Gastronomi biliminin beşiği ve üzüm bağları ülkesi Fransa, şarap yatırımlarının zenginliği ve çeşitliliğiyle dünya birincisi. Turistler için cazibesinin ve dünya çapındaki ününün ötesinde, Fransız şarap endüstrisi büyük bir ekonomik ve sosyal öneme sahip. Üzüm bağları ulusal ekonominin temel taşlarından biri.
Fransa’da 865 bin hektara yayılan bağlar 500 bin kişiye iş sağlıyor. Sektör büyüklüğü 92 milyar euro. Bunun 12 milyar euro’su ihracat.
Prestij ve kalitesiyle fiyatları her yıl koruyabilen hatta artırabilen Fransa’da bu işin kalesi, “Bordeaux”. Ülkede en az bir üzüm bağına sahip üretici sayısı 110 bin. Fransa’daki 38 bin üreticinin 8.500’ü Bordeaux’da.
Tarım alanında şövalye liyakat nişanı sahibi Ali Başman, şirketi kızları ile birlikte yönetiyor.
THY direkt uçuyor
THY’nin İstanbul’dan direkt uçuş yaptığı bölge her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor, adeta ekonominin dinamosu.
Bordeaux’da Saint Emilion’un yanı başında, 200 üreticisiyle öne çıkan Castillon bölgesi var. Burada, komşu iki şatoyu, 180 dönümlük bağlarıyla birlikte satın alarak dünya şarapçılığının ‘Wall Street’inde Türk yatırımına imza atan Kavaklıdere’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Başman, zorlu rekabetten umutlu. Bağcılığı 1929’dan bu yana yapan köklü bir üretici olmanın avantajlarını Fransa’da kullanarak, şimdiden uluslararası arenada iddialı puanlar almayı başarmış. Üretimin yarısının satıldığı yer, Fransız şatoları için yeni bir pazar olan Türkiye. Bu nokta, yatırımın finansmanı için kilit rol oynuyor.
6 milyon euro yatırım
Ali Başman, “Maison Kavaklıdere” çatısı altında birleşen yatırımla ilgili olarak, “Chateau La Croix Lartigue ve Chateau Claud Bellevue’deki iki ayrı bağın asmalarında ortalama yaş 15-40 arasında. Verimi, kalitesi düşenleri söküp, yenilerini dikiyoruz. Bölge üzümünü kullanmamız gerekiyor, aksi taktirde kalite belgesi verilmiyor. İki şatodaki toplam üretim 50 bin şişe (Türkiye üretimi 8-10 milyon litre). Toplam yatırımımız 6 milyon euro” diyor.
Peki 2016’da girilen Fransa sonrası yeni rota neresi? Yanıt, “Küresel ısınmayla birlikte İngiltere’de bağlar ve şarap üretimi öne çıkmaya başladı. Yakından izliyoruz” oluyor.
Fransızlar bağ söküyor
Kavaklıdere Yönetim Kurulu Üyesi Cevza Başman ise şu noktaya dikkat çekiyor: “Castillon bağları geçmişte Saint Emilion’un parçasıydı. Sonra kendi apelasyonu oluştu. Yeni kurulan “Castillon Kulübü” ise bizim yatırımımıza denk geldi. Başta ünlü önolog Stephane Derenoncourt olmak üzere, bizimle birlikte 19 üretici kulüp üyesi. Amaç, bölgenin ürünlerini öne çıkarmak.”
Bu arada Fransa, nitelikli şarap üretimine oynamak ve fiyatların aşağı inmemesi için çalışıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Başman anlatıyor: “Otorite, aşırı üretim değil, aksine düşüş istiyor. Bağlarını sökmeyi düşünenlere teşvik bile veriliyor. Hektar başına 7 bin euro... Böylece düşük kaliteli üretimin sonlanması hedefleniyor.”