Euro Bölgesi’nde imalat sanayinde devam eden zayıflık, hizmetler sektörüne de yansımaya başlıyor. Eylül ayı öncü verilerine göre; imalat sanayi PMI endeksi 45.6 ile son 83 ayın en düşüğüne gerilerken, hizmetler sektörü de 52.0 ile son 8 ayın en düşüğünde. Bileşik endeks ise, buna paralel 50.4 ile son 75 ayın en düşüğüne geriledi.
Gerilemede mal ve hizmet talebinde görülen son 6 yılın en hızlı düşüşü etkili olurken; ticaret savaşları, Brexit gibi devam eden jeopolitik riskler ile hem yerel bazda hem de global çapta talep ve büyüme beklentilerine ilişkin artan endişeler, beklentilerin de olumsuz seyrine neden oluyor.
Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) geçtiğimiz günlerde kapsamlı bir gevşeme adımı gelmiş olsa da; zayıf veriler, mali teşvik beklentilerinin daha da artmasına neden olabilecek. Veri sonrası, Ç/$ paritesi 1,1020’lerden 1,0970’lere geriledi.
PMI endeksleri Akbank kaynaklı aşağıdaki grafik ‘Euro Bölgesi PMI Endeksleri’ni gösteriyor. PMI Endeksi’nde 50’nin üzerindeki seviyeler ekonomik aktivitede toparlanmaya, 50’nin altındaki seviyeler daralmaya işaret ediyor.
Almanya’da bileşik PMI endeksi, Nisan 2013’ten bu yana ilk defa 49.1 ile 50 eşik seviyesinin altına geriledi. İmalat sanayi PMI endeksi ise 41.4 ile 123 ayın en düşüğünde. Veriler, bölgede teşvik ihtiyacının devam ettiğini ortaya koyuyor. ECB politika faizini -%0.40’tan, -%0.50’ye çekmiş ve aylık 20 milyar euro’luk varlık alımlarına başlayacak olsa da, gelinen nokta bölge ekonomisi için mali adım atılması beklentilerini de artırıyor.
Bütçe dengesi
Halihazırda; Avrupa Birliği’nde, bütçe açığı/ milli gelir oranı için -%3’ü, kamu borcu/milli gelir oranı için %60’ı aşmama şartı bulunuyor. Oysa, bu oranlar birçok ülkede aşılmış durumda.Yandaki tablolarda, bu konularda, Avrupa Birliği ülkelerinin durumu yansıtılıyor: