ŞangHay
Yıldız Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, grup şirketlerinden Godiva’nın hızlı büyüdüğü ülkelerin en başında gelen Çin’de kazandıkları deneyimi bir fabrika yatırımıyla Ülker tarafına kaydırma adına çalışma başlattı.
Bunun ilk adımında Ülker, Çin ofisini açıyor. Grup Çin’de fabrika almak için de masaya oturacak. Ülker, Endonezya’da da yatırım sinyali veriyor.
Godiva alımının 5. yılı için düzenlenen Şanghay etkinliğinde bir araya geldiğimiz Murat Ülker, “Yeni kararımız var. Çin’de Yıldız Holding ofis açıyor. Yatırım yapmak için. Ülker mamulleri ifabrika almak veya fabrika kurmak yönünde bir karar” diyor.
“Çin’de fabrika alımı mı, yeni kurulum mu daha cazip?” denildiğinde Ülker, “Çinli bir markayı almak iyi olur” diye yanıt veriyor.
‘GodIva’yı satmam...’
12.5 milyar TL cirolu Ülker grubunun 40 bin çalışanı var. Bunların 7 bini yabancı. 56 fabrika yatırımı var, bunların 11’i yurtdışında. 5 yıl önce 850 milyon dolara (vergi indirimleriyle 750 milyon dolara aldı) Godiva’yı alan Murat Ülker’e, “İyi bir teklif gelirse Godiva’yı satır mısınız?” diyorum. Ülker, “Godiva’yı satmam, çok iyi fiyat verseler de satmam” diyor.
Ülker, Godiva’nın piyasa değerinin 1.2 milyar dolar olduğunu belirtiyor. 2013 yılını 765 milyon dolar ciroyla kapatmayı planlayan Godiva’da ilk hedef 1 milyar dolar. Murat Ülker bu noktada hedefin 1’in yanına 0 koymak olduğunu anlatıyor.
Bu da 10 milyar dolarlık bir rakama işaret ediyor. Bu noktada Godiva’yı büyütmek için yeni çikolata markası almayı planlamayan grup, yeni yatırımlar yoluyla büyümek istiyor.
Godiva’nın yıllık cirosunun yüzde 48’i ABD’den, yüzde 30’u Japonya’dan, yüzde 10’u free shop mağazalarından, kalanı diğer pazarlardan geliyor. Çin’de 2009’da tek mağazayla başladıkları işi hızla 25 milyon dolar seviyesine taşıyan, 2013 sonunda 51 mağazaya ulaşacak olan Godiva’nın yeni hedefi Brezilya, Rusya ve Hindistan’da benzer girişime imza atmak olacak.
‘İŞİMİZDE MUHAFAZAKÂR DEĞİLİZ’
Asya bölgesinin ve dünyanın yükselen yıldızı Çin’de yatırımlarını büyütmek adına planlar yapan Murat Ülker, sohbetimizde iş hayatıyla ilgili de önemli bilgiler veriyor: “İş yapış şekliyle Ülker hiç bir zaman muhafazakar olmadı. Cağın şartları ne gerektiriyorsa onu yaptık” diyen Murat Ülker, şöyle devam ediyor:
“Geçmişte komşumuz da olan Nihat Gökyiğit (Tekfen) ‘Türkiye’de yurtdışından uzman getirmeyi Sabri Bey’den (Sabri Ülker) öğrendim’ demişti. Benim de Ülker’deki ilk işim tercümanlık olmuştu. Dış dünyaya yakınız. Biz ilk defa 90’lı yıllarda bu pazarlara gelmiştik. Bu pazarlarda neler yapılabilir, araştırmak istemiştik. Godiva’yla birlikte tam global olduk. Oynadığımız oyun değişti, ligimiz değişti. Bundan cesaret alarak şimdi ‘Uzakdoğu gibi yeni piyasalarda da iş yapabilir miyiz’ diye bakıyoruz. Kısacası, dünya kazan biz kepçe gezip duruyoruz.”
Yeni marka bakıyor
Godiva’nın ardından Ülker grubunun köklü marka arayışları devam ediyor.
‘Batı’da büyük bir markayı almak için baktıklarını ifade eden Ülker, şunları kaydediyor: “Batıda kalmış büyük markaları uluslararası marka yapabilir miyiz? diye araştırıyoruz. ABD’de geniş çaplı dağıtım yapabilecek şirketler var, bunlarla ilgileniyoruz.”
Ülker’de favori çikolatası Antep fıstıklı olan Murat Ülker’in, Godiva’daki tercihi “yüzde 72 kakaolu bitter bar” oluyor.
Güneydoğu bölgesine yatırım şartı: İnekler
Türkiye’nin gündemindeki demokratikleşme paketi, çözüm süreci ve Doğu’ya yatırım tarafında Murat Ülker şu görüşleri açıklıyor: “Demokrasiye hepimiz inanıyoruz. Demokratikleşmenin hepimiz için daha iyi netice vereceğini düşünüyoruz. Çoğunluk daha iyi hissedecekse bizim işlerimiz de daha iyi olur. Çözüm süreci için özel bir şey söylememe lüzum yok. Zaten yapılan anketlerde görünüyor, halk bunu destekliyor. Bu noktada Türkiye’de yatırımlarımız devam ediyor. Maraş Türkiye’nin ne kadar doğusu bilmiyorum ama bizim, inekleri son bulduğumuz yer. Oraya bir süt fabrikası yaptık. Daha doğuda da inekler olursa, oraya da gideriz. Onun için Türkiye’nin doğusu batısı ayırım yapmadan buradaki ihtiyaçları görerek yatırım yapıyoruz.”
İki düğüm atıp 431 milyon $’ın üzerine oturacak!
“Önceki hafta Ülker Bisküvi’nin yüzde 20’sini 431 milyon dolara yabancı fonlara satan grup, bu parayı ne yapacak?” Murat Ülker bu konuda, “Babamın bir tavsiyesi vardı, ‘Ben bugün varım, yarın olamayabilirim, elinizdeki paranın hesabını bilin. İki düğüm atıp üzerine oturun’ derdi. Herhalde öyle yaparım. Çünkü şirketlerimiz kendi büyümelerini finanse edebilecek kadar para kazanıyorlar çok şükür” diyor.