Zeynep Kakınç

Zeynep Kakınç

kakinczeynep@gmail.com

Tüm Yazıları

Uzun yıllarını Burgazada’da geçirmiş biri olarak her yaz Prens Adaları’nı yazmak ve bir lezzet turu yapmak artık klasiğim oldu. Prens Adaları tarih hazinesi olduğu kadar gastronomisiyle de tam cazibe merkezi ve aynı zamanda da yazın sıcaklarından bunalanların bir vapur mesafesinde nefes alma durakları. Rumlar, Ermeniler, Yahudiler, Türkler; yani çok kültürlülüğün en çarpıcı örnekleri, kökleri farklı da olsa Adalı ruhuyla bir aradalar ve müthiş bir sofra zenginliğiyle dışarıdan gelen misafirlerini ağırlıyorlar. Klasikleri ve yeni mekânlarıyla Adalarda nereye gidilir, ne yenir turumuza başlayalım.

Haberin Devamı

Ada lezzetlerine yolculuk

Burgazada’nın klasik Mekânları

Burgazada’nın önde gelen lezzet noktası İskele Çardak, yaz-kış açık olan ve Adalıların en sevdikleri mekânlardan. Kurtuluş Tağ, müthiş bir ev sahibi ve ekibi de son derece deneyimli. Her yemekleri özel ama güveçte köri soslu levrek sarma, fener kavurma ve deniz mahsullerinden oluşan lezzet topunu yemeden dönmeyin. İskele Çardak’ın yan komşusu Barba Yani’nin işletmecileri Şener Kılıç ve Erhan Polat, ustaları Lorenco’nun “Ben burada yemek değil, sevgi satıyorum” prensibini yıllardır devam ettiriyorlar. Rum mutfağı geleneğini sürdüren Barba Yani’de barbunya pilaki, lakerda, fesleğenli mezgit, midye salma, soğanlı fava, isli uskumru, Rum böreği, ahtapot ızgara öne çıkan lezzetler.

İdeal Restoran ise bir yandan geleneksel lezzetlerin devamı, diğer taraftan fiyat kalite dengesiyle çok özel bir işletme. Barba Niko geleneğinin sürdüğü ve son gerçek meyhane söyleminin yaşayan örneği burası. “Bizdeki ciğerleri başka hiçbir yerde yiyemezsiniz” diyor İdeal’in sahibi Hakkı Taş. Topiği ünlü, ezmede salça yerine vişne şurubu kullanılıyor. Deniz börülcesi ve deniz fasulyesi, soslu patlıcanı ve uskumru marini dillere destan.

Ada lezzetlerine yolculuk

En yenileri

Burgazada’nın en yenileri ise 3 kuşaktır dondurma üzerine ustalaşan aile işletmesi Roma Dondurmacısı ve 24 yaşında gastronomi öğrencisi Dilara Elmas’a ait ikinci nesil kahveci Jai Faim Cafe. Burgazada denildiğinde klasiklerden Kalpazankaya ve de Yayamın (anneannemin) Mutfağı sayfasından yaptığı paylaşımlarla unutulan ada yemeklerini tekrar gün yüzüne çıkaran Anastasia Aslanoğlu Tayla’dan bahsetmeden olmaz.

Haberin Devamı

Ada lezzetlerine yolculuk

Büyükada’nın en yenisi Beltur Büyükada

Büyükada’nın klasikleşmiş mekânları Liman, Yücetepe, Milto ve Eskibağ Teras, sevdiğim lezzet durakları arasında önemli yere sahip. Ancak, buranın en yeni ve en çok konuşulan işletmelerinden biri Beltur Büyükada. Aslında merkeze 10 dakikalık mesafede 48 odalı, harika deniz manzaralı otel ve restoranından bahsediyorum. Bir toplantı için gittiğim Beltur Oteli’nde yediğim yemeklerin ve içtiğim hardaliyenin tadı halen damağımda. Beltur’da, menünün taze ve çoğunlukla kadın kooperatiflerinden temin edilen yerel ürünlerle hazırlanan lezzetleri hemen dikkati çekiyor. Soğuk antrelerde Levanten mutfağının ağırlıklı olduğu deniz mahsulleri ve Bombay fasulye öne çıkıyor. Sıcak antrelerde ise baklava kıtırında böreği nefis. Taze börülce, enginar kalbi, ahtapot carpaccio, linguine makarna ve restoranın imza yemeği firik pelteli dana kaburga kesinlikle denenmeli. O’ibo ise tamamen buraya özgü bir tatlı. Hafta sonları için zengin kahvaltısı da kaçırılmaz bilgisini paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Ada lezzetlerine yolculuk

Teos ve Noya Beach

Kınalıada’da ilk akla gelen yerlerden olan Teos’un menüsünde çıtır kabak, Girit ezmesi, soğan dolması ve günlük taze balıklar var, ama özellikle güveçte iskorpit ve kalamar dolması, denemeniz gereken özel tatlar. İki şef Tamar Bal ve Çağlar Çelik’in yönetimindeki Noya Beach ekibi, her gün ada pazarından özenle seçilmiş taze sebzeleri kullanıyor. Tüm soslar el yapımı, ayrıca tostlar ve sandviçler, atıştırmalıklar, burgerler, salatalar gibi pek çok seçenekler bulunuyor.

Heybeliada’da girit havası

Heybeliada’da Zehra, Girit mutfağından enfes mezeler bulabileceğiniz keyifli bir işletme. Kurucusu Zehra Tekin, her misafiriyle ayrı ayrı ilgilenerek mekânın havasına ayrı bir sıcaklık katıyor. Ada güzeli, marin levrek, muska böreği ve ahtapotunu yemeden kesinlikle ayrılmamanız gerekiyor. Neşeli Restoran menüsü ise birbirinden lezzetli yemeklerle dolu. Deniz mahsulleri bakımından da oldukça zengin.