Zeynep Kakınç

Zeynep Kakınç

kakinczeynep@gmail.com

Tüm Yazıları

Dünyada bir şef tarafından, kedi, köpek beslenmesiyle ilgili yazılan “Petchef”i görünce, eminim tatlı bir şaşkınlık yaşayacaksınız. Kitabın yazarı, bir başka sürpriz: Yeme-içme sektörümüzün duayen şeflerinden Rafet İnce’nin imzası var kitapta. Rafet Şef, “Ben yemediğim hiçbir ürünü patili dostlarıma yedirmem” diyor

Petchef mutfağa girerse

Belki de hayatımın en keyifli yazılarından birini yazıyorum diyebilirim. Birkaç gün öncesine kadar bu köşede şahane sunumlarla, kedi köpek maması tarifi vereceğimi söyleselerdi, espri der, güler geçerdim. “Petchef” kitabını gördüğüm an belki de son dönemlerin en tatlı şaşkınlığını yaşadım. Hele ki kitabın yazarını görünce büyük sürpriz yaşadım! Rafet İnce, yeme-içme sektörümüzün önde gelen duayen şeflerindendir. Ülkemizi yurt dışında defalarca temsil etmiş, ödül üstüne ödül almış, öğrenciler yetiştirmiş ve çok sayıda kitabıyla da lezzet severlere önderlik etmiş. Rafet Şef, şu anda dünyanın Petchef’i olma özelliğini üstlenmiş durumda. Kitaptaki reçeteler minik dostlarımızın sağlıklı beslenmesine yönelik çalışmalar sonucunda ortaya çıkmış ama sadece bu kadar değil, birbirinden cazip tariflerle lezzet ve görsellik açısından da şölen niteliğinde. Rafet Şef’in ilk uyarısı da dikkat çekici: “Evdeki dostlarımızı kuru mamadan uzak tutun! Taze mamayla nasıl daha sağlıklı beslendiklerini fark edecek, onların mutluluğunu gördükçe sizler de mutlu olacaksınız.”

Haberin Devamı

Kitabın geliri yaşam kulübelerine

“Petchef”, dünyada bir şef tarafından, kedi, köpek beslenmesiyle ilgili yazılan kitap olma özelliğini taşıyor. İçinde 45 tarif olan kitapta “Raw, Naturel kedi-köpek maması, Ödül kurabiyeler, Ödül cipsler, Dondurmalar, Temel et suları, Meyve kuruları” gibi başlıklar altında harika bilgiler paylaşılıyor. Lezzetli tariflerin yanı sıra şef tavsiyeleri ve veteriner önerileriyle de rehber bir kitap.

Rafet Şef’le kitap yolculuğunu, petchef olarak araştırmalarını ve Pendik’teki fabrikasında ürettiği mama çeşitlerini konuştuk. Çok sayıda kitaba imza atan Rafet Şef, kuru mamaların içine kimyasal katıldığını öğrendiği anda araştırmalarına başlıyor. Kedi ve köpeklerin beslenmesiyle ilgili yurt dışında özellikle de Amerika da yaptığı çalışmalar 5 yıl sürüyor. Minik dostlar için sağlıklı yemek nasıl yapılır? Ne yemeliler ya da yememeliler gibi detayları öğreniyor. Ortaya keyifli bir proje çıkıyor. Önce, yaptığı yemekleri sokak hayvanlarının üzerinde test ediyor. Rafet Şef’in araştırmaları ortaya çıkarıyor ki, köpekler ve kediler, yaşlandıkça daha fazla proteine ihtiyaç duyuyor. Çoğu evcil canlıların mamasında kullanılan işlenmiş protein kaynakları ise böbrekler ve karaciğer üzerinde kronik bir yük oluşturuyor. Rafet Şef, “Köpeğinizi veya kedinizi, sağlıklı beslenme diyetine ne kadar erken geçirirseniz, o kadar uzun ve kaliteli ömürleri olur” diyor. Sağlıklı beslenmek için etlerin ve sebzelerin nasıl doğrandığından tutun, nasıl pişirildiğine kadar her aşama çok önemli. Kitabın geliri, sokak hayvanları için yaşam kulübelerine gidiyor.

Haberin Devamı

Porselen mama kabı

Rafet İnce, çevresindeki dostlarından talep gelmeye başlayınca bir de kedi, köpek maması fabrikası kuruyor. Kapasitesi günlük 3 ton. 60 farklı petchef ürünü var. Türkiye’nin her yerine gönderiyor. Rafet Şef, sadece kitap yazmakla ve fabrika kurmakla kalmıyor,  Kütahya Porselen ile dünyadaki ilk porselen mama kabını da üretiyor. Şef’in mottosu şu: “Ben yemediğim hiçbir ürünü patili dostlarıma yedirmem.”

Haberin Devamı

Rafet İnce’nin tarifleriyle harikalar yaratmaya hazırlanın; çünkü hepsi birbirinden nefis. Ben, kedim “Çakıl” için mutfağa girdim bile.

Köpekler için: Pate rosto köfte

Malzemesi:

150 g hindi kıyma

Çeyrek mor lahana (ince kıyılmış)

Yarım havuç (küçük doğranmış)

Yarım su bardağı bezelye

1 sap brokoli (sapları temizlenmiş, dallarına ayrılmış)

1 adet yumurta

1 dal taze biberiye

2 yemek kaşığı kabak çekirdeği (ince kıyılmış)

1 su bardağı sebze suyu

Hazırlanışı: Malzemeyi blenderda kıyma kıvamına gelene kadar çekin. Karıştırın ve yoğurun. Rulo yapıp yanmaz streçle sarın. 180 derecede 25 dakika pişirin. Soğutup küp doğrayın.

Kediler için: Somonlu tavuk ciğerli miya

Malzemesi:

50 g somon (küçük doğranmış)

50 g tavuk ciğer (küçük doğranmış)

Yarım muz

Yarım sap kereviz (küçük doğranmış)

Çeyrek mor lahana (ince kıyılmış)

Yarım su bardağı mısır

5 dal Frenk maydanoz

Yarım çay kaşığı rezene

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım çay kaşığı amarant (suda bekletilmiş)

Yarım çay kaşığı siyah kinoa (suda bekletilmiş)

Yarım su bardağı sebze suyu

Hazırlanışı: Somonu ve tavuk ciğerini zeytinyağında 2 dakika kavurun, sebze suyunu ekleyin. 5 dakika pişirin. Muz, amarant, kinoa ve Frenk maydanoz hariç, kalan tüm malzemeyi sebze sulu karışıma katın. 5 dakika daha pişirin. Muzları ve maydanozu ince doğrayıp üzerine ekleyin, son olarak amarant ve siyah kinoayı da serpin.