Zeynep Kakınç

Zeynep Kakınç

kakinczeynep@gmail.com

Tüm Yazıları

Bayramlar yemekleriyle de öne çıkar Türk mutfağında. Ayrı bir özen gösterilir bayram sofralarına. Ünlü şefler, hem mevsime hem de Kurban Bayramı’na özgü tariflerini sizler için hazırladı

 

Artık her ne kadar tatille özdeş tutulsa da bayramların geleneklerimizdeki rolü büyük. Eskiler “Büyük Bayram” derlermiş Kurban Bayramı’na. Ailelerin buluştuğu, dargınların barıştığı, ziyaretlerin yapıldığı ve elbette keyifli sofraların kurulduğu bayramların tadı da bir başka olur. Kıymetli şeflerimiz Yunus Emre Akkor, Eyüp Kemal Sevinç, Aydın Demir ve Fırat Siriş’in tarifleriyle sizler için özel bir bayram menüsü oluşturduk. Eminim çok beğeneceksiniz.

Haberin Devamı

Şef Aydın Demir

İncir teleme tatlısı

Malzemesi:  

12-14 adet kuru incir (büyüklüğüne göre) 

1 kg keçi veya inek sütü 

Toz tarçın 

Ceviz içi 

Yapılışı: 

Kuru incirleri tavla zarı boyutunda kesin . Keçi sütünü kaynatın ve ocaktan alıp 3-5 dk ılımaya bırakın. İncirleri tencereye koyup mikserle parçalayın. 

Hemen servis kaselerine veya güveçlerine koyup oda sıcakladığında üzeri bezle veya örtüyle kapalı vaziyette 5-6 saat mayalanmaya soğumaya bırakın.

Soğuduktan sonra buzdolabına koyun ve yeterli soğukluğa gelince üzerine çok az toz tarçın ve kavrulmuş ceviz sepeleyerek servis edin.

Şef tarifleriyle bayram sofrası

Şef Yunus Emre Akkor

Keşkek (herise, aşur)

Malzemesi:  Yarım kilo buğday

Yarım kilo kuşbaşı et 4 3 litre su

5 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı biber salçası

3 çay kaşığı kimyon 4 2 çay kaşığı pulbiber

1 çay kaşığı karabiber 4 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Buğdayı geceden ıslatın. Kuzu kuşbaşı, buğday, su ve tuzu tencereye koyun. En az bir buçuk saat pişirin. Arada suyu azalırsa su ekleyin. Lapa kıvamına geldiğinde ve suyunu tamamen çektikten sonra tahta kaşıkla dövmeye başlayın. Biber salçasını ve 3 yemek tereyağını ilave edin. Etler lif lif olup kıvam alıncaya kadar dövmeye devam edin. İyice dövüldükten sonra servis tabağına alın. Tereyağını tavada eritin, yanmaya yakın altını kapatıp, kimyon ve pulbiber atın. Servis tabağındaki yemeğin üzerine dökerek servis edin. Arzu ederseniz pişmiş parça etle sunabilirsiniz.

Haberin Devamı

Şef tarifleriyle bayram sofrası

Şef Fırat Siriş

İncirli, anasonlu ezme

Malzemesi:

40 g İzmir tulum peyniri

25 g Ezine peyniri

35 g Ayvalık tuzsuz lor peyniri

10 g süzme yoğurt

15 g krema

10 g kuru incir

2 g anason baharatı tozu

20 ml zeytinyağı

Süslemek için;

File badem, kuru incir

Yapılışı: İzmir tulum ve Ezine peynirini rendeleyin. Zeytinyağını ilave edin. Peynirler birbirleriyle kıvam aldıktan sonra krema, süzme yoğurt ve lor peynirini ekleyin. Suda ıslatıp biraz beklettiğiniz kuru incirleri karışımın içine jülyen şekilde doğrayıp ilave edin. Son olarak anason baharatını içine karıştırın. Kaşık yardımıyla şekil verip, sunum tabağına alın. File badem ve kuru incirle süsleyin.

Şef tarifleriyle bayram sofrası

Şef Eyüp Kemal Sevinç

Dana kavurma ve üzümlü nohutlu pilav

Malzemesi:

Dana kavurma için;

500 g kavurmalık dana eti

2 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz, karabiber

Pilav için;

2 su bardağı pirinç

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım adet soğan

2 yemek kaşığı kuş üzümü

1 su bardağı haşlanmış nohut

2 su bardağı tavuk suyu

1 yemek kaşığı tereyağı

Haberin Devamı

Maydanoz

Yapılışı: Dana etini küp küp doğrayın, zeytinyağında 45-60 dakika kadar üstü kapalı olarak pişirin. Tereyağı, tuz, karabiber ve arzuya göre kekik ekleyip karıştırın. Pirinci en az 1 saat suda bekletip yıkayın. Yarım soğanı doğrayıp bir tencerede zeytinyağıyla kavurun. Kuş üzümlerini ekleyip 1-2 dakika kadar pişirdikten sonra pirinci ilave ederek kavurmaya devam edin. Nohudu ve tavuk suyunu da ilave ettikten sonra tereyağını ekleyip karıştırın. 15-20 dakika kadar pişirin. Ocaktan alıp 10 dakika demlendirin. Üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirerek dana kavurma ile servis edin.

Şef tarifleriyle bayram sofrası