MeriçEdirne'de coğrafi işaret tescilli 'Meriç Yer Fıstığı', Türkiye'ye açılmaya hazırlanıyor

Edirne'de coğrafi işaret tescilli 'Meriç Yer Fıstığı', Türkiye'ye açılmaya hazırlanıyor

24.07.2024 - 12:22 | Son Güncellenme:

Edirne'de coğrafi işaret tescilli 'Meriç Yer Fıstığı', Türkiye'ye açılmaya hazırlanıyor

Edirnede coğrafi işaret tescilli Meriç Yer Fıstığı, Türkiyeye açılmaya hazırlanıyor

Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE Valisi Yunus Sezer, Meriç ilçesinde üretilerek kadın girişimciler tarafından işlenen coğrafi işaretli Meriç yer fıstığının, yakın süreçte tüm Türkiye'deki marketlerde satışa sunulacağını söyledi. Gelinen sürecin, kadınların başarısı olduğunu söyleyen Sezer, "Şu anda Edirne Yöresel'in ürünleri yakın zamanda tüm Türkiye'deki marketlerde de görme imkanımız olacak. Bu aslında ablalarımızın bir başarı hikayesi olacak" dedi.

Haberin Devamı

Edirne'nin Meriç ilçesinde ayçiçeği ve çeltiğe alternatif olarak üretilen yer fıstığı, 2022 yılında coğrafi işaret alarak 'Meriç Yer Fıstığı' adıyla tescillendi. Ata tohumuyla üretilen yer fıstığı, kadın girişimciler tarafından ilçeye bağlı Alibey köyünde kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin üretim tesisinde işleniyor. Eleme, kavurma ve paketleme gibi süreçlerden geçen yer fıstığı, Edirne Valiliği tarafından oluşturulan 'Edirne Yöresel' markasıyla, Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde ve internet yoluyla satışa sunuluyor.

'ÜRETİMİ YILLARDIR DEVAM EDİYOR'

Fıstığın işlendiği tesisi gezen Edirne Valisi Yunus Sezer, girişimci kadınlarla sohbet ederek açıklamalarda bulundu. Meriç yer fıstığını markalaştırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Vali Sezer, "Malumunuz Meriç ilçemizde ayçiçeği, buğday ve nispeten de çeltik üretimi yapılıyor. Fakat bazı arazilerimiz var ki bu arazilerimiz ekime çok uygun değil, kumlu araziler oldukları için. Buralarda da ata tohumumuz fıstığın üretimi yıllardır devam ediyor. Fakat bu üretimle ilgili olarak hem desteklenme, hem de bunun markalaşması ve pazar bulması açısından geçtiğimiz 7-8 ay içerisinde çok önemli bir çalışma ortaya konuldu. Bu da valiliğimizin öncülüğünde Meriç yer fıstığımızı markalaştırdık. Bununla ilgili hem eleme, hem kavurma hem de yeni binayla birlikte paketleme tesislerini kurarak bunların pazarlamasına geçiliyor" dedi.

Haberin Devamı

'EKİM ALANINI ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ'

Edirne'de bu yıl sözleşmeli çiftçi modeline geçmeyi hedeflediklerini dile getiren Sezer, "Böylelikle yer fıstığında geçen yıl 400 - 500 dönüm ekilirken bu sene 1800 dönüme kadar çıkmak istiyoruz. Şu anda Tarım Kredimizin tüm marketlerinde yer alıyor bu ürün ve bir ürünün içerisinde 4 tane fıstık çıkabiliyor. Gerçekten de lezzetiyle ve yağ oranıyla beraber çok önemli bir ürün. Bunu da pazarlama noktasında bütün marketlerimize gönderiyoruz. Şimdi diğer zincir marketlerde de anlaşmamız söz konusu" diye konuştu.

'TÜM TÜRKİYE'DEKİ MARKETLERDE SATIŞA SUNULACAK'

Meriç yer fıstığının yakında tüm Türkiye'deki marketlerde satışa sunulabileceğini söyleyen Vali Sezer, "Hedefimiz burada ayçiçeğine ve çeltiğe alternatif bir ürün daha koyabilmek. Bunun da aslında basamaklarını önemli bir şekilde, kooperatif üyelerimizle birlikte 'Edirne Yöresel' adı altında yapıyoruz. Edirne Yöresel'in bir ürünü bu. Edirne Yöresel'de 60'a yakın ürünümüz var. Bu şekilde kadınlarımızın emekleri de zayi olmuyor. Şu anda Edirne Yöresel'in ürünleri Edirne'deki bütün marketlerde var inşallah yakın zamanda tüm Türkiye'deki marketlerde de görme imkanımız olacak. Bu aslında ablalarımızın bir başarı hikayesi olacak. Biz her türlü destekliyoruz" ifadelerini kullandı.(DHA)

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLI

Yazarlar