Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Boston
Biyolojik devrime hazır mısınız?
İşin içinde ünlü Harvard Üniversitesi’nin olduğunu söylersem bu size daha inandırıcı gelir mi?
Peki bu işte dünyaca ünlü Türk bilim adamı Gökhan Hotamışlıgil’in de olduğunu söylersem ne dersiniz?
Kulağa inandırıcı geliyorsa, anlatmaya başlıyorum...
Harvard Üniversitesi’ne Ülker grubundan (Yıldız Holding) 24 milyon dolarlık bağış yapıldı. Bu paranın kullanılacağı yer belli: Toplum sağlığı...
İşin başında Prof. Dr. Hotamışlıgil var.
10 yıldan bu yana dünyanın farklı ülkelerden gelen genç beyinleri Harvard’ta bir araya getiren Gökhan Hoca’nın amacı biyolojik bir devrime imza atmak.
Gökhan Hoca ve genç ekibi, insan sağlığında müthiş bir yeniliğe imza atmak istiyor, işte bunun için gece gündüz demeden deneyler yapıyor.
Peki bu ihtiyaç nereden geliyor?
Gökhan Hoca’dan dinleyelim;
“Dünyada gıdaya dayalı tedavide geçmişten günümüze oldukça önemli gelişmelere imza atıldı. A ve C vitamini... Demirin gıda zincirine girişi... Vitamin D... Geçtiğimiz 50 yılda ise bu alanda bir duraklama dönemi yaşanıyor.
Yenilik adına pek bir örnek yok. Sabri Ülker Center olarak gidişatı geri çevirmek istiyoruz.
Vücutta kaç gıda öğesi var bilmiyoruz. Sadece biz değil henüz kimse bilmiyor. Bin, yüz bin değil, milyarlarca hatta trilyonlarca olabilir. Müthiş bir hazine. Biz hazinenin içine girdik ve amacımız buradan cevher çıkarmak.”
Gökhan Hoca, 20 yıldan bu yana Harvard’lı.
10 yıldan beri biyoloji ve besin tarafında gelecek adına çalışmalar yürüttüğü bir laboratuvarı yönetiyor.

Hazineyi bulma zamanı
Yapılan bağışla ilgili, “10 yıl uğraştık şimdi hazineyi bulma zamanı” diyor.
Bu konuda oldukça net olan Gökhan Hoca, “Peki bir hap alıp günlük besin ihtiyacımızı karşılamamız ne zaman mümkün olur?” gibi sorular yükseldiğinde o kadar da net olamıyor;
“Çalışacağız. Belki 100 sene sonra hayalimiz gerçekleşecek. Hayatımıza girdiğine tanıklık bile edemeyebiliriz. Ama biz bu merkezde, bir tohum atsak yeter. Sabri Ülker Center, bilim dünyasında adını tarihe yazdırma çabası gösterecek.”

‘Eminönü’ Harvard’ta
Bilim dünyasındaki heyecanının hiç tükenmediğini ve ekibiyle birlikte yapabilecekleri işlerin soluğu açısından aldıkları bu yardımın oldukça değerli olduğunu anlatan Gökhan Hoca, Harvard’ta ve Boston’da “Laboratuvara adını veren Sabri Ülker kim?” diye sorulduğunda Eminönü’nde 3 kişiyle başlayan öyküyü anlatmaktan büyük keyif duyuyor. Onun uzaklarda anlattığı, Sabri Bey’in 3 kişilik bir dükkandan başlattığı bir Türk devinin hikayesi..

Haberin Devamı

Mutlu bir evlilik başladı
Harvard’ta rektör ve üniversite yönetimi biyoloji alanında bugüne kadar tek kalemde yapılan en büyük bağışı almaktan oldukça mutlu. İmza attığı işler ve verdikleri eğitimle kasasına her yıl yüz milyonlarca dolarlık bağış koymayı başaran Harvard cephesi taraflar arasındaki çıkar ilişkisinden çok, kurulan bağın önemine vurgu yapıyor.
Düzenlenen etkinliklerde de bunun aslında mutlu bir evlilik olduğuna dikkat çekiliyor.
Dedesi Sabri Ülker ve aile adına Harvard’taki etkinliğe katılan grubun Başkan Yardımcısı Ali Ülker’in şu sözleri ise aslında bu ilişkiyi tüm boyutlarıyla anlatmaya yetiyor:
“Harvard ve Yıldız Holding bir evliliğe imza attı. Bu bir Katolik nikahı. Yani iki tarafın birbirinden ayrılamayacağı bir evlilik.”
Ali Ülker, Türkiye’de de araştırma geliştirme alanına ve bu yönde çalışmalara misliyle kaynak aktardıklarını da hatırlatıyor.