Yine büyük umutlarla balık sezonu açıldı. Yedi buçuk ay süreyle tekneler denizlerimizde balık avlayacak. İlk avda palamut balığı dikkat çekti. Benim en çok sevindiğim konu yerli ve milli balığımız sardalyaya ilginin artışı. Bol balıklı, sağlıklı bir sezon dileğiyle.
Lüfer mevsimi başlıyor. Lüferin en lezzetli şekli bütün olarak ızgarada pişirilmesidir. Bütün olarak derisi ile pişirdiğiniz balıklara çizik atmayın, öz suyunu ızgaraya bırakmasın.
3-) MARİNASYON ÖNEMLİ
Balıkları hangi usul ile pişirirseniz pişirin öncesinde mutlaka 20-30 dakika içinde tane karabiber, zeytinyağı, defne yaprağının olduğu karışımda bekletin.
4-) BUZDOLABINDA DİNLENDİRİN
En lezzetli balık denizden çıkar çıkmaz yenen balık değildir. Piknikte kesip mangalda çevirdiğiniz kuzu nasıl sert ise, dişinizin arasında lif lif kalıyorsa balık da diğer canlılar gibi en az 6 saat buzdolabında dinlendirilmelidir. Balığın büyüklüğüne göre bu süre 24 saati bulabilir.
5-) IZGARA-BALIK MESAFESİ
Izgara ile balık arasında en az 15 cm mesafe olmalı ve kömür ızgarasında kömürün iyice yandığından emin olunmalı ve mümkünse derisi ile pişirilmelidir.
6-) FIRINDA PİŞİRİRKEN DİKKAT
Fırında balık pişirirken sebzelerle limonu kabuklarıyla tepsiye koymayalım.
7-) LİMON BALIĞIN DOKUSUNU BOZAR
Damak zevki renk katmanları gibidir. İsteyen limon sıkılmış balığı sever, isteyen limonsuz, tercih sizin. Ancak; pişmiş balığa limon sıkmak pişmiş aşa soğuk su katmak gibidir. Üstelik limonda çok güçlü sitrik asit vardır, balığın yumuşak dokusunu parçalar ve tadını bozar. Limonsuz yapamam diyorsanız, limonu çiğ balığa sıkın ve seviçe gibi tüketin.
8-) TUZLU SU ETKİSİ
Balığı temizlerken tuzlu suyla yıkamak iyi sonuç verir.
9-) TURŞUSU, FÜMESİYLE 12 AY TÜKETİN
Balığı 12 ay boyunca tüketmek için turşusunu, tuzlusunu, fümelisin, kurutulmuşunu, pratik tariflerle yapmayı öğrenmek gerekir.
10-) BALIK BULYONU KENDİNİZ HAZIRLAYIN
Bulyonsuz balık çorba ve buğulama lezzetli olmaz. Buzluk küçük bulyon
Malzemeler
2 - 2,5 kg ağırlığında bir balığın kafası ve kılçıkları
10 su bardağı su
1 kahve fincanı limon suyu
4 adet havuç
1 adet orta boy soğan
Dörtte bir demet kekik
4 adet defne yaprağı
2 adet beyaz kereviz sapı (yapraklarıyla birlikte)
1 dal maydanoz
1 yemek kaşığı tuz
10 adet tane karabiber
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı: Derin bir tencerede yağı ısıtın. İnce ince doğradığınız soğanları pembeleşmeye başlayıncaya kadar çevirin. Daha sonra rendelediğiniz havuçları ekleyip karıştırmaya devam edin. Suyu ve diğer malzemeleri tencereye boşaltın. Balığın kafasını ve kılçıklarını bir bez ya da tülbentle sarıp bağladıktan sonra karışımın içine bırakın ve hep birlikte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynama tıkırtısını duyduktan sonra 20 dakika daha kısık ateşte pişirmeye devam edin. Asla karıştırmayın. Ateşten alıp 15 dakika dinlendirin. Sonra ince bir tülbentten geçirip soğumaya bırakın. Buz kabının gözlerine ya da küçük torbacıklara dökerek buzdolabınızın dondurucu kısmında saklayın. Yemek yapacağınız zaman ihtiyacınız kadarını çıkarıp kullanabilirsiniz. Küp şeklindeki bir adet bulyonu bir kişilik olarak kabul edin. Afiyet olsun.
Balık pişirmenin püf noktaları
Balık pişirmek balığın iç sıcaklığını 63 dereceye veya daha az dereceye ulaşması ve tüketime hazır hale getirilmesi demektir. İstenen ideal sıcaklığı pişirilen balığın özelliklerine, pişirmede kullanılan sıvının kimyasal yapısına bağlı olarak kesin bir dereceye sabitlememekte yarar vardır. Pişirme süresi uzadıkça ulaşılması gereken derece düşer fakat aklınızda bulunması ve geçilmemesi gereken sıcaklık 56 ve 63 derece arasındadır.
Balığı kıvamında pişirme becerisi balığın kalınlığının her santimi için 5 dakika pişirmeye bağlıdır.
Kömür ızgarasında pişiriyorsanız
Kömür ızgarasında balık pişiriyorsanız kömürle balık arasındaki mesafe en az 15 cm olmalıdır. Kömürün iyice yanmış olması gerekir. Eğer bu emniyet mesafesi yoksa pişirdikten sonra deriyi çıkarmanız size sağlık garantisi sağlayacaktır. Kömürün homojen ısıda yanması ve değişik aromalar sunan birkaç cins ama kaliteli kömürlerden oluşması lezzeti artıracaktır.
Tavada yağı değiştirin
Tavada balık pişireceğiniz yağ mutlaka hiç kullanılmamış olmalıdır. En fazla iki pişirmeden sonra yağı değiştirin. Derin ve kızgın yağda pişirmek yağ çekmemesine ve kurumamasına yardımcı olacaktır. Balığı kızgın yağın içine bırakmadan önce bulayacağınız unun içine tuz, taze çekilmiş karabiber ve sebze tozu serpiştirerek harmanlayın.
Buğulama yaparken
Buğulama yapacağınız zaman sebzeleri çok ağır ateşte lezzetlerini kaybetmeden pişirin ve ev yapımı doğal balık bulyon(stok) kullanın. Balığı kılçık ve derisiyle pişirmeye özen gösterin. Servis yapacağınız zaman ayıklayın.