Zeynep Kakınç

Zeynep Kakınç

kakinczeynep@gmail.com

Tüm Yazıları

Piknik sepetleri hazır mı? Mutluluk ve keyif dolu bir piknik günü geçirmeye en uygun günlerdeyiz. Piknik tüyoları ile sepetlerinize koyacağınız lezzetli yiyecek tariflerine göz atıyoruz

Piknik neşedir, keyiftir, eğlencedir. Güzel havadır, bahardır yazdır. Çocuklar için koşmak, oynamak, büyükler için de günlük yaşamdan kaçış, bir nefes alıştır. Bu etkinliğin başrolünde ise içinden lezzet fışkıran piknik sepetleri vardır. Yaz sıcakları artıyor. Evde kalınan günlerden sonra açık havaya duyulan ilgi, piknik geleneğini öne çıkardı. Rengârenk piknik sepetleri ve oluşturulan menüler, güneşli  günlerin tadını çıkarmak için iyi bir fırsat.

Haberin Devamı

Dünya Piknik Günü

Dünya Piknik Günü olarak kabul edilen 18 Haziran, dışarı çıkmaya, sosyalleşmeye ve doğada doyurucu bir yemeğin tadını çıkarmaya teşvik etme zamanı olarak kabul ediliyor. Pikniğin tarihi, Fransız Devrimi’nin ve İngiltere’de Viktorya Dönemi’nin sonuna kadar izlenebiliyor. 18. ve 19. yüzyıllarda halk, kralların ve asillerin bahçelerine, parklarına girmeye ve oralarda eğlenmeye başlıyor. Özellikle İngiltere’de piknik zamanla romantizmle örtüşen bir eğlence ve yemek modası haline geliyor.

Osmanlıda piknik

Bizim kültürümüzde de piknik önemli paylaşım etkinliği. Bir zamanlar pikniğin en güzel yaşandığı şehirlerden biri ise İstanbul. Anadolu yakasında Göksu Deresi, Avrupa yakasında ise Kâğıthane Deresi en gözde mesire alanları. Ayrıca Atatürk Kent Ormanı, Kemerburgaz Kent Ormanı, Çamlıca, Fenerbahçe, Kavacık ve Belgrad Ormanı, gözde piknik yerlerinin başında. Mesire kültüründe malzeme ve yapılacak aktivitelere kadar her türlü detay düşünülüyor. Günümüzde de özellikle büyük şehirlerde en mutlu edici etkinliklerden biri piknik. Pikniğin tadını çıkarırken çevreyi ve doğayı korumayı da ihmal etmeyelim!

Piknik tüyoları

Piknik örtüsü olmazsa olmaz.

Kırılmayacak tabak ve bardaklar, termos, çatal, bıçak kaşık, peçete, kâğıt havlu, ıslak mendil.

Buz kutusu veya soğutucu çanta.

Tek kullanımlık plastik malzemeler olmamalı.

Soslar kavanoza konulmalı.

Böcek ve sinek kovucu sprey unutulmamalı.

Haberin Devamı

Haydi piknik zamanı

Ünlü şeflerden özgün piknik tarifleri

Kumru dürüm (Şef Umut Karakuş)

Malzemesi:

30 g dana sosis

30 g sucuk (Kastamonu)

30 g Macar salam

20 g kestane mantarı

7 g kuru domates

25 g çeçil peyniri

15 g Çubuk turşusu

10 g acur turşusu

1 adet tortilla

Zeytinyağı

Maydanoz

Hazırlanışı: Sucuk, sosis ve mantarları mangalda közde pişirin. Kuru domates ve turşuları ince ince doğrayın. Salamı da ince dilimleyerek ekleyin, zeytinyağını ve ince kıyılmış maydanozu da ilave ederek karıştırın. Peynir dışında bütün malzemeleri derin bir kapta karıştırın. Bu harcı tortillanın ortasına koyup üstüne peynir serpin ve her iki yanından uçlarını kapatın, arka tarafını malzemenin üstüne katlayarak sıkı şekilde sarın. Dürümünüzün en son kısmını çok az suyla ıslayıp yapışmasını sağlayın. Çevirerek iyice kızartın.

Narenciye tartolet (Şef Ali-Buse Dövenci)

Malzemesi

Hamuru için: 300 g un ,100 g soğuk küp kesilmiş tereyağı, 1 adet yumurta, 3 yemek kaşığı soğuk süt, 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı tuz

Haberin Devamı

İç harcı için  2 adet portakal (beyazlarını almadan dilimleyin) 4 adet portakal suyu, 300 g şeker, 30 g nişasta, Yarım limonun suyu

Hazırlanışı: Tart hamurunun malzemesini elinizde küçük kum taneleri gibi veya mutfak robotunda karıştırın. Streçleyip 1 saat dolapta dinlendirin. Hamuru iki yağlı kâğıdın arasına koyup bir merdane yardımıyla açın. Dilerseniz küçük kaplarda dilerseniz büyük bir tart kalıbına ölçüsüne göre kesip yerleştirin. Çatalla delik açıp üzerine ağırlık olması için nohut koyun. 180 derecede, önceden ısıttığınız fırında 10 dakika pişirin. Nohutları üstünden alıp 10 dakika daha pişirin. Tartlarınız soğurken portakal suyuna şeker ve limon suyunu ilave edip bir tencerede kaynatın. Kaynamaya başladığında nişastayı ekleyip hızlıca karıştırın. Göz göz olup kıvamlandığında altını kapatın. Oda sıcaklığına gelince tart hamurlarınızın içine koyun, üzerine portakal dilimlerini yerleştirip limon kabuğu rendeleyerek dilediğiniz gibi süsleyin.

Zencefil ve naneli limonata (Oya’s Cuisine)

 

Malzemesi:

1 küçük demet taze nane, 1 adet dilimlenmiş limon ve kabuğunun rendesi, Varsa bir adet yeşil limon (dilimlenir)

3-4 parça taze zencefil, 1 su bardağı sıcak su, 1 su bardağı toz şeker, 4 adet limonun suyu, 4 su bardağı su (arzuya göre)

Hazırlanışı: Şeker, bir bardak kaynar su, varsa yeşil limon, rendelenmiş limon kabuğu ve dilimlenmiş bir limon, bir demet nane ve 3-4 adet her biri başparmak kadar soyulmuş taze zencefili bir sürahiye koyup karıştırın. Bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün limonları sıkın ve karışıma ilave edin. Ardından damak tadınıza göre şekillenebilecek oranlarda su ve buzla karıştırın.