Cumhuriyet Seferberliği’nde hedefin, çevre ve sosyal sorumluluk hareketiyle tüm Türkiye’yi kapsamak olduğunu belirten Cenk Alper, herkesi karbon muhasebesi yapmaya çağırdı
Seller, yangınlar, doğal felaketler, kuruyan göller, iklim değişiklikleri, susuzluk... Sadece ülkemizin değil tüm dünyanın son yıllarda üzerine adeta kabus gibi çöken kötülüklerden kurtulmak için devletler, şirketler ve insanların yapması gereken çok şey var. Elbette öncelik devletler ve şirketlere düşüyor.
“Herkesin ‘eyleme geçelim’ dediği bir zamanda, başlattığımız Cumhuriyet Seferberliği adlı çevre ve sosyal sorumluluk hareketi ile grup olarak eyleme geçtik” diyen Sabancı Holding’in CEO’su Cenk Alper, önümüzdeki dönemde tüm şirketleri bu ya da benzeri projelerle, geleceğe katkı sunmaya davet etti.
Alper, “Bize katılmak isteyen; bu ülke ve millet için karşılıksız çalışmaya hazır olan tüm kurumlara, kuruluşlara ve vatandaşlara kapımız açık. Biz ne yapıyorsak bu topraklar için yapıyoruz. Doğaya karşı savaş açmış gibiyiz. Kazanırsak, kaybedeceğiz” ifadesini kullandı.
Atatürk’e armağan...
29 Ekim’de ‘Cumhuriyet Seferberliği’ni başlatan Sabancı Topluluğu’nun 29 Ekim - 10 Kasım tarihleri arasındaki çalışmalarına 60 bin Sabancı Gönüllüsü katıldı. Seferberlik kapsamında yapılan tüm gönüllü çalışmalar, bugün yani Atatürk’ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım itibarıyla, Mustafa Kemal Atatürk’e armağan edildi. Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, “Sabancı Gönüllüleri, 12 gün boyunca toplam 35 bin saatlerini bu seferberliğe ayırdı. Bu da basit bir hesapla, 1458 gün yani dört yıllık bir çalışmaya denk geliyor” dedi.
‘Çalıştıkça ülkemiz iyi yerlere gelecek’
Sabancı Holding bahçesinde, lösemili çocuklar için yardım kolisi hazırlayan Sabancı Gönüllüleri’ni ziyaret eden ve çalışmalara bizzat katılan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, şöyle konuştu:
“Bizim tarihimiz de Cumhuriyet ile başlar... Hacı Ömer Sabancı’nın yürüyerek Kayseri’den Adana’ya çalışmak için gidişi de işte öyle başlamıştır... Sabancı Topluluğu olarak, birlik ve beraberlik mesajları vererek, hep Ata’mızın izinde, Cumhuriyet Bayramlarını ayrı bir değerle kutladık. Hatırlayacaksınız; bu yaz çok büyük acılar yaşadık. Yangınlar, seller, kaybolan hayatlar, kaybolan canlar... İşte o dönemlerde, o günlerde yine Cumhuriyet Bayramı için hazırlanırken, CEO’muz Cenk Alper ‘Cumhuriyet Seferberliği’ fikrini ortaya attı. Hem kendisini, hem de hayata geçiren ekibini kutluyorum. Ulu Önder Atatürk’ün çok güzel bir sözü var: ‘Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak!’ Biz çalıştıkça, bu ülke çok daha iyi yerlere gelecek.”
Rakamlarla ‘seferberlik’
Seferberliğe 60 bin Sabancı çalışanı katıldı.
Sahada olan Sabancı Gönüllüleri, 12 gün boyunca toplam 35 bin saatlerini bu seferberliğe ayırdı. Bu da basit bir hesapla, 1458 gün yani 4 yıllık bir çalışma demek.
Lösemili çocuklar için binlerce yardım kolisi hazırlandı.
12 günde 5 binden fazla fidan dikildi, yıl sonuna kadar 200 bin fidan dikilecek.
Büyükada’da 750 kilo atık toplandı. Bu atıkların 500 kilosu ambalaj atıklarından, 250 kilosu ise geri dönüştürülemeyen atıklardan oluşuyor.
İlk yangınların çıktığı Adana’da, 8.5 ton gübre ile 8.5 hektar alanda 4 bin 200 adet gelir getirici ağacın gübrelemesi ve toprak canlandırması yapıldı.
Onlarca ev, okul ve ahır yenilendi, 18 yeni ahır inşa edildi.
Sokak hayvanları için 2 tona yakın mama dağıtıldı ve 200’ün üzerinde kulübe yapıldı.
100’e yakın arı kovanı dağıtıldı.
2023 hedefi tüm Türkiye
Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleşen seferberlikte, fidan dikiminden toprak canlandırmaya; çevre temizliğinden biyo çeşitliliği desteklemeye ve okul yenilemeye kadar pek çok çevre etkinliği düzenlendi.
Seferberlik çalışmaları, Sabancı Topluluğu’nun faaliyet gösterdiği toplam 11 ilde gerçekleştirilirken, 2022 yılında daha fazla şehir eklenecek, 2023 hedefi ise Cenk Alper’in sözleriyle “ülkenin tamamını” kapsayacak.
‘Sahayı hiç terk etmedik’
“Başlattığımız bu seferberliğin birden fazla mesajı var” diye konuşan Cenk Alper, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçtiğimiz temmuz ayında, sellerle başlayıp, günlerce süren yangınlarla devam eden felaketlerde içimiz yandı. Sahayı hiç terk etmedik. Daha ilk günden 41 su tankerini Muğla, Antalya, Denizli ve Isparta bölgelerine ivedilikle sevk ettik. Afet alanlarında, maddi ve manevi olarak vatandaşlarımızın yanındaydık. Enerjisa fatura öteledi, sigorta şirketlerimiz hasarları öncelikli olarak telafi etti. Bununla da yetinmedik, 1 milyon fidan dikme sözü verdik. O gün şunu söylemiştik. Tüm yaralar sarılıncaya kadar, sahadan ayrılmayacağız. Bu seferberlikle bu sözümüzün arkasında olduğumuzu gösteriyoruz.”