Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı’nın paydaşları ile organize ettiği ‘Ege Ekonomik Forum’un altıncısının gerçekleşmesine az kaldı. Nasıl büyük bir başarıdır bir etkinliği geleneksel hale getirebilmek, ne çok emek vardır arkasında. Etki alanını ilmek ilmek genişletmekten, kazandırdığı katma değeri artarak çoğalmaktan ve daha geniş kitlelere ulaşmaktan geçer yolu. Dünyanın sorunu her konuda sürdürülebilirlik değil mi zaten! Bize de bu forumu bu noktaya getiren herkesi takdir etmek ve teşekkür etmek düşer elbette. Büyük özverilerle gerçekleştirilen bu başarıyı alkışlamak ve duyulmasına vesile olup, katılımcısını artırmaya destek olmak da bize düşer…
Ege Ekonomik Forumu’na geçmeden önce gelin bir Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı’na göz atalım. 1992 yılında, dönemin İzmir Valisi Kutlu Aktaş öncülüğünde belediye, odalar ve derneklerin katılımıyla bölgeyi dış yatırımcılara tanıtmak amacı ile kurulan bir vakıf. 1998’de İzmir dışında 9 ilin (Afyon, Aydın, Denizli, Muğla, Manisa, Kütahya, Çanakkale, Balıkesir, Uşak) valilikleri, belediyeleri, üniversiteleri, sanayi ve ticaret odaları, borsaları, esnaf ve sanatkarlar odaları, ziraat odaları, bölge sanayici ve işadamları dernekleri ve bölgesel şirketlerin katılımıyla tüm Ege’yi kapsar duruma gelmiş.
Misyonunu, “Ege Bölgesi için özgün bir kalkınma modelinin ortak akıl ve katılımcılıkla oluşturulması ve uygulanmasında öncülük etmek”. Vizyonunu ise, “Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar; insan ve doğa kaynaklarının doğru kullanımına dayalı, dengeli ve sürdürülebilir kalkınmayı çağdaş standartlarda gerçekleştirmiş bir Ege” olarak belirlenmiş.
Vakfın değerleri, toplum yararı, yaratıcılık-özgünlük, saydamlık, uzlaşma, işbirliği ve eşgüdüm, ahlaki değerlere saygı, topluma mal olma, süreklilik-kararlılık, çevre bilinci, görev bilinci ve sorumluluk, bilimsellik, gelecek nesillerin haklarına saygı, risk alma ve sosyal sorumluluk olarak belirlenmiş. Vakıf, ‘Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon’ oluşturmak amacıyla işbirlikçileri ve paydaşları ile her sene, ‘Ege Ekonomik Forumu’nu düzenliyor.
Bu yıl 6.’sı düzenlenen Ege Ekonomik Forum’da, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ve Özgencil Grup iş birliğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi destekleri, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Bölgesi Sanayi Odası Stratejik Partnerliği, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD), İzmir Ticaret Borsası oturum sponsorluğunda; Çimentaş Group, Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), Folkart, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) ana sponsorluğunda, ESBAŞ, Seyrek Boru ve TARKEM katkılarıyla, Bersay İletişim Grubu Medya İlişkileri Sponsorluğu ve Gözlem ve Ticaret Gazetesi yerel basın sponsorluğu ile 07 Aralık 2022 tarihinde İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde ve 08-09 Aralık 2022 tarihlerinde İzmir, Ege Palas Business Hotel’de, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi canlı yayın sponsorluğu ile Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Youtube, Twitter, Linkedin ve Facebook adreslerinden eş zamanlı olarak canlı yayınlanarak “Hibrit” olarak gerçekleşecek.
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam’ın açılış konuşmaları ile başlayacak olan forumda; onur konuğu olarak Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş’un da katılımları bekleniyor.
“Geleceğin Sinyalleri-Jeopolitik, Ekonomi, Bilim, Teknoloji, Çevre ve İnsan” ana teması ile düzenlenen Ege Ekonomik Forum, İzmir ve Ege’nin bilim, akademi, siyaset, yerel yönetimler ve iş dünyasını bir araya getirmeye hazırlanıyor diyebiliriz. Önemli isimlerin yanı sıra çok değerli yönetici ve katılımcılarla panelleri ile devam edecek.
Bu sene gerçekleşecek panel (konu) başlıkları ise kısaca şöyle;
İktisat Meydanı-İkinci Yüzyıla Başlarken Geleceğe Bakış
Yeşil İhracat: Yeni Bir Ekonomik Büyüme Stratejisi
Yeşil Dünyanın Anahtarı: Yeşil Enerji
Değişen Üretim DNA’sı
Geleceğe Bir Adım Önde Olmak: Metaverse-Dijital Gelecek
Daha İyi Bir Dünya için: Etki Yatırımları
Tarım Meydanı-Bölgesel, Ulusal ve Küresel Tarımda Yeni Dengeler
Ege Ekonomik Forum, biraz daha çaba ve destekle küresel bir marka ve bölgemizi temsil eden uluslararası bir ekol haline gelme potansiyeline sahip. Kimseye benzeme çabası gütmeden özgünlüğünü koruyarak daha da büyümesi mümkün. Zaten mevcut hali ile gelişmeye açık, kapsayıcı formatıyla ülkemizin ihtiyaç duyduğu sivil toplum bilincinin gelişmesi ve evrensel konularda dünyaya sesimizin duyurulması konusunda örnek bir çaba haline gelmiş durumda.
Ege’nin çağdaş aydınlık yüzünü dünyaya açan, vizyoner bakış acısıyla tüm Türkiye’ye sesini duyurması içim son derece önemli bir görev üstlenen ‘Ege Ekonomik Forum’u kaçırmayın derim. Hem fiziksel ortamda hem de çeşitli dijital mecralarda katılımcılarına kapılarını açmış sizleri bekliyor olacak.