Zeynep Kakınç

Zeynep Kakınç

kakinczeynep@gmail.com

Tüm Yazıları

Sezon kapanır şemsiyeler toplanırdı. Artık ne Bodrum’a ne de Antalya’ya kış gelmiyor. Hâliyle mutfaklar da yeni lezzetler için yazı beklemiyor. İstanbul’sa bildiğimiz gibi... Son günlerin en yenisi ise Cadde’de kapılarını açan Filo D’olio. Bu hafta İstanbul’dan Bodrum’a gastro safari turuna çıkıyoruz.

Son aylarda ülkemizin her köşesinde ayrı bir gastronomi rüzgârı esiyor. Etkinlikler, yarışmalar, festivaller ve yeni açılan lezzet duraklarıyla sektör müthiş bir hareketlilik hâlinde. Yakın zamana kadar yaz sezonu bitince sahil bölgeleri sakinleşir, gözler tamamen İstanbul’a çevrilirdi. Bu durum giderek değişmeye başladı. Özellikle turizmin gözdesi Bodrum ve Antalya, “Artık her sezon varız,” diyor. Bu hafta İstanbul’un en yenilerinden şef Danilo Zanna’ya ait Filo D’olio’nun Cadde’de açılan şubesini ve Bodrum Bitez’de kahvaltının yanı sıra akşam yemeğini de menüsüne alarak kış sezonunu selamlayan Moda’nın gözde mekânı Brekkie’yi yazdım. Ayrıca, Antalya’da Swot Hospitality’nin restoranları arasında lezzetli bir gastro safari turum oldu. Grubun özgün lezzetleriyle öne çıkan Yunan restoranı Mykorini’nin çok yakında Rixos Tersane İstanbul’da açılacak olması en yeni haberlerden. 

Haberin Devamı

İstanbul’dan Bodrum’a gastro safari

Masterchef TV programının jürisi İtalyan şef Danilo Zanna’nın restoranı Filo D’olio’nun Bağdat Caddesi’ndeki yerine sakin olur düşüncesiyle öğleden sonra ara bir saatte gittim. Yeni açılmasına rağmen kapıdaki kuyruğu görünce anladım ki, Caddeliler restoranı çoktan benimsemiş. Filo D’olio’da her şube, farklı bir İtalyan şehrinden ilham alıyor. Vadi İstanbul’da Roma, Bursa’da Sicilya, İzmir’de Floransa ve Bağdat Caddesi’nde Milano konseptiyle konuklar lokal bir yolculuğa çıkıyor. Danilo Şef’in Türkiye’nin en başarılı İtalyan restoranı olmak gibi bir hedefi var. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki en başarılı İtalyan restoranı seçilen İzmir şubesiyle aldığı Ospitalita Italiana ödülü, bu konudaki kararlılığının en güzel örneği. 

Milano’nun öne çıkan lezzetleri 

Milano’nun yemek kültürü, İtalyan geleneksel mutfağının modern dünya ile etkileşimini yansıtan bir mutfak mirası sunuyor. Menüdeki her şey Filo D’olio mutfağında yapılıyor. Mutfağın kapısından sadece Türkiye’nin coğrafi işaretli yerel ürünleri ve İtalya’dan gelen özgün malzeme girebiliyor.   Tüm peynirler Zanna’nın kendi kurduğu fabrikasından. 

Haberin Devamı

İstanbul’dan Bodrum’a gastro safari

Asil ve Mykorini’den özgün tatlar

Swot Hospitality Antalya’nın, Peru’dan İtalya’ya uzanan farklı mutfak konseptli restoranları arasında yaptığım tadım yolculuğu müthiş bir deneyimdi. Türk, Lübnan ve Fas mutfağı konseptli Asil ile Yunan yemeklerini sunan Mykorini’den notlarımı paylaşmak istiyorum. Asil menüsünden trüflü humus, Lübnan tahini ile yapılmış. Muhammara Halep’ten. Trablus’tan bir lezzet fish tajin. Çiğ köfte konusunda Şanlıurfa ve Adıyaman en iddialı şehirlerimiz. Baharatlarla zenginleştirilmiş Lübnan usulü çiğ köfte son derece lezzetli ama sunumu da tadı da bizimkilerden farklı. Taze fasulye Türk mutfağından. Farklılığı çok fazla domates kullanılması. Fas’ın peynirli böreği ve Marakeş’in kuskusu favorilerimden. Mykorini’nin menüsündeki tüm yemekler Yunan mutfak kültürünün yansıması. Tirokafteri közlenmiş kırmızıbiber, zeytinyağı ve olgunlaştırılmış feta peyniriyle tam lezzet yolculuğu vadediyor. Santorini favası, karamelize soğan, kapari ve zeytinyağıyla unutulmazlarım arasında. Tarama bizim alışık olduğumuz gibi değil. Musakka ikonik bir lezzet. Beef Souvlaki ise eti açık ateşte pişirme geleneklerine dayanan nefis bir yemek. Mutlaka denenmeli. Mart ayında Rixos Tersane İstanbul’da kapılarını açacak olan Mykorini, özgün mutfağını İstanbullular ile buluşturacak. Ben, Asil’in de İstanbul’a çok yakışacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Brekkie’de bir akşam yemeği

Benim için Brekkie, sadece Moda’nın değil İstanbul’un en özgün kruvasan ve kahvaltı mekânlarından, hatta liste başım diyebilirim. Ayın yarısını Bodrum’da geçiren biri olarak Bitez’de şube açtıklarını duyduğumda çok mutlu oldum. Üstelik İstanbul’da olmayan bir akşam yemeği menüsü yeniliğiyle. Kışa girerken Bodrum’da bir açılış cesaret işi diye düşünenler vardır. Brekkie’nin sahipleri Can-Cansu Akdaşlı çifti, pandemiden sonra Bodrum’un aldığı göç, müşteri kitlesinin İstanbul’dakine çok benzer olması ve yaşamın tüm yıl aktif bir şekilde devam etmesi düşüncesinden hareketle böyle bir kararı almışlar. Brekkie Bitez’de çevre dostu uygulamalara önem veriliyor, ayrıca yerel üreticilerle iş birliği yapılarak bölge ekonomisine katkı sağlanıyor. Mutfak, genç şef Utku Karataş’a emanet. Utku Şef’in deneyimi, heyecanı, mutfak bilgisi ve Brekkie’nin yaratıcılığa olan tutkusu, eminim bu mekânı çok konuşulur hâle getirecek.