Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yatırıma aralıksız devam ettiklerini belirten Vodafone Türkiye’nin CEO’su Engin Aksoy, ‘büyümeye devam’ mesajı verdi. Dijital servisler ve bulut teknolojilerinde atak sürecek.

Büyümeyi sürdürdü dijitalde fark yarattı

Katma değerli ve yenilikçi ürünler ile mali yılda 18.1 milyar TL’lik servis gelirini yakalayan Vodafone Türkiye’nin CEO’su Engin Aksoy, dijital servis tarafında gelişmeye devam ettiklerini söyledi. Aksoy ile mali yıl performansı, yenilikçi ürünler, KOBİ’lere özel projeler, fark yaratılan işler ve sürdürülebilirlik alanındaki gelişmeleri masaya yatırdık…

Haberin Devamı

*Yeni mali yıl sonuçlarınızı değerlendirir misiniz?

Türkiye’nin ve sektörümüzün geleceğine duyduğumuz güvenle yatırımlarımıza devam ediyoruz. Nisan-Haziran 2024 dönemini kapsayan mali yıl sonuçlarına göre, servis gelirlerimiz 18.1 milyar TL oldu. Mobil abone sayımız 25.3 milyona, sabit genişbant abone sayımız 1.4 milyona ulaştı. Faturalı abone sayımız 19.9 milyona yükseldi. Vodafone Yanımda ve Online Self Servis gibi dijital kanallarımızı kullanan aylık aktif müşteri sayımız 17.1 milyon oldu, bu müşterilerimizin aylık toplam etkileşimi 318 milyona ulaştı. Mali yılımızda müşterilerimizin toplam mobil data kullanımı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10.1 artışla 1.268 petabyte’a yükseldi. Dijital servisler alanında da gelişmeye devam ettik. Her Şey Yanımda online alışveriş platformumuzun ziyaret edilme sayısı 195 milyona yaklaştı. Vodafone Pay’in ürünlerini kullanan toplam kullanıcı sayısı ise 5.9 milyona ulaştı. Kişisel dijital asistanımız TOBi’nin aylık tekil kullanıcı sayısı 8.5 milyona, aylık sohbet sayısı 30 milyona yükseldi.

2.000 dijital elçi

*Vodafone Business KOBİ ve işletmelerin dijital dönüşümüne yönelik eğitim ve organizasyonlarla öne çıkıyor. Bu noktada neler yapıyorsunuz?

Politika Araştırma Laboratuvarı ile birlikte Türkiye’nin dijitalleşme performansını inceleyen “Dijital Türkiye 2030” raporuna imza attık. KOBİ’lerin dijitalleşme eğilimlerini de mercek altına aldık. Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 15’inin orta seviyede dijitalken, sadece yüzde 4’ünün de yüksek seviyede dijital olduğu orta çıkıyor. KOBİ’lerin yüzde 33’ünün söz konusu dijital göstergelerin hiçbirine sahip olmadığı görülüyor. Vodafone Business olarak Dijital Dönüşüm Programı’yla şirketlerin ve çalışanların dijital olgunluğunu artırmayı hedefledik. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) akademisyenleri ile “OSB Dijital Dönüşüm Programı”nı hayata geçirmiştik. Dijital Dönüşüm Programı’nın birinci ve ikinci döneminde verdiğimiz 154 saatlik eğitim, sanayicimizde dijital dönüşümün tüm temel kavramlarını anlayarak aksiyona geçme motivasyonu sağladı. 2023’de 1.000 dijital elçi yetiştirilen OSB Dijital Dönüşüm Programı’nın ardından, bu yıl da 1.000 kişiye ulaşarak, toplamda 2.000 dijital elçi yetiştirdik.

Haberin Devamı

*KOBİ’lerin dijital dünyaya hızlı uyum sağlayabiliyor olması oldukça önemli…

KOBİ ve işletmelerimizin günümüz rekabet koşullarında dijital dünyaya hızlı bir şekilde adapte olabilmesini çok önemsiyoruz. OSBÜK’le Sanayide Dönüşüm Buluşmaları serimizi gerçekleştiriyoruz. İlkini Konya’da, ikincisini İstanbul’da yaptık. Amacımız, Anadolu’nun kilit noktalarında bulunan sanayicilerimizle bir araya gelerek, onları yeni teknolojik çözümlerle buluşturmak. Ayrıca YTÜ ve OSBÜK ile Sanayide Dijital Yetkinlik Analizi’ni gerçekleştirerek KOBİ’lerimizin dijital karnesini çıkartmaya başladık.

Haberin Devamı

Akıllı fabrikalar, yenilikçi alanlar

*Teknolojide IoT alanında Vodafone Business olarak hangi adımları atıyorsunuz?

Nesnelerin İnterneti yani IoT bazlı sunduğumuz ürünlerle işletmeler dijital çağa en hızlı ve güvenilir biçimde ayak uydurabiliyor. Yeşil dönüşümde sunduğumuz IoT bazlı dijital çözümlerle işletme ve KOBİ’lerimizin dijital ve yeşil dönüşümlerini mümkün kılıyoruz. Dijital çözümlerimizi kullanan işletmeler karbon ayak izlerini azaltırken verimliliklerini artırarak rekabet avantajı elde edebiliyor. Bulut Santral çözümümüz sayesinde enerji tüketimi ve karbon ayak izi önemli ölçüde azalıyor. Akıllı Fabrika ürünümüz makine verimliliğinde yüzde 45’e varan artış sağlıyor. Araç Takip Sistemi’yle yüzde 15’e varan yakıt tasarrufu sağlanabiliyor. İşletmelerimiz Red Bulut’ta çalışanlarının iş yükünü doğru planlıyor, kaynaklarını verimli yönetiyor. 2019’da e-Call ile başladığımız servislere bağlantılı araç ile devam ediyoruz. 1.1 milyondan fazla araçta Vodafone altyapısı bulunuyor. Hatların 300 bin adetten fazlası e-SIM destekli. Vodafone Business olarak 37 araç markasına e-Call hizmeti sağlıyoruz. Geçen yıl ilk bağlantılı araç müşterimize hizmet vermeye başlamıştık. Şu anda bu sayı 4’e ulaştı. Abone sayımız 50 bini geçti.

Büyümeyi sürdürdü dijitalde fark yarattı

Bulut hızlı büyüyor, İzmir yatırımı yolda

*Bulut teknolojileri ve veri merkezi tarafında yeni gelişmeler, açılım, projeleriniz var mı?

5 veri merkezimiz bulut alanında Vodafone Business olarak hizmet sağlıyor. 2021-2025 yılları arasında dijital veri artışının yüzde 22.9’a erişmesi bekleniyor. Bizler de bu paralelde Edgnex Data Centres By DAMAC’la, İzmir’de yeni bir veri merkezi kurmak için güçlerimizi birleştirdik. 100 milyon dolarlık yatırımla kurulacak bu veri merkezimiz, 6 megawatt kapasiteye kadar ulaşarak Vodafone’un Ege’deki en büyük kapasiteli veri merkezlerinden olacak. Grubumuz 10 yıl içinde Microsoft ile bulut ve yapay zekâ hizmetlerine de 1.5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.

Büyümeyi sürdürdü dijitalde fark yarattı

Yeşil dönüşümde yeni nesil projelerin peşinde

*Sürdürülebilirlik adına Vodafone olarak hangi ürünlerinizle öne çıkıyorsunuz, bu alandaki gelişmeler neler?

Yayınladığmıız “Vodafone Yeşil Dijital Dönüşüm Politika Raporu”na göre, Red Enerji çözümümüzün kullanılmasıyla tüm Türkiye’de 21 milyar TL’yi aşkın elektrik tasarrufu ve karbon salımında 3 milyon tonu aşkın azalma sağlanabilecek. Diğer yandan, dijital tarım ürünlerinin kullanılmasıyla ülke GSYİH’si 36 milyar TL’den fazla artırılabilecek. Red Enerji ürünümüzle aylık yüzde 30’a kadar enerji tasarruf imkânı sunarak elektrik tüketim maliyetlerini ve karbon ayak izini düşürürken, Akıllı Fabrika ile makine verimliliğinde yüzde 45’e varan artışlar elde edebiliyoruz.