Mucitlerin karşılaş-tığı en önemli problem buluşlarını nasıl piyasaya sürebilecekleri konusunda yaşanıyor. Tarihte bir buluş yapanın bir sıra başka buluşlar yaptığını da görüyoruz. Edison’un ‘Buluş Evi’ herkesin buluşlarını bir araya getirdiği ve finans sağladığı bir buluş noktasıydı. Bu nedenle, Edison yalnız ampulü değil, asansörü, çimentoyu, sinemayı ve gramofonu da icat edebilmişti. Meşhur Tesla da Edison’un ‘Buluş Evi’ tezgâhından geçmişti. Sonrasında Tesla, Edison’unkileri de aşan icatlar yapabildi.
Günümüzde ileri ülkelerde ‘Buluş Evi’ projeleri devam etmekle birlikte buluşlara finansman ve pazarlama gücü sağlayan yeni yöntemler geliştirildi. Bu yöntemlerden birisi ‘Melek Yatırımcılar Programı’, diğeri ise birkaç yatırımcının bir araya gelip kişilerin buluşlarını değerlendirdikleri televizyonda da yayınlanan ‘Shark Tank’ programları oldu.
İnternet zamanı
Gelişmiş ülkelerde yeni buluşlar artık yoğunlukla internet üzerinden finansman ya da pazarlama sağlıyor. Her durumda öncelikle yaptığımız buluş için patent almamız gerekiyor. Bir buluşun patenti varsa bu buluşun eşi olmadığı ve yeni olduğu anlaşılıyor. Ancak patentin Türkiye’den alınması halinde bu patent yabancı ülkelerde geçerli olmuyor. Bu nedenle patentin, Amerika Birleşik Devletleri’nde veya Avrupa Birliği Ülkeleri’nden birinden alınması gerekiyor. Zaten bir patent alındığında, özellikle gelişmiş ülkelerde birçok kişi bu patenti hayata geçirmek için sizinle anlaşma yapmak istiyor.
Kickstarter
ABD’de uygulamaya konulan ‘Kickstarter’ ve ‘Indiegogo’ internet siteleri sizin buluşunuzu herkese duyuruyor ve ilave para harcamadan buluşunuzun üretimini finanse etmeyi ve buluşunuzu pazarlamayı sağlıyor. Bu internet sitelerini kullanarak, yaklaşık on gün içinde 100.000 dolar bulunabiliyor. Bu siteler sizin buluş kolunuza göre ilgili bloklara ulaşmanızı ve Facebook, Twitter veya iletiler yoluyla kendinizi tanıtmanızı otomatik biçimde sağlıyor. Kolaylıkla size rakip olabilecek buluşlar listeleniyor. Sizin buluşunuzun farklılıkları ortaya çıkarılıyor.
Kickstarter kâr amacı gütmeyen bir bağış şirketi. Bu hizmetten başta sanatçılar olmak üzere mucitler yararlanıyor. 2016 yılında bu sistemle 100.000’den fazla proje finanse edildi. Kâr amacı olmamakla birlikte masraflarını çıkarmak adına Kickstarter, tam olarak fonlanan projelerim fon tutarının yüzde 5’ini alıyor.
Yine ‘SimilarWeb.com’ ve ‘Alexa.com’ siteleri kullanılarak ürününüzün güçlülüğü ortaya çıkarılıyor. İlgili kişilere göndermeniz gereken iletiler ‘TextExpander’ ve ‘Boomerang’ siteleri kullanılarak binlerce ilgili kişiye ulaştırılıyor.
Elon Musk
Önümüzdeki çağ buluşlar ve yenilikler çağı olacak. Bu yeniliklerin en önemlilerinden birini TESLA otomobillerini üreten Elon Musk yapıyor. Musk, dünya etrafındaki uydu ağını kullanarak bunlar üzerinden doğrudan kesintisiz ve kablosuz olarak dünyadaki her kişiye kolayca ulaşabilecek internet, telefon, radyo ve televizyon erişimi platformunu geliştiriyor. Musk yine dünyadaki ilk özel uzay istasyonunu yaptı. 2018’den itibaren SPACE X adı verilen bu istasyonun araçları insanları ayın etrafında dolaştırıp dünyaya indirecek.