Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Enerjisinin önemli bölümünü global oyunculuk için harcayan TAV CEO’su Sani Şener, “Filipinler’e giriyoruz. Afrika, Rusya, ABD’de özelleştirmeleri izliyoruz, Hindistan’da alım hazırlığındayız” dedi

Turizm cenneti Bodrum’daki havalimanının (Milas) 20 yıl süreyle işletme ihalesini geçen yıl kazanan TAV Havalimanları, iç hatlardan sonra dış hatlar terminalini de devralmak için gün sayıyor. Mimari projesini Tabanlıoğlu’nun üstlendiği Bodrum Dış Hatlar Terminali’ni gezdiğimiz TAV Havalimanları CEO’su Sani Şener, Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” vecizesine atıfta bulunarak “Gelecek bu sektörde. Bu yüzden havalimanı yatırımlarını kesintisiz sürdüreceğiz” dedi.
Dünyaları  TAVlayacak
Hindistan’da kararlı
İki yıl önce yaptıkları atılımla 14 havalimanı işleten bir gruptan dünya çapında 69 havalimanında işletmesi olan bir şirkete dönüştüklerini anlatan Şener, global büyüme tarafında yeni rotalara baktıklarını bildirdi. Şener, “Filipinler’in başkenti Manila’da havalimanına giriyoruz. Afrika, Rusya ve ABD’de de özelleştirmeler olacak. Özellikle Rusya ve Afrika’dan ciddi talep çıkıyor. Bunların yanında Hindistan’da da satın almalara hazırlanıyoruz” diye konuştu.
Hindistan’da 3-4 havalimanı için alımı planlandığını belirten Şener şunları anlattı: “Artık ülkelerin havacılık idareleri komple özelleştirme yerine bakım-onarım, işletme yönetimi, yer hizmetleri, duty-free ve teknoloji gibi ihaleleri ayrı ayrı yapıyorlar. Organizasyon yapımız da buna çok uyumlu. Ekonomi arz ile talebin azlığı veya çokluğu ile sizin elinizdeki limitli kaynakların bu arz ve talebe göre pozisyonlanması sanatıdır. Biz dünyada havacılığı takip ederken tüm bu bilgilere hakim olmak için de çok çabalıyoruz.”
Manevi kaybı olacak!
İstanbul’da yapımı süren üçüncü havalimanının bitmesinin ardından Atatürk Havalimanı kapatılacak. Şener, Atatürk Havalimanı’nın portföyden çıkmasının şirket değeri açısından herhangi bir kayba yol açmayacağını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim burada maddi değil ama manevi bir kaybımız olacak. Şöyle ki; Biz İstanbul’u kurumsal laboratuvar olarak kullanıyorduk. Dünyanın çok değişik yerlerinden havacılık otoritelerinin çalışanlarını getiriyor, onları eğitiyorduk. Zaten İstanbul’dan kazanılan paranın önemli bölümünü Ar-Ge’ye ayırıyorduk.”
Lokum, alkol satışını geçti
Sani Şener, duty free hizmeti verdikleri Medine Havalimanı’nda en çok parfüm koku satışı yaptıklarını söyledi. “Medine’deki satışlarımızda koku diğer ürünleri neredeyse ezip geçiyor. Medine’deki duty free’de şimdi Victoria Secret de bir mağaza açacak” diyen Sani Şener’e Atatürk Havalimanı’nda en çok satılan ürün hangisi diye sorulunca, şu bilgiyi paylaştı: “Geçtiğimiz yıllarda birinci sırada parfüm, ikinci sırada sigara ve üçüncü sırada alkol satışı vardı. Fakat şimdi sıralama değişti. Lokum satışlarımız alkolü solladı. Şimdi en çok sattığımız üçüncü ürün Türk lokumu.”
Sağlam bir hükümet şart
Türkiye’de artan gerginliği ve piyasalarda yükselen tansiyonu değerlendiren Sani Şener, içinde bulunduğumuz durumun kaygı verici olduğu ifade etti. Şener, “Bir an önce barış ve huzurun ülkemize gelmesi ve sağlam bir hükümetin çok kısa sürede kurulması gerekmektedir. Yoksa istikrarın olmadığı bir yerde faiz düşer mi, dolar daha artar mı, borsa düşer mi diye tahmin yapamazsınız. Zaten iş yapmaya ne keyfiniz kalıyor, ne de motivasyonunuz. “Gencecik insanlar şehit oluyor, sen git kendi firmanı anlat, olmuyor, yapamıyorsun. Yani hayat devam etmiyor” dedi.