teslim ettik. Kurucu, Gerçekli, Yolüstü mahallelerinde de toplam 17 bin 460 dekar ve 935 parseli yeniden düzenledik. Teslim işlemlerini tamamladık" dedi.

'48,5 KİLOMETRE YOL YAPILDI'

Tarlalara ulaşımı kolaylaştırmak için yol yapım çalışmalarının da aralıksız devam ettiğini dile getiren Balta, "Gerçekli Mahallesi'nde 3575 metre yol imalatımızı bitirdik. Bu rakamla birlikte proje kapsamında tamamladığımız yol miktarı 48 bin 521 metreye ulaştı. Yolüstü Mahallesi'ndeki çalışmalarımız ise devam ediyor" açıklamalarında bulundu. Küçük Menderes Havzası'nda 5 mahalledeki mühendislik işlemlerinin de sürdüğünü belirten Balta, 3 mahallede parsel köşe kazık çakma işlemlerinin ve yer teslimi çalışmalarının yapıldığını söyledi. Balta, yol ve tahliye kanalı imalatlarının devam ettiğini ifade etti.(DHA)

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLI