Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Google, YouTube, Apple, Facebook ve daha yüzlerce milyar dolarlık girişimin temellerinin atıldığı dönemlerde bu küçük şirketlere “sermaye” sağlayarak geleceğe yatırım yapan “girişim fonları”nın sayısı Türkiye’de ne yazık ki yok denecek kadar az.
Bu yüzden Türk internet markaları ayağa kalkmakta büyük güçlük çekiyor.
Onlar da ne yapıyor? Özgünlükten, içerikten yoksun, global ligdeki abilerinin taklitlerini yapmakla yetiniyor.
Buldukları yeni fikirlere yatırımcı bulmakta güçlük çekmeleri, girişimcinin riske atacağı paranın boyutunun küçüklüğü Türk internet markalarının önlerindeki en önemli zayıflık olarak duruyor.
Türkiye’de büyük sermaye gruplarının internet yatırım hikayeleri de “büyük yapı içinde ilgisizlik” hastalığı yüzünden hüsranla sonuçlanıyor. Örnekler saymakla bitmez...

50 milyon dolarını  ‘risk’e atan adam


Bedavaya ‘patron’ bakışı
Bu noktada ABD merkezli Endeavor, özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde, gelecek gördükleri işlere yatırım yapacak fonların eksikliğinin hissedildiği bölgelerde “bir boşluğu” doldurmak için çalışıyor.
Gelirini üyesi olan grupların desteğiyle sağlayan kuruluşun Türkiye operasyonuna bakıldığında Ali Koç, Suzan Sabancı Dinçer, Ferit Şahenk, Özcan Tahincioğlu ve Murat Özyeğin’in de aralarında bulunduğu “patronların” yeni girişimlere sermaye ortaklığıyla değil, fikir ortaklığıyla katkı yaptığı bir sistem görüyoruz.
Bu isimlerin deneyimleri ve kendi ağlarını Endeavor havuzundaki girişimcilere açmasıyla birçok şirket “hissesini satmadan” oldukça önemli bir deneyimi yakalama fırsatı buluyor. Ya da en azından çevresini genişletiyor!
Şu anda havuzdaki marka sayısı 32’ye ulaşmış durumda. Bu şirketlerin toplam cirosu 250 milyon dolara işaret ediyor. Endeavor Türkiye’de “başkanlık” koltuğunda oturan işadamı Özcan Tahincioğlu, önceki akşam grubun danışma kurulu üyesi Vedat Aşçı’nın İstanbul’u adeta ayaklar altına alan Macka Residences’daki konutunda (Alt kat komşusu Galatasaraylı Sneijder) verdiği davette bu rakamları bizlerle paylaşıyor.

Tahincioğlu’nun bebeği
Bunca şirkete gelecek adına bedavaya danışmanlık veren oluşuma başkanlık yapan Özcan Tahincioğlu’yla konuşurken, kökü 1926’ya dayanan Tahincioğlu Holding’in de yeni bir bebeği olduğunu öğreniyorum.
Adeta “Türkiye’de risk-girişim sermayesi şirketi çok yok” başlığına karşı kurulan bu yeni oluşum için Tahincioğlu, 50 milyon dolarlık bir para ayırmış.
Gelecek gördükleri yeni işlere yatırım yapacak.
“İyi bir ekip kurduk” diyor.
İki “internet” yatırımına, şimdilik küçük paralarla fon sağlayarak işe koyulan Tahincioğlu, yaptığımız sohbette, Endeavor deneyimiyle bu alanda bizlere iddialı örnekler sunmaya hazırlanan bir patron profili çiziyor.
Hatırlatalım, Kent Gıda’yı yabancılara satan grup inşaat, gayrimenkul geliştirme, enerji ve hizmet sektörlerinde milyar dolarlık işlere imza atıyor.

Murat Özyeğin dönemi
Bu arada 4 yıldan bu yana Endeavor’da başkanlığı üstlenen Tahincioğlu, önümüzdeki ay görevini Murat Özyeğin’e devretmeye hazırlanıyor. Murat Özyeğin ise yeni dönemde “sıkı işler için çalışacaklarını” ifade ediyor. En büyük yardımı da idolü olan babası Hüsnü Özyeğin’den alacağı notunu düşelim...