İstanbul Menkul Kıymetler Borsası(İMKB)’nin sayısı 6’yı bulan “arama toplantıları”nın birisi daha yapıldı. Bildiğiniz gibi, “arama toplantıları”nın asıl amacı genellikle, kararı zaten verilmiş konularda kamuoyu desteği sağlamak veya yukarıdan emir gelmiş ama yapılması istenilmeyen konularda direniş göstermek için, zaten belli olan kendi görüşünüze konuyu paylaşanların katılımını sağlamaktır. İMKB’de de aynı uygulama yapılıyor; Borsa’nın Anadolu tarafına taşınmaması ve mevcut arsanın kaybedilmemesi için kılıf hazırlanıyordu. Ben de, İMKB’nin “Finans Merkezi” denilen ama hiç bir zaman “Finans Merkezi” olmayacak olan İstanbul’un Anadolu tarafına taşınmasına karşı olduğum için, “arama toplantısı”na severek katıldım. Toplantıyı yönetenler, zaten böyle bir karar çıkması için hazırlıklarını yapmışlardı. İyi bir uygulama oldu. “Arama” yapıldı ve İMKB’nin Avrupa yakasında kalması konusunda görüş birliğine varıldı.
Güzel görüşler var
İMKB’nin değer ve hedeflerinin başında, ülkede piyasalaşmayı genişletmek, bu konudaki yeniliklere öncülük etmek, piyasalarda tam şeffaflık sağlamak, işlem çeşitliliği ve derinliği sağlamak, diğer borsalarla rekabet edebilecek ortamları yaratmak gibi konular geliyor.
İMKB’nin kurumsal yapısının, gelişmeleri yakından izleyen, yeniliklere açık ve hızlı karar verebilen bir biçimde şekillenmesi isteniyor. Katılımcılara göre, İMKB’nin “niş” alanlar seçip, bu alanlarda yenilikler yapması lazım. Demek ki, İMKB’nin bu konularda eksikliği var.
Bilgisayar sistemi
İMKB’nin bilgisayar sistemi, bir Amerikan firmasından alınmıştı ve bu firmanın yazılımı dünyanın 16 borsasında kullanılıyordu. Borsa’nın bilgisayar yazılımını aldığı şirket, geçen yıl dünyanın en büyük borsası sayılan “Nasdaq” tarafından satın alındı. “Nasdaq”ı ise, OMX adlı bir İsveç şirketi satın almıştı. Dolayısıyla, şu anda İMKB’nin bilgisayar sisteminin yazılımı “OMX-Nasdaq” tarafından yenilenebilir veya geliştirilebilir hale geldi. Bu açıdan bakıldığında, İMKB özelleştirilirse, satın alacak adaylardan birisi “OMX-Nasdaq” şirketi olabilir.
“OMX-Nasdaq”, kendisini “borsa işletmeciliği yapan bir teknoloji şirketi” olarak tanımladığına göre, özelleştirilmesi halinde Nasdaq’ın İMKB’yi satın alması normal karşılanacaktır.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024