Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Aşağıdaki tabloda, 2007 ve 2011 yıllarında ülkemizdeki vergi türü bazında faal mükelleflerinin sayısı yer alıyor. Yıllardan beri, vergi mükellefi sayısı bir türlü arttırılamamıştı. Sayıyı arttırmak için "vatandaşlık numarası" dahil çeşitli tedbirler alındı; ama kesin sonuç elde edilemedi. Ancak, geçen yıl kiralardan elde edilen kazançların üzerine gidilmesi sayesinde, yaklaşık 450.000 yeni vergi mükellefi kazanıldı. Mükellef sayısının artması ile, "potansiyel mükellef sayısı" da düştü.

Vergi mükellefi sayısı kolay arttırılamıyor

Tabloda göze çarpan en önemli rakam, tüm tedbirlere rağmen "potansiyel mükellef sayısı"nın yüksek olması. Yani, alınan bunca tedbire rağmen, milletimiz vergi vermek istemiyor. Bizim rakamımız, nüfusun yaklaşık % 60'ının vergi mükellefi (Bu oranın, ABD'de ve % 45 olduğunu biliyoruz) olmadığını gösteriyor.
Sağlıklı vergi toplayabilen bir ülke olabilmemiz için, Maliye'nin yaklaşık 5 milyon daha vergi mükellefi yaratması gerekiyor. Doğal olarak, son yıllardaki çabaları ve sonuçları da göz ardı etmeyelim.
Öte yandan, Ocak 2003 – Aralık 2011 döneminde re’sen terk işlemine tabi tutularak kaydı silinen mükellef sayısı 615.862 olmuş. Sadece 2011 yılında 60.926 kişi veya kurum mükelleflikten ayrılmış. Ama, tek başına bu rakam, bu konuda ciddi bir değerlendirme yapılabilmesini sağlamıyor; sadece bilgi için verilmiş.

Haberin Devamı

Vergi mükellefi sayısı kolay arttırılamıyor

Görüldüğü gibi, Bütçe gelirlerinin çok büyük bölümü vergi gelirlerinden elde ediliyor.

Vergi mükellefi sayısı kolay arttırılamıyor

VERGİ TAHSİL ETMEK İÇİN NE HARCANIYOR?

Yandaki tablo, Maliye'nin 100 TL toplamak için yaptığı harcamayı, diğer bir deyişle toplanan verginin yüzde kaçını "toplama masrafı" olarak harcadığını gösteriyor.
(Kaynak: Maliye Bakanlığı)
Maliye Bakanlığı'nın vergi toplamak için yaptığı harcamanın dengeli ve normal düzeylerde olduğu görülüyor.