Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Üstadımız, hocamız Güngör Uras’ın kulağımıza küpe ilk lafıdır, “Her şeyin başı üretim. Üretim olmadan bir ülkeden hiçbir şey olmaz...” Bu yüzden sanayicilerimiz bizim için çok değerli. Türkiye’nin bu alandaki önemli isimlerinin ellerindeki değerleri ardı ardına yabancılara satarak kazandığı parayı mala mülke, inşaata yatırdığı bir ortamda uzaklardan güçlü bir ses Güngör Uras’a destek çıkıyor.
Bu isim, Vaclav Smil... Kulağa pek tanıdık gelmeyen Smil’in, teknoloji dünyasının yaşayan efsanesi Bill Gates’in en favori yazarı olduğunu söylersem sanırım bu daha etkileyici bir sunuş olur.

Üretim ikilisi ‘Uras ile Smil’

Microsoft’un patronu Gates’in kitaplığındaki altta görülen küçük karede bile 6 kitabın yazarı olan bu isim ‘yenilikçilik’ tarafında oldukça iddialı.
Bu ayki Wired dergisine konuşan Smil, çok yönlü bir akademisyen. Ekonomi, enerji ve gıda alanında ABD’nin en etkili isimlerinden. Sadece bu yıl 3 kitabı çıkan Smil’in yayınlamış 36 kitabı var.

İnovasyon nereden çıkar?
Smil’in en büyük savı, “Bir ülkede üretim durduğu zaman, o ülkenin gelişimi ve inovasyon durur. Çünkü inovasyon laboratuvarda ya da araştırma enstitülerinde değil üretim yapılan yerlerde olur. Fabrikalar üretimi daha iyiye götürmek için sürekli inovatif olmak zorunda. İşte bu yüzden yenilikler de buralardan çıkar.”
TÜBİTAK’ın inovasyon liginde bugüne kadar hep savunmada kalıp bir türlü gol atamamasının sebebi şimdi gayet net anlaşılıyor!

‘Made in America’nın keşfi
Üretim konusunda ABD’yi eleştiren Smil’in örnek gösterdiği iki ülke ise Almanya ve İsviçre. Bu iki ülkenin ortak noktası mevcut global düzene karşılık üretimi içeride tutmaları ve çıraklık programlarına önem vermeleri. “Usta-çırak ilişkisi sayesinde ürünlerin kalitesi benzersiz olabiliyor” diyor, Smil.
Aslında Obama yönetiminin son yıllarda üzerine gittiği “Made in America” (Amerikan malı) olgusu da bu görüşün altını dolduruyor.

Renkle oynayan yanar!
Smil, tüm dünyanın en inovatif şirketi Apple’a da eleştiri getiriyor. “Apple üretimi Çin yerine Amerika’da yapsa da kârlı olacaktır” görüşünü savunan Smil, ülkenin kayıplarını (istihdam, vergi, yatırım) bir yana bırakın, şirketin de artık inovatif olmadığını düşünüyor.
Yeni iPhone 5S cephesinde pek bir yeniliğe rastlanmadığını hatırlatan Smil, “Bir şirket renkle oynamaya başlıyorsa, işte o zaman yolun sonuna geliyordur” diyerek iddialı bir çıkışa imza atıyor.

Haberin Devamı

Üretim ikilisi ‘Uras ile Smil’