Tolga Şardan

Tolga Şardan

tsardan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

17 Aralık süreciyle başlayan “yolsuzluk ve rüşvet iddiaları” merkezinde yaşanan yoğun gündem, “üçlü” seçim döneminin ilk aşaması olan yerel seçimler öncesinde siyaseti yönlendirmeye devam ediyor.
Yaşanan gerilim, seçmenler ve adayların yerel seçim havasına girmesini engelliyor.
Yerel seçimlere iki aydan kısa süre kala, iç siyasette “tuhaf” olaylar yaşanmaya başlandı.
İstanbul’da “yan bakma” yüzünden MHP seçim bürosuna yönelik saldırı yaşandı, bir partili yaşamını yitirdi. Şişli Belediye Başkanlığı binasına yönelik otomatik silahlı saldırı yapıldı. Ankara Keçiören’de seçim bürolarına yönelik saldırılar oldu.

BDP ile Hüda-Par’ın taban kavgası
Daha da önemlisi, Güneydoğu’da “çözüm süreci” çerçevesinde PKK’nın terör eylemleri sıfıra inerken, BDP ile Hüda-Par arasında “ciddi” sayılabilecek taban kavgası baş gösterdi.
Geçen hafta Lice’de yaşanan olay, bu konudaki ilk sinyalleri verdi.
Hizbullah çizgisinde olduğu bilinen Hüda-Par 30 Mart’ta ilk kez seçimlere girecek. Daha önceki yerel seçimlerde gösterdiği başarıyı yeniden gösterip en az 200 belediyeyi hedefleyen BDP ile kendisini tabanına kanıtlamak amacıyla var gücüyle siyasi çalışmalara başlayan Hüda-Par arasındaki çatışmanın dikkatle takip edilmesi gerekiyor.
Yaşanan bu gelişmeler ışığında, İçişleri Bakanı Efkan Ala, 81 kentin valisini seçim güvenliğini konuşup tartışmak ve yeni stratejiler üretmek için Ankara’da topladı.
Ala, toplantının basına açık olan bölümünde başta valiler olmak üzere herkese önemli mesajlar verirken, valiliklere gönderilen özel bir genelgeden söz etti.
Valiler zirvesinden iki hafta önce başta 81 il valiliği olmak üzere Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Yüksek Seçim Kurulu, MİT Müsteşarlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı ile seçimde güvenlik önlemi alacak jandarma, emniyet ve sahil güvenlik birimlerine gönderilen, “seçim güvenliği”ne ilişkin ve henüz kamuoyuna yansımayan genelgede, seçim süreciyle ilgili özellikle şu talimatlar dikkati çekti:
* Başta güvenlik olmak üzere seçimlerde görev alacak personel, seçimle ilgili mevzuat, YSK kararları ve uygulamalar konusunda “hizmet içi eğitime” alınacak.
* Kamu görevlileri ile güvenlik güçleri seçim öncesi, seçim günü ve sonrasında idarenin tarafsızlığını zedeleyici tutum ve davranışlardan kaçınacak.
* Valiler, sorumlu oldukları illerde seçim güvenliği toplantıları yapacaklar. Seçim öncesinde, seçim sırasında ve sonrasında yapılacak çalışmalar ve alınacak önlemler “yazılı” olarak planlanacak.
* Seçim takviminin başlangıcından seçim propagandası ve yasakların başlangıcına kadar olan sürede yapılacak olan her türlü açık ve kapalı yer toplantıları ile propaganda döneminde gerçek ve tüzel kişilerin seçimle ilgili olmayan açık ve kapalı yer toplantıları 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na göre yapılacak.

Gece 23.00’e kadar faaliyet
* Seçim büroları saat 09.00 - 23.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Açılan seçim bürolarının listeleri mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından ilçe seçim kuruluna gönderilecek.
* Açılma şartları taşımayan seçim bürolarının eksikliklerinin tamamlanması için üç gün süre verilecek, bu sürede eksikliklerin giderilememesi halinde, şartlar tamamlanıncaya kadar seçim büroları mülki idare amirlerince kapatılacak.
* Seçim döneminde siyasi partiler ve adaylarla ilgili broşür, el ilanı, parti bayrağı, poster,afiş, CD, DVD gibi her türlü yayını dağıtmakla görevlendirilenler 18 yaşını doldurmuş olacak.
* Seçim döneminde propaganda amacıyla kullanılan malzemelerin görüntü ve çevre kirliliğine sebep olmaması için Seçim Yasası’nın yanı sıra Çevre Yasası’nın ilgili hükümleri uygulanacak.
* Seçim bürolarından yapılacak sesli propagandalar ile araçlardan hoparlörle yapılacak propagandalar halkın huzur ve rahatını bozamayacak.

İstihbarata ağırlık verilecek
* Her türlü miting ve gösterilerde yasadışı eylemlerde meydan verilmemesi için istihbarat çalışmalarına ağırlık verilecek.
* İllerde alınacak güvenlik önlemlerinde emniyet ve jandarma teşkilatının koordineli bir şekilde hareket etmesi esas alınacak, diğer kuruluşlarla işbirliği sağlanacak.
* Seçim döneminde seçimlere gölge düşürücü faaliyetleri amaçlayan propaganda, baskı yoluyla seçmenin kararını değiştirme, engelleme, oy sandıklarını kaçırma ya da yakma, psikolojik baskı amacıyla kitlesel eylemlere başvurma gibi faaliyetlere karşı elde edilecek istihbarat bilgileri ışığında gerekli önlemler alınacak.