Şu aralar hayat bizleri güçlü bir şekilde sağlıkla sınıyor. Koronavirüs nedeniyle pandemi ilan edilecek boyuta gelince evrensel sorunumuz oldu sağlık. Oysa hep evrenseldi ama “ateş düştüğü yeri yakar” misali çoğu zaman ‘yaşayan bilir’ ile sınırlı kalıyordu. Son yıllarda farkındalık yaratılmaya çalışan birkaç hastalıktan ibaretti bildiğimiz ciddi sağlık sorunları ya da yakınlarımızda, kendimizde deneyimlediğimiz kadar. Ayıp değildi, kusur değildi, günah değildi ama konuşulmaz ve bilinmezdi çoğu rahatsızlık.
Oysa kimisinde kanser gibi erken teşhis önemliydi ve farkındalıkla hayatlar kurtarılabilirdi. SMA gibi hastalıklarda el vermek, ucundan tutmak, genç canları yaşama tutundurmak gerekiyordu. Daha bilmediğimiz niceleri vardı. Farkındalık önemliydi; öncesi için de, erken teşhis için de, yaşarken geçirilecek tüm süreçler için de, sonrası için de, toplum olarak duyarlılık gösterebilmemiz için de, benzer sorunları ileride yaşayabilecek olan için de, tüm sağlık personelleri için de, hasta yakınları için de ve sağlığı ile sınanalar için de… Hangi sağlık sorunu deneyimliyor olursak olalım birilerinin çıkıp başından geçenlerini içtenlikle anlatmasına, bak ben başardım sende başarabilirsin demesine, ne yaşıyorsan yaşa hayata tutunduğunda, güçlü olduğunda atlatabilirsin ve kendi hayatının kahramanı olabilirsin deme cesaretini göstererek bizi bilinçlendirmesine, anlamasına, tüm süreçleri anlatmasına, güçlendirmesine, yalnız olmadığımızı hissettirmesine ve ilham olmasına ihtiyacımız vardır. Toplumdan kendimizi soyutlamadan yaşamın akışı içinde tüm bunlarla baş edebileceğimizi örneklerle görmemiz gerekiyordur.
Tam da yukarıda anlattıklarımı yapan ve soyadı gibi kahraman bir kadının hikayesinden bahsedeceğim bugün size. Sevgili dostum Ömür Kahraman’ın hikayesinden.
Stoma hastası, bir çocuk annesi, oldukça iyi eğitimli ve başarılı bir kadının hikayesini okuyacaksınız. Onu pek kişi Türk Hava Yolları İtalya Bari Genel Müdürü olarak tanıyor. Yazdığı turizm haberlerinden tanıyanlarınız da vardır muhtemelen. Harika bir anne. Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler ile Sosyal Bilimler üzerine iki yüksek lisansı var, doktorası ise Yönetim ve Organizasyon üzerine. Öğretim görevlisi. Kokartlı turist rehberi. Türkiye’nin araba kiralama şirketi sahibi ilk kadını. Bir süre siyasetle ilgilenmiş. Avrupa Konseyi’nin en genç üyesi olmuş. Türkiye Güreş Federasyonu Asbaşkanlığı ve İstanbul Belediyesi’ne bağlı BİT’lerde yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunmuş. Ülkemizin tamamını ve 113 ülkede yaklaşık 750 şehri görmüş. Dört dil biliyor. Ve tüm başarı öyküsü hayatını Stoma hastalığına rağmen gerçekleştirmiş bir kadın!
Stoma’nın ne olduğunu muhtemelen bilmiyor olabilirisiniz, ‘Torbayla Yaşamak’ dersem belki bi raz size aşına gelebilir. Maalesef çok ciddi ama henüz pek gündeme gelmemiş bağırsaklarla ilgili bir hastalık stoma. Sevgili Ömür’ün yaşadığı 15 ameliyatını, duygularını, stomayla yaşama dair beslenme ve bakımına dair her şeyi bulabileceğiniz ‘Torbayla Yaşamak’ isimli kitabı Vega Yayınevi’nden çıktı. Stoma ile yaşama dair her detayın olduğu, bir hastanın tecrübelerini yazdığı konusunda ilk ve tek kitap olan bu kitap, sadece stomalılar için değil tüm hastalar, hasta yakınları, hastane yönetimleri ve hekimler içinde yol gösterecek bir tecrübe aktarımı niteliğinde.
“Sınanmadığımız bir acı üzerine konuşmak her zaman kolaydır” sözü her zaman kulağıma küpe olmuştur. Torbayla Yaşamak kitabını ‘Stomalı yaşama dair her şeyin anlatıldığı ilk ve tek kitap’ olmasının yanı sıra Ömür’ün tedavisinin parçası olmuş 13 hekim, 4 hemşire ve 1 derneğin de düşüncelerine özsözünde yer vermesi nedeni ile çok kıymetli buluyorum. Bu hastalıkla mücadele eden herkesin sesini duyacaksınız bu kitapta. Her ne yaşıyor, hangi hastalığı atlatıyor ya da hayatta hangi zorlu sürecinden içinden geçiyor olursanız olun sizi güçlendirip ilham verecek bir kitap tavsiye ediyorum.
Ömür Kahraman, “Ben başardım, siz de başarabilirsiniz” diyor ve ekliyor; “Bu dünyada herkesin imtihanı farklıdır. Bu kitapta, imtihanımla mücadelemi yazdım.
Çocukluğumu, hastalık sürecimin tüm evrelerini, eğitim ve iş hayatımı sizler için yazdım. Kimsede görmediğim, hatta başıma gelene kadar adını bile duymadığım stoma ile tanışmamı, torbayla yaşamı, bakımını, ibadeti, stomalı kişilere, yakınlarına, doktorlara ve hastane yönetimlerine naçizane tavsiyelerimi, kısacası duygularımı yazdım. Amacım, hayatlara dokunabilmek... ”