09.11.2023 - 15:46 | Son Güncellenme:
DHA
İSTANBUL,(DHA)- Selanik göçmenleri tarafından 1923 yılından beri sürdürülen geleneksel dede pilavı, bu sene 100 yaşına giren Cumhuriyet için pişirildi. Yoğun ilgi gören etkinlikte pişirilen 1 ton kavurmalı pilav vatandaşlara ikram edildi.
Türkiye - Yunanistan nüfus mübadelesiyle Türkiye’ye göçen Selanik göçmenleri tarafından Bağcılar Mahmutbey Mahallesi'nde 1923 yılından beri sürdürülen Geleneksel Dede Pilav Günü, 100 yaşına girdi. Her yıl Kasım ayının ikinci Perşembe günü yapılan ve Bağcılar Belediyesi'nin de destek verdiği etkinlik bu sefer özel bir anlam ifade ediyor. Dede Pilavı, bu sene 100 yaşına giren Cumhuriyet için pişirildi. Küçükbaş hayvanın etinden pişirilen kavurma ve 1 ton pirinçten yapılan pilav davetlilere ikram edildi. Programa Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar da katıldı.
“GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü DE MİNNETLE ANIYORUM”
Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, “Mahmutbey Mahallesi, Selanik göçmeni olan, oradan mübadele ile gelmiş olan soydaşlarımızın oluşturmuş olduğu bir yer. Hemşehrilerimizin orada başlayan 100 yıllık geleneğini burada devam ettirdiğini mutlulukla görüyoruz. Belediye olarak her zaman bu etkinliğin yapılması ve yaşatılması adına üzerimize düşen her türlü katkıyı sunuyoruz, sunmaya devam ediyoruz. Ama gönlünü, kalbini, sevgisini ortaya koyan ve madden manen bu geleneği yaşatan hemşehrilerimize de özellikle şükranlarımı sunuyorum. Geçen sene bu günümüzün 99’uncusunu idrak etmiştik. 10 Kasım tarihinde gerçekleştirmiştik. Bu sene 9 Kasım tarihinde gerçekleştiriyoruz. Yarın da 10 Kasım. Bu vesileyle Mahmutbey’de oturan hemşehrilerimizin de hemşehrisi olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.
“GELENEĞİMİZİ BUGÜNE TAŞIYAN TEK LİDERİMİZ ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN RUHU ŞAD OLSUN”
Nazmiye Temur, “Bu gelenek, bereketine inandığımız ve o kıtlık dönemlerinde de çok bolluk olduğu için o günden bugüne geldi. Bunu bugüne taşıyan, buralara getiren tek liderimiz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun. Yarın da 10 Kasım onu minnetle anıyorum” şeklinde konuştu.
Nurşen Şahin ise şöyle konuştu:
“Hem Cumhuriyetimizin hem de geleneğimizin 100’üncü yılındayız. Gururluyuz, onurluyuz. Böyle bir aktiviteyi hala devam ettiren yetkililere, belediyemize, dernek başkanlarımıza, köy halkımıza, hepsine teşekkür ederiz. Yarın 10 Kasım, Atamızı da saygıyla anıyoruz.”
BİR ASKERİN VASİYETİNİ YERİNE GETİRİLİYOR
Dede Pilavı’nın çıkış hikayesi ise halk arasında şöyle anlatılıyor; Yusuf adında yaralı bir askerin daha fazla yaşayamayacağını hissetmesi üzerine kendisini bulanlara öldüğü günün her sene-i devriyesinde etli pilav yapılarak halka dağıtılmasını vasiyet etmesiyle başladığıdır.