Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yeni nesil servislerle rekabette önde koşan Akbank; Akbank LAB başta olmak üzere girişimcilik ekosistemine verdiği destekle de geleceğin bankacılığında yerini sağlamlaştırma peşinde.

Dijital dönüşüm birçok sektörde yeni nesil çözümleri de beraberinde getiriyor. Bankacılıkta Türkiye’de öne çıkan kurumların başında gelen Akbank’ın Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce ile bugünü ve geleceği konuştuk.

- Bankacılık ve teknoloji ayrılmaz bir ikili ve sürekli yenilenen bir dünya var. Akbank olarak bu noktada temel stratejiniz nedir?

Haberin Devamı

Çok yönlü bir dönüşüm içerisindeyiz. Bu yolculukta ‘Süreçlerimizi sıfırdan yaratmamız ve müşteri ile etkileşim noktalarımızı bütünüyle değiştirmemiz lazım’ anlayışıyla ilerledik. Dijital teknolojileri bize yeni imkanlar sağlayan, çelişkilerimizi çözen bir gelişme olarak görüyorum. Örneğin, eskiden bir şeyi kitlesel ölçekte üretmek ve hepsinin aynı olması ya da bir-iki tane terzi işi ürün yaratmak gibi iki yolumuz vardı. Ancak bugün dijital teknoloji, arkasında yapay zeka da olduğunda, bu çelişkiyi bütünüyle çözüyor. Örneğin, Banking IQ projemizle, milyonlarca müşterimizin kendisinin fark etmediği ya da nakit akışında hesaplayamadığı, takip edemediği 40 milyon adet, tamamen kişiye özel finansal iç görüyü basit ve ücretsiz bir şekilde sunuyoruz. Kredi kartı limitinin yüzde 86’sını kullandığını belirtiyoruz ya da internetten alınan ve ardından iade edilen bir ürünün ücret iadesini yaptığımızı bildirimlerle takip etmelerini sağlıyoruz. Onlar için daima anlamlı veriler sunuyoruz. Akbank 76 yıllık bir kurum, milyonlarca müşterimiz var. Müşterilerimizin ilgisiyle dijitalde hızlı bir büyüme yakaladık. 2021 sonundan itibaren dijital hizmetlerin kullanımında yüzde 67 artış sağladık. Bunu yaparken şube adedimiz ve şubelerde görev alan arkadaşlarımızın sayısı neredeyse aynı.

Dijitalde büyüyor yenilikte öne çıkıyor

- Akbank LAB İnovasyon Merkezi’nin faaliyetlerinden bahseder misiniz?

2016’dan beri açık inovasyon ve kurum içi girişimcilik üzerine somut çıktılar üretiyoruz. Her yıl 1000’e yakın oyuncuya temas ediyoruz. Sadece 2024’te 700’ün üzerinde teknoloji girişimi ile görüştük. ‘Venture Client’ modelini benimseyerek bir ürün geliştirme fabrikası işletiyoruz. Fintekler ve teknoloji girişimleri ile çalıştığımız bir yönetişim modeline sahibiz. Farklı ülkelerden girişimler ile 42 proje gerçekleştirdik. 18’i canlıya alındı, 4’ü yakında canlıya alınacak. Akbank olarak belki de çok uzun zamanda yapabileceğimiz bir işi, bir iş ortağıyla beraber daha hızlı hayata geçirip müşterilerimize sunabilir hale getiriyoruz. Geçmişte çok farklı örnekleri hayata geçirdik. Türkiye’nin ilk blockchain tabanlı para transferi, aynı şekilde blockchain tabanlı dış ticaret hizmetimiz bunlardan biri. 2023’te Akbank POS Bloke Transfer projesiyle başta üye iş yeri müşterilerimiz olmak üzere tüm ticari müşterilerimizin finansman ihtiyacına çözüm sunduk. Bankacılık faaliyetlerinin sınırlarını ülkemize katkı sağlayacak ve somut çıktılar yaratacak şekilde genişletiyoruz. Geçen sene ‘Venture Builder’ modelini de benimseyerek Akbank+’ı lanse etmiştik. Akbank+ Türkiye’de pek çok bakımdan ilk ve tek olma özelliği taşıyan bir spin-off programı. İlk döneminde toplamda 1 milyon dolar yatırım alan 2 spin-off şirketimiz Voltla ve Waste Log oldu. İkinci dönemde de arkadaşlarımızın çözümlerini yatırım için değerlendirdik ve yakında güzel haberler paylaşacağız.

Haberin Devamı

- Akbank’ın Samsung Watch ve Togg iş birliği konusundaki gelişmeler neler?

Haberin Devamı

Türkiye’de bir ilk olarak Huawei’nin akıllı saatleriyle ödeme yapma servisini geliştirdik. Samsung ile de benzer bir iş birliği yaptık. Kart veya telefon ile temassız ödeme yapmanın artık yeni ve çok kolay bir alternatifini oluşturduk. Togg ile birlikte T10X akıllı cihazında müşterilerimizin günlük bankacılık işlemlerini yapabilmesinin yanı sıra fintek ve blokzincir tabanlı geleceğin dijital çözümleri için iş ortaklığına imza attık. Öncelikle Akbank Mobil deneyimini Togg ekranına entegre ettik. Bu entegrasyon alanında ilk. Akbanklılar hesap yönetiminden, HGS ödemesi veya para transferi yapmaya pek çok bankacılık işlemini bu ekrandaki Akbank Mobil uygulaması ile yapabiliyor. Ayrıca T10X sahipliğini temsil eden dijital varlıkların oluşturulması, saklanması ve paylaşılması konusunda kullanıcı senaryosu çalışmalarımız da bulunuyor. Gelecekte T10X sahipliği ve kullanım haklarının dijital varlıklarla yönetilebilir hale gelmesinin, ilgili yasal düzenlemelerin imkân verdiği ölçüde; ikinci el araç satışında güvenli ödeme, kullandıkça ödeme, araç kiralama, kolay kredi gibi birçok finansal hizmetin önünü açmasını bekliyoruz. Bu tip iş birlikleri bankacılığın geleceğini şekillendirecek.

- Gelecekte bu alanda potansiyel iş birlikleri hangi alanlarda olabilir?

Önümüzdeki dönemde iş birliklerinin blok zincir, tokenizasyon ve üretken yapay zeka gibi alanlara odaklanacağına inanıyoruz. Ayrıca gömülü finans, ekosistem bankacılık, dijital paralar, sürdürülebilirlik, ödeme çözümleri gibi önemi gitgide artan alanlarda da yeni iş birlikleri göreceğiz.

Girişimciler için sıçrama tahtası

Akbank ve Akbank LAB’in desteklediği Endeavor Insight’ın ‘Uluslararası Ağları Etkinleştirme: Türk Girişimcilik Ekosistemini Güçlendirme’ adlı raporu önemli atılımları tetikleyebilir. Araştırmada yer alan 400 girişimcinin yüzde 70’ten fazlasının Türkiye’de operasyonu olduğuna dikkat çeken Burcu Civelek Yüce, şöyle dedi: “Bu girişimcilerin yüzde 53’ü mentörlük desteği veriyor. Ancak bugüne dek yurt dışında ve Türkiye’deki girişimcilerimizin kurduğu bu bağlar bireysel çabalarla gerçekleşmiş durumda. Yurtdışında aktif olan girişimcilerimizin yüzde 90’dan fazlası sahip oldukları deneyimi Türkiye’yle paylaşmaya hazır. Yatırım yapmak için de istekliler. Türkiye’nin büyüyen şirketleri, dünya çapında operasyonlarını genişletmek istediklerinde, bu ağdan faydalanmaları durumunda çok daha hızlı ilerleme potansiyeline sahip oluyor. Akbank olarak, girişimcilik ekosistemini uzun zamandır destekliyoruz. Araştırmayı bir sıçrama tahtası olarak kullanmak istiyor, bu adımların atılmasına öncülük etmeyi bir misyon olarak ele alıyoruz. Ekosistemin güçlendirilmesi için yaratıcı ve yenilikçi çözümler geliştireceğiz.”

2024 hareketli geçiyor

“Yaptığımız iş birlikleriyle alanında ilk bankacılık çözümlerini sunduğumuz bir altı ay yaşadık” diyen Akbank’ın Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Yüce, yenilikleri şöyle anlattı: “Türkiye’nin ilk Dijital Portföy Yönetimi ürününü Ak Portföy iş birliğiyle hayata geçirdik. Akbank Mobil üzerinden dijital portföy yönetimi hesabı açan tüm Akbanklılar, 200 bin TL ve üzeri birikimlerinde Ak Portföy uzmanları tarafından portföy yönetimi hizmeti alıyor. Öte yandan KOBİ’ler için Akbanklı olma sürecini uçtan uca dijitalleştirdik.”

Dijitalde büyüyor yenilikte öne çıkıyor

Yeni nesil para transferi

Dijitalde esnek, kolay ve keyifli bir deneyim yarattıklarına da değinen Burcu Civelek Yüce, şunları söyledi: “Bu yıl hayata geçirdiğimiz bir diğer yenilik, Ödeme İste özelliği. Akbanklılar bu yeni nesil para transferi deneyimiyle birlikte, para transferi isteklerini kolayca ilgili kişilere iletiyor ve gelen ödeme taleplerini hızlıca yanıtlıyorlar. Ayrıca Türkiye’de ilk kez üretken yapay zeka ve bankacılık uygulamasını birleştirdik. Müşterilerimiz Akbank Mobil’deki ayak izleri ve kişiselleştirme sorularına verdikleri cevaplara göre oluşturulan avatarlarıyla, interaktif ve keyifli bir bankacılık deneyimi yaşıyorlar.”