Merkez Amasya Tamimi'nin okunuşu ve imzalanışı canlandırıldı

Amasya Tamimi'nin okunuşu ve imzalanışı canlandırıldı

22.06.2024 - 13:02 | Son Güncellenme:

Amasya Tamimi'nin okunuşu ve imzalanışı canlandırıldı

Amasya Tamiminin okunuşu ve imzalanışı canlandırıldı

Şerife Serap KARA/AMASYA, (DHA) -AMASYA Tamimi'nin imzalanmasının 105'inci yıl dönümünde, Saraydüzü Kışlası önünde Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, tiyatro oyuncuları tarafından canlandırıldı. Törende konuşan Vali Yılmaz Doruk, "Amasya’dan hem ulusal düzeyde hem de dünyaya, tam bağımsız bir ülke kurmanın ilanı yapıldı" dedi.

Amasya'da Cumhuriyetin temellerini oluşturan ilk 'Kuruluş belgesi' olan 'Amasya Tamimi'nin 105’inci yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi.

22 Haziran 1919'da açıklanan Amasya Tamimi'nin imzalandığı yer olan Saraydüzü Kışlası'ndaki törene Vali Yılmaz Doruk, Belediye Başkanı Turgay Sevindi ve il protokolü katıldı. Amasya Belediyesi Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Amasya Tamimi okundu. Törende, Amasya Tamimi'nin o dönemde 9'uncu Ordu Müfettişi olan Mustafa Kemal Atatürk tarafından hazırlanışı, Rauf Orbay, Ali Fuat Cebesoy ve Albay Refet Bele tarafından imzalanma anı da tiyatro oyuncuları tarafından canlandırıldı.

AMASYA TAMİMİ İLE TÜM MİLLETİMİZ BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİNE DAVET EDİLDİ

Buradaki konuşmasında 105 yıl önce Amasya Tamimi'nin ilan edilerek milletin egemenliğine dayalı cumhuriyet temelinin atıldığını söyleyen Vali Yılmaz Doruk, “Bu yıl Amasya Tamimi'nin ilan edilişinin 105. yıl dönümünü yaşıyoruz. 105 yıl önce Amasya'dan tamim ilan edilerek ülkemizin kurtuluş mücadelesinin başlangıcı olarak buradan start verilmiş oldu. Buradan hem ulusal düzeyde hem de dünyaya tam bağımsız bir ülke kurmanın, devletimizi yeniden kurtarıp kurmanın ilanı yapıldı. Amasya Tamimi ilan edildi. Tamimin çok bilinen önemli bir kritik maddesi olarak ‘milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır ’diyerek bütün ülke ve millet olarak bağımsızlığımız, istiklalimiz için tüm milletimizi bu mücadeleye bir manada davet edildi"’ dedi.

AYNI RUHLA BU ŞEHRE BU ÜLKEYE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Atatürk ve silah arkadaşlarının sahip olduğu bağımsızlık ruhuyla bu ülkeye sahip çıkmaya devam edeceklerini belirten Amasya Belediye Başkanı Turgay Sevindi, “105 yıl önce şehrimize gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk bugün Amasya Tamimini imzalayarak bu ülkenin kuruluşuna yeniden ekibiyle beraber imza atmıştır. Biz de aynı ruhla bu şehre bu ülkeye sahip çıkmaya devam edeceğiz. Var olsun Atatürk, var olsun Cumhuriyet, var olsun Türkiye” ifadelerini kullandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI