Değerli okurlarım, bildiğiniz gibi sizlerle kendi alanında fark yaratmış başarılı isimleri paylaşıyorum. Bugün sizlerle sektörün yakından tanıdığı bir ismi tanıştırmak istiyorum Merck Türkiye Genel Müdürü Şehram ZAYER. Şehram Bey çok deneyimli, başarılarla dolu bir kariyere sahip ve uzun yıllar boyunca edindiği değerli bilgileri ile altın tavsiyelerini sunduğu bir kitabın da yazarı. Bu kitap aynı zamanda Finansal okuryazarlık alanında da eşsiz bilgiler sunuyor. Türkiye’de son dönemlerde oldukça popüler olan girişimcilik alanında ‘’Girişimciye Mektup’’ ismiyle bir eser kazandırdı bizlere. Kesinlikle bu eseri okumanızı tavsiye ediyorum sizlere. Gelin şimdi hep beraber Şehram Beyi daha yakından tanıyalım.
Şehram Bey Merhaba;
Merhabalar Ümit Bey
Okurlarımızın sizi yakından tanımasını isterim bize biraz kendinizi tanıyabilir miyiz?
Ben Şehram ZAYER, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Profesyonel iş yaşamına 1995 yılında BDO Denet firmasında denetim ve danışmanlık alanında başladım, uzun yıllar sağlık sektöründe yöneticilik yaptım. 1998-2003 arasında Johnson & Johnson Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgeleri ve daha sonra 2003-2006 yılları arasında Siemens Health Care (Dade Behring) firmalarında finans alanında çoğu CFO olmak üzere çeşitli yöneticilik görevlerinde bulundum. Ayrıca Institute Management Accountant (Yönetim Muhasebesi Enstitüsü) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi ve AIFD’de de (Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği) Denetleme Kurulu üyesiyim. 2006-2014 yılları arasında Merck Group Türkiye’de CFO olarak görev yaptım. 2014 yılı sonundan itibaren de şirketin Genel Müdürlüğü’nü yürütmekteyim.
Harika ve tutarlı bir kariyer, sizi gönülden tebrik ederim. ‘’Girişimciye Mektup’’ kitabınızı ne zaman ve nasıl yazmaya karar verdiniz? Bu kitapla neyi amaçladınız?
Teşekkür ederim. Girişimcilere ve finans kökenli olmayan profesyonellere katkıda bulunmak amacıyla, 25 yıllık çalışma hayatımdan harmanladığım bilgi ve tavsiyeleri bir kitapta toplamaya karar verdim. “Girişimciye Mektup” isimli kitabımı, işletmelerin uzun vadede başarılı olmalarına katkı sağlamak amacıyla kaleme aldım. Kitapta, pandemi döneminde şirketlerin bilim, inovasyon ve yeni durumlara adaptasyonu konusunda destekleyici bilgilerin yanı sıra finansal okuryazarlık konusunda da tavsiyeler vermeye çalıştım. Ayrıca kitabın tüm gelirini üniversite öğrencilerine burs olarak bağışlayarak topluma ve bilime katkı sağlamayı amaçlıyorum.
Bu kayda değer katkınız oldukça değerli. Ben kitabı okumaya başladığımda bilgileri o kadar yalın bir dille anlatmışsınız ki şüphesiz herkese hitap eden bir kitap olmuş. Yalnızca kendi işini kurmak isteyen ya da kurmuş kişiler ya da şirketler için değil. Aynı zamanda kurum içi girişimcilik yapmak isteyenler için de bir yol gösterici mentor olmuş eseriniz.
Peki, Değişim ve Dönüşüm yönetimi konusunda çok deneyimlisiniz, bu konuda bakış açınız nasıl? Merak ettim doğrusu
Charles Darwin’in şu sözünü çok seviyorum; “Koşullar değiştiğinde en güçlü olan değil, değişime en hızlı şekilde adapte olan hayatta kalır”.
Dünya değişiyor. Buradaki temel soru niye değişiyoruz, niye dönüşüyoruz; bir değer yaratmak için. Çünkü koşullar değişiyor. Rekabet, teknoloji, içinde bulunduğumuz ortam sürekli değişim halinde o yüzden değişim ve dönüşüm her zaman içimizde ve çalışmalarımızın merkezinde olmalı.
Değişim ve dönüşüm konusunda benim bakış açım; bir şeyi sırf trend oldu diye yapmak yerine size katacağı değere ve paydaşlarınıza sunacaklarınıza bakmak lazım. Bu konunun başka bir boyutu daha var o da şu ki; Çalışanların da bunu benimsemesi lazım ve bunun faydalı olduğuna onları inandırmanız lazım. Yani kültüre oturtmanız lazım. Ancak bu şekilde dönüşüm başarılı bir şekilde gerçekleşebilir.
Kısa, net ve çok önemli noktalara değinerek özetlediniz. Teşekkür ederim. Sizce Pandeminin iş dünyasına etkileri nedir? İlaç sektörü pandemide nasıl bir duruş sergiledi? İş yapış şeklimiz nasıl dönüştü, sizce gelecekte bu kalıcı olacak mı?
İlaç sektörü, araştırma ve geliştirme konusunda en çok emek veren ve en çok kaynak ayıran sektör. Baktığınız zaman ilaç sektörünün katkılarıyla yaşam sürelerimiz uzadı.
Covid sürecinde özellikle Türkiye’de; ilaçların tedariğini aksatmayarak insanlara çok ciddi bir katkıda bulunuldu. Tedarik ve üretim hemen hemen dünyanın hiçbir yerinde durmadı diyebilirim. Sektörde bulunan firmalar bu süreçte güçlerini birleştirdiler, gerek aşı üretimi gerekse Covid konusunda alternatif yeni tedaviler için birlik oldular. Pandemide de ilaç sektörü, iyi bir sinerjiyle birbirlerini destekleyerek, aşıyı ve tedaviyi en hızlı şekilde nasıl sunabiliriz diye çalıştı. Sektörümüz her zamanki gibi, insanlığın sağlığı ve geleceği için üzerine düşeni yapmaya devam ediyor.
Her geçen gün hayatımıza daha çok giren bilim ve teknoloji, pek çok sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzün de geleceğini şekillendiriyor. Artık bilgisayarınızın ve internet bağlantısnızın olduğu her yer ofisiniz. Dünyanın her yerine bağlanıp, canlı toplantılar gerçekleştirmek mümkün. Önemli olan işlerin aksamadan yürümesi. Şirketlerin sürdürülebilirliği açısından maliyet-fayda analizi kilit öneme sahip. O nedenle, bu teknolojik dönüşümün olması kaçınılmazdı ancak pandemi süreci bunu hızlandırdı diye düşünüyorum. Öte yandan yüzyüze yapılması gereken işler ve meslekler var. Pandemiden en çok etkilenen iş kolları da maalesef bunlar oldu. Çıkış süreciyle birlikte bu alanlarda da tekrar rahatlama ve açılımlar olacağına inanıyorum.
Bilim ve teknoloji, önümüzdeki yıllarda da gerek çalışma şekillerimizde gerekse tüm sektörler açısından insanlığın geleceğini şekillendirmeye devam edecek. Bilime ve teknolojiye yatırım yapan çalışmalarına katkı sağlayan şirketler ön plana çıkacaktır.
Size kesinlikle katılıyorum. Peki sizin gelecekle ilgili planlarınız nelerdir? Hedeflerinizi nasıl belirliyorsunuz?
Ekibimle birlikte şirketimizin hizmet verdiği alanlarda tıbbın ve hastaların yanında yer alarak, elimizden gelenin en iyisini yapmaya odaklanıyoruz. Hedef belirlerken, zorlayıcı ancak ulaşılabilir olmalarına dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. Hedefiniz doğrultusunda elinizden gelenin en iyisini yapmak, yolunuza çıkan engellerde pes etmemek ve her zaman çözüm odaklı bir bakış açısıyla devam etmek, bu yolculukta sizi başarıya ulaştıracaktır.
Özellikle ekibinizdeki kişilerle de iletişim kurduğumda bunu hissettim. Yönetimden, saha ekibine, paydaşlarınıza kadar herkes bu vizyona sahip. Sizi tanımak benim için ayrı bir zekti. Gerek sektöre sunduğunuz katkılarınız, gerekse girişimcilere yol gösterici bilgeliğiniz ile oluşturduğunuz değer için kendi adıma ve okurlarımız adına size teşekkür ederim. Başarılı yolculuğunuzun devamını ümit ederim.
Ümit ÜNKER
TEDi Eğitim ve Danışmanlık
Kurucu Genel Müdür
Kıdemli Eğitmen ve Yazar