Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Merkez Bankamızın 81. Yıl Olağan Genel Kurulu 9 Nisan 2013 günü yapılacak. Siyasiler, Merkez Bankası Başkan Yardımcılıkları’na istedikleri kişileri rahatça atayabilsinler diye, Başkan Yardımcısı olmak için aranan asgari nitelikler değiştiriliyor.
Halen, Başkan Yardımcısı olabilmek için, hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık veya finans alanlarından birinde öğrenim görmüş olma zorunluluğu aranırken; 9 Nisan 2013’de yapılacak değişiklikle, yukarıdaki alanlara ilaveten “mühendislik, kamu yönetimi, siyaset bilimler, uluslar arası ilişkiler ile istatistik alanlarından birinde veya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde” öğrenim görmüş olmak da yeterli nitelik olarak kabul edilecek. Özellikle, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri’nin ismen zikredilmesi de çok hoş! olmuş.
Hayırlı olsun.

MB’nin geçen haftaki kararları?
Geçen hafta aldığı kararlarla Merkez Bankası, 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını(politika faizi) %5,5 düzeyinde sabit tuttu. “Gecelik faiz oranları” konusunda, Merkez Bankası borçlanmasının faizi %4,5’ta sabit tutulurken; Banka’nın borç verme faiz oranı %8,5’den %7,5’a; açık piyasa işlemleri çerçevesinde yapılan repo işlemleri aracılığıyla Banka’nın borç verme faiz oranı ise, %8’den %7’ye indirildi. Ayrıca, “geç likidite penceresi” borç verme faiz oranı da %11,5’tan, %10,5’a çekildi.
Alınan bu kararlar, hem faizlerin enflasyon oranındaki düşme eğilimine paralel olarak düşürülmesi hem de beklentileri yöneterek, ihracat ve üretimi destekleyici bir tedbir olarak düşünülen; yerinde kararlar oldu.
Öte yandan, zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tesis edilmesi uygulamasındaki dilim sayısına bir basamak daha ilave edildi. Banka bu değişiklikle, döviz rezervlerinin 600 Milyon Dolar ve altın rezervlerinin de 300 Milyon Dolar artmasını bekliyor. Şubat 2013 ayında da Munzam Karşılık oranlarında yapılan bir değişiklikle, yine Merkez Bankası döviz rezervlerinde bir yükselme sağlanması yönünde karar alınmıştı.
Demek ki Merkez Bankamız, Türk Lirası’nın gereksiz ölçüde değerlenmesini önlemek istiyor. Standard & Poors’un notumuzu yükselttiği bir dönemde alınan bu karar da, ekonomik dengemize olumlu yansıyacak.

Güney Kıbrıs artık cennet değil
Güney Kıbrıs’ta, çeşitli işadamlarının, özellikle de Arapların ve Rusların paralarının aklandığı uzun zamandır biliniyordu. Avrupa Birliği, bu operasyonlara bir biçimde engel olmasa, kendi güvenilirliğini de sorgulatacaktı. Güney Kıbrıs’ta halen yapılan bankacılık operasyonu, ülkenin ekonomisini düzeltmekten çok, kara para aklamasının önüne geçilmesi amacını taşıyor. Bu nedenle de, iflas etmeyecek olan bankalar bile, iflas etmiş gibi işlem görüyor; mevduatların önemli bölümüne “vergi alınması” adı altında el konuluyor. Güney Kıbrıs’ta, bu ülkenin Gayri Safi Milli Hasıla’sının 8 katına ulaşan bankacılık faaliyeti var ve bankalarda 75 Milyar Euro’nun üzerinde mevduat olduğu hesaplanıyor. Öte yandan, Güney Kıbrıs’ın Yunanistan’da 30-35 milyar Euro’luk yatırımı var.
Hem Güney Kıbrıs hem de Yunanistan için, iç açıcı haber yok.