Sezin Sivri

Sezin Sivri

Tüm Yazıları

Bugün size sanat dünyasından başlayıp, metaverse’e (öte evrenler), oradan da son günlerde giderek artmakta olan token piyasasında ismi öne çıkan NFT’ye (Non-Fungible Tokens) uzanan güzel bir proje anlatacağım. Kreatif dünyayla sınırlı kalmayıp, yaratıcılığa özgü oyunbozanlığı kendi faaliyet alanlarına taşıyanların hikâyesini. Bu arada olay İzmir’de geçmektedir ve çok yakın zamanda da hayat bulacaktır.

Einstein, “Hiçbir özel yeteneğim yok, sadece tutkulu bir meraklıyım” der, işte en büyük yeteneği meraklı olmak olan ve böylelikle geleceği tasarlamanın içinde aktif bir şekilde ve tutkuyla yer almayı kafaya koymuşların “2K: Kreatif Kampüs Yaratıcılık Ağı” adlı projesiyle karşınızdayım.
Şu günlerde dijitalleşmenin sanatla kesiştiği mecraların en ilginci metaverse dünyası. Hemen her gün bir sanatçının NFT tabanlı işlerini ve metaverse’teki tasarlanmış dünyaları duyuyor, görüyor, deneyimliyoruz. Duymayanlarınız varsa da hemen bu dünyaya dalın ve öte evrenleri keşfedin derim.
Öyle görünüyor ki, gelecek nesillerin kendilerini var ediş mecrası metaverse olacak. Hata olmaya başladı bile. Aslında bakıldığında METAVERSE’ÜN KENDİSİ DE BAŞLI BAŞINA BİR SANAT ESERİ! Güçlü ve şaşırtıcı derinlikteki tasarlanmış alanlar, dünyanın gerçeklik denklemlerini hiçe sayan özgür tasarım deneyimler için muhteşem bir yer. Yani bu dünyada arayıp bulamadığımız, ama bulmak içi can attığımız şeylerin artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, internetin varsayımsal bir yinelemesinde GERÇEKTEN HAYAT BULMASINDAN bahsediyorum.

Haberin Devamı

Belki de bu nedenle zihnimdeki iki soruyu susturamıyor olabilirim: Birincisi, geleneksel kültürün metaverse mecrasına taşınması nasıl mümkün olacak? Yoksa bu mecra kültürlerin eriyip yok olduğu bir alanı mı işaret edecek? İkincisi, genç nesillerin bu mecrada öğrenme ve öğretme tabanlı desteklenmesi nasıl mümkün olacak? Yoksa bu mecra sadece bir dijital eğlence alanı olmaya mahkûm mu olacak?

İlk sorunun yanıtlarını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) himayesinde, Eticaret Merkezi AŞ tarafından 26 ve 27 Mayıs 2022 tarihinde, Ankara TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleşecek ve ana konusu “Dijital İşler” olan Türkiye Teknoloji Buluşmaları’nda (www.teknolojibulusmalari.com) konuşmacısı olacağım oturuma saklıyorum. “Dijital İşler” başlığında “E-ticaret&E-ihracat”, “Dijitalleşme”, “Turizm”, “Metaverse”, “NFT”, “Blockchain” gibi alt konu başlıklarında düzenlenen etkinliğimize beklerim.

Haberin Devamı

Gençlere gelince, bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Gelecek Gençlerin” proje çağrısının sonuçları, son derece heyecan verici projelere hayat vermiş görünüyor. Genç nesillerin yaratıcı endüstrilerin ve yaratıcı ekonominin farkında olması, kendilerini yaratıcı yetkinlikleri ile özgürce ifade edebilecekleri dijital yeteneklerle (createch) donatmaları gereğini öngören bir proje, İzmir’den hayat bulmuş.

Bir pilot çalışma ile öğretmenlerimizin ve öğrencilerin metaverse’te buluşması, eğitim materyallerini dijital mecrada geliştirmesi, dijital sınıf yönetimi ve avatar farkındalığı gibi çılgın başlıkları içeren projeyi ve sonuçlarını merakla bekliyorum doğrusu. Biraz daha açacak olursam, seçilen pilot okulda Kreatif Kampüs Yaratıcılık Eğitimi’nin verildiği, seçilen pilot okulun belirlediği Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, Uşak, Afyon Kütahya ve İzmir başta olmak üzere, her yıl seçeceği bir yeni okulun Kreatif Kampüs sistemine katılması için mentorluk yaptığı, 16-18 yaş arasında gençlere metaverse macerası eğitim deneyimi sağlandığı, hatta Kreatif Kampüs Dijital Girişimcilik Hub’ının kurulduğu ve metaverse dijital çalıştayların yapıldığı bir proje bu...

Haberin Devamı

İzmir Türk Koleji’nde yürütülecek pilot çalışma çıktılarının diğer istekli okullarla yaygınlaşması için proje sahibi kurum olan İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaratıcı Ekonomi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ege Genç İş İnsanları Derneği, Gözlüklü Masallar Atölyesi ve ABD’den Imaginarium XR oluşumunun ortaklığının muhteşem sonuçlar vermesini diliyorum.

Ayrıca Gözlüklü Masallar Atölyesi’nin her işine her projesine hastayım; meraklı, tutkulu, yaratıcı insanların üretim hub’ı. Mutlaka bu topluluğa bir bakın derim, gozlukluatolye@gmail.com adresinden kendilerine uluşabilirsiniz.