Türk ekonomisi garip bir dengeye oturdu; Cari açık, ancak büyümeyi dizginlemekle veya son haftalarda olduğu gibi dışarıdan sıcak para girmesi ile düşürülebiliyor. Notumuzun artma olasılığı da olduğuna göre, ekonomi yönetimimizin kimsenin bilmediği sihirli bir formül bulmuş olduğu anlaşılıyor.
Türk milleti tasarruf edemiyor. Kadının ekonomik hayatımıza tam olarak girmemiş olması da tasarruf hacminin büyümesini engelliyor. Yüksek büyüme oranlarını, yabancıların tasarrufunu kullanarak sağlamak durumundayız.
Büyüme, sanayi ile değil inşaat sektörü ile sağlanıyor. Devlet, duble yollar yaparken; özel sektör, gökdelenler dikiyor. Ekonomi yönetimimiz, yeni bir büyüme modeli keşfetti.
Şimdilerde, tüm sanayiciler müteahhit oldu; herkes kolay rant peşinde.
TOKİ icat oldu mertlik bozuldu;
Bir araziye inşaat yapmak istediğinizde, belediyelerle anlaşamazsanız hemen TOKİ’ye başvuruyorsunuz.
TOKİ’ye belli bir pay verip, yasalara uygun biçimde istediğiniz gibi belediye nizamının dışına çıkabiliyorsunuz.
İnşaatı siz yapıyorsunuz, kârın büyük bölümünü siz alıyorsunuz ama TOKİ yapmış gibi gösteriyorsunuz. Böylece, müşteriler de inşaatınızda devlet garantisi varmış zannediyorlar.
Boğazın en kıymetli yerleri, Boğaz'a bakan Borsa arazisi, Boğaz'ı tabak gibi gören halen yeşil alan olan araziler ve kıymetli askeri arazilere el konulmak istenildiğinde, buralar önce özel ve ayrıcalıklı bir yasadan faydalanan bir kurum olan TOKİ’ye devrediliyor sonra da ihale ile müteahhidin(yani halkın) hizmetine açılıyor.
Araplar, İngilizler, Almanlar, Fransızlar, Yunanlılar, Ruslar, İtalyanlar ülkeye davet ediliyorlar. Boğaz'a bakan gayrimenkul almak için. Hedef, sanayiciyi değil, müteahhidi kalkındırmak. Amaç, ileriye yönelik üretim tesisleri kurulması değil, günlük işsizliği azaltacak çözüm.
Sonuçta değirmeni bir süre daha çevirecek su bulunuyor. Ne de olsa bu değirmen, dökme su ile dönüyor.
Sonunda, Borsa'nın taşınması bile beklenmeden Borsa arazisine el konuldu;
İMKB'nin İstinye'de yer alan 160 bin(arsa, ekleri ile 240 bin metrekare) metrekarelik dev arsasının TOKİ'ye devredilmesiyle yapılacak konutların metrekare fiyatı 10 bin doların altına inmeyecek. Bu durumda, 3.2 milyar dolarlık bir proje ortaya çıkabilecek.
İMKB'nin arsası, TOKİ'ye bedelsiz devredildi. TOKİ'nin buraya lüks konutlar ve alışveriş merkezi yaparak, çok gelir elde etmesi bekleniyor.
Koruma sahası ilan edilen boğazdaki araziler, ancak TOKİ devreye girerse imara açılabiliyor.
Finans merkezi olması düşünülen Ataşehir'de halen İMKB'nin bir arsası olmadığına göre, İMKB daha yerinden çıkmadan rant kavgasının başlamış olduğu anlaşılıyor. Yani, ölmeden miras paylaşımı.
Sonraki yazımda devam edeceğim.