Yeniden aktif eylem sürecine dönüş yapan PKK, bu kez farklı eylem türleriyle karşımıza çıktı.
Örgüt, 1990’lı yıllardaki kanlı köy ve mezra basma, ağır silahlarla askeri birliklere, polis binalarına saldırma eylemlerini terk etmiş gözüküyor.
Bunun yerine, askeri birlik ve üs bölgeleri ile polis binalarına karşı uzaktan taciz atışları yapmanın yanı sıra bombalı araçlarla saldıran örgüt militanları, yollara / menfezlere yüklü miktarda patlayıcı gizleyip uzaktan kumanda ile patlatarak güvenlik güçlerine ağır zayiat verdirmeyi tercih etmeye başladı.
Eylem yöntemlerindeki değişikliğin temel iki gerekçesi var.
İlki; elde çok miktarda ağır silah ve patlayıcı olmasına karşın, baskın eylemlerini gerçekleştirecek kapasitede silahlı örgüt üyelerinin yetersizliği.
Bilindiği gibi; örgütün iyi yetişmiş silahlı kadrolarının büyük bölümü halen IŞİD’e karşı Suriye’de çarpışıyor.
Eğitimli örgüt kadroları, PYD saflarında gerek doğrudan çatışmaya girme, gerekse PYD kadrolarının eğitiminde görev alıyor.
İkincisi ise yeni dönemde uygulanan eylemlerin örgüt açısından daha az riskli olması.
Çalınan ve gasp edilen araçlar
Bu kapsamda, son dönemde Doğu ve Güneydoğu’daki şehir eylemlerini organize eden Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi’nin (YDG-H) ön planda olduğunu görüyoruz. PKK’nın dağ kadrosundan teslim olan ve serbest kalan örgüt üyelerince oluşturulan YDG-H bölgede “alternatif güvenlik teşkilatı” olarak hareket etme gayretinde.
PKK’nın bomba yüklü araçla saldırı eylemlerini gerçekleştirmeye başlamasıyla birlikte YDG-H’ın kişilere ve özel firmalara ait 4x4 olarak bilinen arazi araçlarını çalmaya başladığı ortaya çıkarıldı.
Emniyet birimleri, Diyarbakır ve Kars’ta YDG-H’nın ağır arazi araçlarını çaldığını ya da gasp ettiğini tespit etti.
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, 26 Ağustos’ta il emniyet müdürlüklerine gönderdiği yazıda kişilere ve özel şirketler üzerine kayıtlı 5 aracın PKK / YDG-H tarafından çalınıp kullanıldığını bildirdi. Diyarbakır Emniyeti, söz konusu yazısında, N.Ç. ve N.Y. isimli kişilere ait arazi tipi araçların “PKK adına Kulp kırsalında faaliyet gösteren örgüt kadrolarına silah ve mühimmat taşımak, kadroların farklı bölgelere taşınması ile gıda ve ihtiyaç maddelerinin götürülmesi” amacıyla kullanıldığını açıkladı.
Emniyet, diğer üç aracın ise özel firmalara ait olduğunu ve gasp edildiğini bildirirken, araçların polis kontrolünden kurtulmak amacıyla plakalarının değiştirilerek eylemlerde kullanılabileceğine dikkat çekti.
Keza, benzer bir tespit de Kars’tan geldi. Kars’taki elektrik dağıtım firmasına ait bir aracın Sarıkamış’a bağlı Boyalı Köyü’nde arıza giderme görevi sırasında gasp edildiği ihbarının emniyete ulaştığı kaydedildi. Kars Emniyeti, 25 Ağustos’ta diğer kentlerdeki emniyet müdürlüklerine gönderdiği yazıyla gelişmeyi aktardı.
Şırnak Silopi’de ise YDG-H gruplarının 23 Ağustos günü bir TIR’ı gasp ettikleri ve TIR’ın üzerindeki hiç kullanılmamış Land Cruiser marka 3 arazi aracına el koydukları belirlendi.
PKK’nın yeni eylem stratejisinde IŞİD’in yaptığı gibi bomba yüklü araçları patlatılmasını tercih etmesi nedeniyle, bir hafta içinde arka arkaya gerçekleşen araç çalınması ve gasp edilmesi olayları emniyet birimlerini alarma geçirdi. Gerek Emniyet Genel Müdürlüğü, gerekse il emniyet müdürlükleri bu araçların YDG-H tarafından güvenlik güçlerine karşı saldırı ve eylemlere kullanılma olasılığını değerlendirmeye aldı.
Emniyet, kendi birimlerine “araçların sadece bomba yüklü araçların patlatılması eylemlerinde değil, eylem öncesi keşiflerde ve reaksiyon ölçmede de kullanılabileceği” uyarısında bulunmaya başladı.
Güneydoğu ve Doğu’da halen yaşanan çatışma ortamının daha ileri boyuta doğru gitmesi, önümüzdeki kış ve bahar aylarının çok daha zor günlerin sinyalleri olarak değerlendiriliyor.