Bayramlar yemekleriyle de öne çıkar Türk mutfağında. Ayrı bir özen gösterilir bayram sofralarına. Ünlü şefler, hem mevsime hem de Kurban Bayramı’na özgü tariflerini sizler için hazırladı
Artık her ne kadar tatille özdeş tutulsa da bayramların geleneklerimizdeki rolü büyük. Eskiler “Büyük Bayram” derlermiş Kurban Bayramı’na. Ailelerin buluştuğu, dargınların barıştığı, ziyaretlerin yapıldığı ve elbette keyifli sofraların kurulduğu bayramların tadı da bir başka olur. Kıymetli şeflerimiz Yunus Emre Akkor, Eyüp Kemal Sevinç, Aydın Demir ve Fırat Siriş’in tarifleriyle sizler için özel bir bayram menüsü oluşturduk. Eminim çok beğeneceksiniz.
Şef Aydın Demir
İncir teleme tatlısı
Malzemesi:
12-14 adet kuru incir (büyüklüğüne göre)
1 kg keçi veya inek sütü
Toz tarçın
Ceviz içi
Yapılışı:
Kuru incirleri tavla zarı boyutunda kesin . Keçi sütünü kaynatın ve ocaktan alıp 3-5 dk ılımaya bırakın. İncirleri tencereye koyup mikserle parçalayın.
Hemen servis kaselerine veya güveçlerine koyup oda sıcakladığında üzeri bezle veya örtüyle kapalı vaziyette 5-6 saat mayalanmaya soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra buzdolabına koyun ve yeterli soğukluğa gelince üzerine çok az toz tarçın ve kavrulmuş ceviz sepeleyerek servis edin.
Şef Yunus Emre Akkor
Keşkek (herise, aşur)
Malzemesi: Yarım kilo buğday
Yarım kilo kuşbaşı et 4 3 litre su
5 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı biber salçası
3 çay kaşığı kimyon 4 2 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber 4 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Buğdayı geceden ıslatın. Kuzu kuşbaşı, buğday, su ve tuzu tencereye koyun. En az bir buçuk saat pişirin. Arada suyu azalırsa su ekleyin. Lapa kıvamına geldiğinde ve suyunu tamamen çektikten sonra tahta kaşıkla dövmeye başlayın. Biber salçasını ve 3 yemek tereyağını ilave edin. Etler lif lif olup kıvam alıncaya kadar dövmeye devam edin. İyice dövüldükten sonra servis tabağına alın. Tereyağını tavada eritin, yanmaya yakın altını kapatıp, kimyon ve pulbiber atın. Servis tabağındaki yemeğin üzerine dökerek servis edin. Arzu ederseniz pişmiş parça etle sunabilirsiniz.
Şef Fırat Siriş
İncirli, anasonlu ezme
Malzemesi:
40 g İzmir tulum peyniri
25 g Ezine peyniri
35 g Ayvalık tuzsuz lor peyniri
10 g süzme yoğurt
15 g krema
10 g kuru incir
2 g anason baharatı tozu
20 ml zeytinyağı
Süslemek için;
File badem, kuru incir
Yapılışı: İzmir tulum ve Ezine peynirini rendeleyin. Zeytinyağını ilave edin. Peynirler birbirleriyle kıvam aldıktan sonra krema, süzme yoğurt ve lor peynirini ekleyin. Suda ıslatıp biraz beklettiğiniz kuru incirleri karışımın içine jülyen şekilde doğrayıp ilave edin. Son olarak anason baharatını içine karıştırın. Kaşık yardımıyla şekil verip, sunum tabağına alın. File badem ve kuru incirle süsleyin.
Şef Eyüp Kemal Sevinç
Dana kavurma ve üzümlü nohutlu pilav
Malzemesi:
Dana kavurma için;
500 g kavurmalık dana eti
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Pilav için;
2 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım adet soğan
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı tavuk suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
Maydanoz
Yapılışı: Dana etini küp küp doğrayın, zeytinyağında 45-60 dakika kadar üstü kapalı olarak pişirin. Tereyağı, tuz, karabiber ve arzuya göre kekik ekleyip karıştırın. Pirinci en az 1 saat suda bekletip yıkayın. Yarım soğanı doğrayıp bir tencerede zeytinyağıyla kavurun. Kuş üzümlerini ekleyip 1-2 dakika kadar pişirdikten sonra pirinci ilave ederek kavurmaya devam edin. Nohudu ve tavuk suyunu da ilave ettikten sonra tereyağını ekleyip karıştırın. 15-20 dakika kadar pişirin. Ocaktan alıp 10 dakika demlendirin. Üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirerek dana kavurma ile servis edin.