Amerika ile Avrupa’da çimentoda şirket avında
Brisa ve Kordsa Global’e yan sanayi şirketi bakıyor
‘Elektrikli araç’ işi için büyük pil yatırımı yolda
Barselona
Sabancı Holding sanayide atağa kalkıyor. Yurtdışı ve yurtiçinde farklı alanlarda şirket alımlarına yelken açan grup, daha kârlı olacağına inandığı sanayinin gruptaki ağırlığını da artıracak. Lassa’nın FC Barcelona sponsorluğuyla lastikte global adımlar atan Sabancı Holding’in CEO’su Zafer Kurtul ile tepe yönetim, bir grup gazeteciyi İspanya’da pazar günü oynanan FC Barcelona-Espanyol maçında ağırladı. 5-0’lık maç öncesinde yaptığımız sohbette de topluluğun büyüme yönünde iddialı adımlar atacağı vurgulandı.
“Yeni yatırım olarak sanayiye bakıyoruz” diyen Kurtul, üç alanda ortaya iddialı hedefler koydu. Çimentoda ABD ile Avrupa bölgesinde yakında önemli bir satın alıma yakın olduklarını belirtti. Yan sanayide yurtiçinde alım yapacaklarını söyledi. Bu alım özellikle Kordsa ve Brisa ile sinerji yapabilecek bir şirket olacak. Grubun bir diğer önemli yatırım alanı ise gelecekte boy göstermek için “elektrikli pil” alanında yapılacak yatırım. Grupta ağırlığı yüzde 44’ü bulan bankacılığın payı bu yatırımlarla birlikte birkaç puan aşağı gelecek.
Yatırım ajandası doldu
Sabancı’nın 2016 için yatırım ajandası oldukça dolu. Organik büyüme sürüyor. Brisa’nın Aksaray fabrikası 2018 başı devrede, ilk elektrikli otobüs sonrası Aselsan ile yüzde 100 yerli elektrikli otobüs için çalışılıyor. Afyon Çimento sonbaharda yeni fabrika açacak.
Organik büyüme yatırımlarının yüzde 55’inin enerjiye kalan yüzde 45’in sanayi ağırlıklı diğer şirketlere akacağını ifade eden Kurtul, alım fırsatlarını da kaçırmayacaklarını vurguladı. Öncelikli satın alma fırsatı olarak çimentoyu gösteren Kurtul, şöyle konuştu:
“Burada özellikle dış pazarlara bakıyoruz. Uzun yıllardır bu hedefimizdi. Avrupa da olabilir Amerika’da. İkinci olarak sanayiye bakıyoruz. Mevcut şirketlerimize sinerji yaratacak, ihracat potansiyelinin olduğu otomotiv yan sanayinde olabilir. Kordsa ve Brisa ile sinerji yapabileceğimiz bir yan sanayi yatırım fırsatı olabilir. Bir diğeri Temsa’nın elektrikli otobüs yatırımına destek olabilecek pil sektörüne bakıyoruz. Kompozit alanı da bizim için büyüme ve ihracat fırsatı.”
E.ON çıkıp, gitmez!
Temsa’da elektrikli otobüs, Kordsa’da kompozitte teknolojik olarak çok iyi noktalara geldiklerini söyleyen Zafer Kurtul, “Yüksek teknolojide ortaklığa açığız. Bu ortaklıklarla teknolojide transfer etmiş oluyoruz. Mevcut portföyde hep yabancılarla ortağız. Bundan sonra Türk şirketleriyle de ortaklıklar yapabiliriz. Pilde partner arayışımız da var” diye konuştu.
Enerjisa, Carrefoursa ve Teknosa’da bundan sonra karlılık için performans artışını en öncelikli konu olarak gördüklerini ifade eden Kurtul, Enerjisa’da ortaklarıyla (Alman devi E.ON) uyumlu çalıştıklarını ve yabancı ortağın Türkiye’den çıkmayı değil, halka arz istediğini, bu amaçla 2018’in ilk yarısında bu arzı düşündüklerini anlattı.
Zafer Kurtul, “E.ON stratejik ortak. Bununla birlikte dünya enerjide zor bir yıl geçirdi. Zor ortamda Türkiye parlak ülke, bir yıldız. E.ON çok iyi bir ortağımız. Çıkma fikri yok. İki ortağın da hedefi bu alanda halka arz” dedi.
‘Pil’ iştahı!..
“Çimsa’nın yeni bir çimentosu var. Kalsiyum alüminatlı çimento. Normalde bir çimentonun 28 günde alacağı mukavemeti 6 saatte alabiliyor. Havalimanını bu çimentoyla yapınca 6 saat sonra uçak indirebiliyorsunuz” diyen Sanayi Grup Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu, “Balistik gücü de var. Bu çimentoyla yapacağınız plakalarla doğu da karakolları güçlendirebilir miyiz diye çalışıyoruz” dedi. Hacıkamiloğlu gruptaki işlerle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Temsa’nın elektrikli otobüs üretiminde kayda değer gelişme sağladık. Yüzde 100 yerli olmayan ilk elektrikli otobüsü ürettik ve bunu Adana Belediyesi kullanıyor. Aselsan ile birlikte yüzde 100 yerli otobüsü bitirmek üzereyiz. Pil konusunda çok iştahlıyız.”
Sabancı’da ‘asgari’ ücretli çalışan yok
Sabancı Holding’in İnsan Kaynakları Grup Başkanı Neriman Ülsever, 64 bin çalışanlı grupta 1.300 liraya çıkan asgari ücretin etkisi sorulduğunda, “Bizde asgari ücretle çalışan kimse yok. Bir tık üzerinde çalışan var. Domino etkisiyle yukarı çekilme oldu. Grupta ortalama yüzde 17 artış oldu. Direkt asgari ücretin gruptaki etkisi toplam 89 milyon TL olarak gerçekleşti” dedi.
Yerli miğfer üretecek
Kordsa Global CEO’su Cenk Alper, “Betonda çatlakları önleyici ve güçlendirici lif ürettik. 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolu gişelerinde kullanıldı” dedi. Alper, “Nükleer santral inşaatı ve yerli otomobilde fırsat bekliyoruz. İlk yerli miğferi yapmak için çalışıyoruz” diye konuştu.
‘Akbank’ta işler süper’
Sabancı’nın portföyünde Akbank’ın payı yüzde 44, sigortanın yüzde 4, enerjinin yüzde 14, perakendenin yüzde 11, sanayinin yüzde 17 ve çimentonun payı yüzde 7 seviyesinde bulunuyor.
Zafer Kurtul önümüzdeki dönemde portföyde ağırlıkların bir miktar değişeceğini aktardı. Kurtul, şu anki portföy dağılımını günümüz için gelinebilecek en doğru dağılım olarak nitelendirerek şunları kaydetti:
“Bankacılık süper gitti. Çimentoyu ayırıyorum, sanayi o kadar kolay olmadı. Bireysel emeklilik süper. Bundan sonra aynı resim olmayabilir. Orta ve uzun vadede baktığımızda Türkiye’de sanayi daha iyi performans gösteren bir sektör olacak. Portföyü bir balans etmemiz lazım. Bu balansı yaparken bankanın ağırlığı bir miktar azalacak. Enerjinin payı azalabilir ya da sabit kalabilir. Bankacılık 3-4 puan azalabilir. Bu da sanayiye eklenebilir diye düşünüyoruz.”
Yılsonu dolar kuru ‘3.17’ olur
Sabancı Holding CFO’su Barış Oran, gerek içeride gerekse dışarıdaki gelişmelere bakıldığında hareketli bir dönem yaşandığını bununla birlikte sene sonu dolar ve euro tahminlerini koruduklarını söyledi. Oran, “Sabancı için bu yılsonu için belirlenen kur hesabında euro 3.55 TL, dolar 3.22 TL idi. Şimdi euro’da 3.51 TL, dolarda 3.17 TL kullanıyoruz” dedi.