Ülkemizdeki terör olayları ve Suriye’deki savaş hali bu yılki turizm gelirlerimizi ve turizmdeki istihdamı azaltacak. Geçen yıl ülkemize 36 milyon turist gelmişti. Bu yıl Rusya’dan gelen turist sayısında %70 azalma öngörülüyor. Turist sayısında, Almanya’dan gelenlerde %20, diğer ülkelerden gelenlerde ise %30 civarında azalma öngörülüyor.
Akbank, TCMB, TÜİK, SGK kaynaklarından alınan aşağıdaki grafikte, turizm gelirlerinde ve turizmdeki istihdamda beklenen düşüş projeksiyonu yer alıyor. Buna göre turizm gelirlerinin bu yıl yaklaşık 9 milyar dolar gerilemesi, istihdamda da aylık 140 bin kişiye kadar kayıp olması bekleniyor. Gelir kaybının alınacak tedbirlerle 5 milyar dolara kadar düşebileceği, en kötü senaryoda ise 12 milyar dolara kadar çıkabileceği öngörülüyor.
Büyüme oranı %1 düşebilir
Turizm gelirlerindeki gerileme, büyüme beklentimizi %4-%4.5 bandından %3-%3.5 bandına çekebilecek. Buna bağlı olarak, cari açık/gayri safi yurtiçi hasıla oranı %5.1 seviyelerine yükselebilecek.
Turizm gelirleri, hava yolu taşımacılığı, konaklama gelirleri, yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri, seyahat acentesi-tur operatörleri-rezervasyon hizmetleri, spor-eğlence-dinlence faaliyetlerinden elde edilen gelirlerden oluşuyor. İstihdam kalemleri de bu hizmetlerin sağlanmasında çalışan kişi sayısını gösteriyor.
Dış ticaretimiz de daralıyor
Akbank, TÜİK, TCMB, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kaynaklarından alınan aşağıdaki tabloda da görüldüğü üzere, hem ithalatımız hem ihracatımız düşüyor.
Geçen yıl ihracat, önceki yıla göre %5 artışla 151 milyar dolar oldu. İthalat ise %2’lik bir artışla 211 milyar dolara ulaştı. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıl ocak-şubat aylarında %72.6 iken, bu yıl bu oran %76.1’e yükseldi. Bu düzelme cari işlemler oranındaki açığımızı da daraltıyor.
2016 yılında enerji ithalatımızda 4 ila 6 milyar dolar azalış olması, enerji dışı ithalatımızın 179 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Avrupa Birliği ülkelerine olan ihracatımızın parite etkisine de bağlı olarak %10 civarında artması öngörülüyor.