Geçtiğimiz cuma günü açıklanan “İmalat Sanayi Satınalma Endeksi” (PMI) Çin’de işlerin iyi gitmediğini gösteriyor. Endeks Nisan ayındaki 53.3 seviyesinden, mayıs ayında 50.4’e indi. Bu seviye, aralık ayından beri en düşüğü. PMI’nin 50’nin altına düşmesi, Çin’de büyümenin durup, daralmanın başladığı anlamına gelecek. Hong Kong’da işlem gören ve Çin şirketlerinin hisselerini içeren Hang Seng Endeksi de bir günde % 0.7 değer kaybetti. Çin kadar olmasa da, Hindistan ekonomisinde de benzer daralma eğilimi gözleniyor. Aşağıdaki tabloda, Çin’in son bir yılda sanayi üretimindeki aylar itibari ile yıllık % değişim ve Çin PMI endeksindeki değişim görülüyor:
KÜRESEL EKONOMİDEKİ DURGUNLUK TEMEL NEDEN
Çin ve Hindistan’daki daralma, küresel ekonomideki daralmadan kaynaklanıyor. Küresel ekonomideki daralma ise önemli ölçüde Avrupa’daki belirsizlikten besleniyor.
Çin Merkez Bankası, mayıs ayında 2011 Kasım ayından beri üçüncü kez Kanuni Karşılık oranlarında indirim yaptı. Yapılan 50 baz puanlık son indirimden sonra, Kanuni Karşılık oranları % 20 oldu. Sanayi üretiminin aylar itibari ile yıllık % değişimi bir yıl içinde % 15.1 seviyesinden, % 9.3’e gerilemiş bulunuyor. Bu gelişmelerin Çin’de gayrimenkul fiyatlarını aşırı artırarak, ABD’ye benzer bir balon yaratmasından korkuluyor.
Öte yandan, aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere, Çin’in hem ithalatı hem de ihracatı düşüyor. Tablo, Çin ithalat ve ihracatının aylar itibari ile yıllık % değişim durumunu gösteriyor. (Tablolar için kaynak: Datastream, Markit, Moody’s, Akbank)
ÇİN EKONOMİSİNDEKİ GERİLEME BİZİ DE ETKİLİYOR
Çin ekonomisindeki daralma, küresel ekonomideki daralmayı işaret ediyor. Bu durum, Türkiye için ithalatı artırıcı ve ihracatı frenleyici bir baskı yaratıyor. Sonuçta, Cari İşlemler Açığı’mızın düşürülmesi güçleşiyor. Neyse ki, ihracatçılarımız yeni pazarlara yönelebildi ve ihracatımız düşmedi. Avrupa’daki sorunların çözülmesi ile tüm ekonomik sorunlar çözülmüş olacak.