Nilüfer’in sözleri, “Dünya dönüyor sen ne dersen de. Yıllar geçiyor fark etmesen de” ile başlayan bir şarkısı vardır, muhtemelen çoğunuz biliyorsunuzdur. Sizin algıladığınız gerçeklik ne olursa olsun dünyanın sürekli değiştiğini, dönmeye devam ettiğini ve bunu bizim tüm gerçekliği ile kavrayamadığımızı ya da fark edemediğimizi anlatır. İşte tıpkı dijital işler de böyledir; hem içindesinizdir, fark etmeden zaten bir parçası olmuşsunuzdur hem de bu değişimi algılamakta, iş yapış ve yaşayış şeklinize yansıtmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Hatta nasıl devasa bir dünyanın kapılarını bizlere araladığını ve beraberinde getirdiği fırsatları tahmin etmekte de zorlanıyorsunuzdur.
Bir de adı üstünde dijital işler derken bir dijital devrimden bahsediyoruz zaten. Pozitif anlamda yıkıcı bir dönüşümün varlığından. Dünya tarihinde sanayileşmeden sonra toplumsal hayatı en keskin şekilde dönüştüren konseptten… Sanayi devrimi ile kıyasladığınızda değişimin çok daha hızlı olduğunu fark edeceksinizdir. Tüm bu olup bitenlerin (google, facebook, youtube, e-devlet, dijital bankacılık, tiktok, twitter, instagram vs.) 20 sene içinde olmuş olması akıllara durgunluk verici değil mi? Dünyada yazılım sektörünün yeni merkezinin Türkiye olacağını konuşuluyor. Geçmişte uzun yıllar Hindistan’ın başarı hikayesini konuştuk. Ama ben inanıyorum ki yazılım sektörünün yeni merkezi kesinlikle Türkiye olacak. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’den büyük küresel yazılım şirketlerinin çıkmasını bekliyorum. Eğitilmemiş bireyler ya da geri kalmış ülkeler için paradigmanın değiştiği bu zamanlar tabii ki fırsattır. Yeni düzende kendilerine daha kolay yer bulabilirler. İşte tam bu nokta dijital devrimin fırsatlarını yakalayabileceğimiz nokta oluyor.
Sanayileşmiş toplumlar ifadesinin yerine ne zaman dijitalleşmiş toplumlar ifadesi yerleşir bilmiyorum ama bu baş döndürücü değişime tanık olmanın heyecan verici olduğunu söyleyebilirim. Elbette kolay değil hatta biraz korkutucu gibi görünse de öte yandan da çok kolay aslında.
İşte siz de ya bu dijital işler; E-ticaret, E-ihracat, Dijitaleşme, Metaverse, Nft, Blockchain” ne demek diye düşüyor, hangi ölçekte bir işletmeniz olura olsun iş yapış şekillerinize nasıl yansıtacağınızı, neresinden başlayacağınızı, hangisinin size en uygun çözüm olduğunu ve sunduğu fırsatları merak ediyorsanız konuyu teknoloji tasarlayan devlerin ağzından dinleyebileceğiniz bir etkinlikten haberdar etmek istiyorum. ‘Türkiye Teknoloji Buluşmaları’nın İzmir bacağından.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) himayesinde, Eticaret Merkezi A.Ş ve Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) tarafından 25 Ekim tarihinde Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek ‘Türkiye Teknoloji Buluşmaları’nın bu yılki ana konusu “Dijital İşler” olan etkinliğin alt konu başlıkları “E-ticaret, E-ihracat, Dijitalleşme, Metaverse, NFT ve Blockchain”
Tam anlamıyla dijital bir devrim yaşadığımız günümüzde artık herkes dijital ile iç içe yaşıyor ve dijitali oldukça etkin kullanıyor. İşini dijital tabanlı iş modelleri ile güçlendirmek ve/veya yeni nesil iş modelleri ile yeni bir geleceğe yönelmek isteyenlerin vazgeçilmez etkinliği Türkiye Teknoloji Buluşmaları’ 8.yılında İzmirlilerle buluşmaya hazırlanıyor.
Benim de içinde yer aldığım ücretsiz olan konferanslarımıza katılım için www.teknolojibulusmalari.com sayfasından kayıt yaptırabilirsiniz. Türkiye’nin en etkili etkinlik zincirinin 83. durağı olan ‘Türkiye Teknoloji Buluşmaları’nın İzmir ayağında 25 Ekim Salı günü, İzmir Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde görüşmek üzere.