Galatasaray Başkanı Ünal Aysal Dilovası’ndaki 1 milyar dolarlık doğalgaz santralının işletmesi için İrlanda’nın resmi elektrik kurumuyla ortak oldu. İrlandalı şirketten ‘İddialıyız’ mesajı geldi
Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, enerji işinde İrlandalı ortak buldu. Aysal bu hafta İrlanda’nın resmi elektrik kurumuyla ortaklığa gitti.
Ünal Aysal’ın patronu olduğu Unit International ile İrlanda’nın ‘Türkiye Elektrik Kurumu’ eşdeğeri şirketi Electricity Supply Board (ESB) İstanbul’da ortak bir şirket kurdu.
Yeni şirketin adı ‘Unes Enerji’, merkezi ise Etiler Akmerkez... İrlandalılar ve Aysal’ın hedefi Kocaeli Dilovası’nda hazırlıkları süren ‘Yeni Elektrik’ adlı doğalgaz çevrim santralını birlikte işletmek. Ocak 2014’te ticari faaliyete geçmesi planlanan 1 milyar dolarlık santralın yüzde 60’ı Aysal’a, kalanı ise İtalyan Ansaldo Energia’ya ait... 825 megavat elektrik üretecek yeni santral, 2014 yılında toplam kurulu gücünü 2 bin megavata çıkarmak isteyen Ünal Aysal için çok önemli.
İrlandalı ESB, Türkiye pazarına geçen yıl iddialı bir giriş yaptı. Şirketin Ankara ofisini Mart 2012’de İrlanda Ticaret Bakanı Joe Costello açtı. İrlandalı şirketin Türkiye operasyonlarının başında da enerji sektörünün yakından tanıdığı Mehmet Hakan Karaalioğlu var.
‘Fırsatları gözlüyoruz...’
Karaalioğlu, “Türkiye’yi çok ciddi bir pazar olarak görüyoruz. İddialı olmasak zaten Ankara’daki ofisi açmazdık. Bu ofisle Türkiye’nin yanı sıra Türk Cumhuriyetleri’ndeki fırsatları da gözlüyoruz” diyor. Ünal Aysal’ın Unit şirketiyle ortaklıklarının sadece Dilovası’ndaki santral için olduğunu belirten Karaalioğlu, başka girişimlerin hazırlığında olduklarını da anlatıyor. Unes Enerji’nin yönetiminde İrlanda tarafında Vincent Flynn ve Karaalioğlu, Türk tarafında ise Alp Tanrıöver ve Amir Moris Kohen olacak.
‘Yeni’ doğalgaz çevrim santralı, Dilovası ilçesinin Çerkeşli köyü yakınlarına kurulan İstanbul Madeni Eşya Sanatkârları Organize Sanayi Bölgesi’nde 2014 yılına kadar 200 fabrika kurması beklenen makine sanayicilerine de hizmet verecek.
Dilovası’ndaki doğalgaz çevrim santralının 2014’te ticari faaliyete geçmesi planlanıyor.
1 milyar dolara yakın yatırım yapılan santral 825 megavat elektrik enerjisi üretecek.
‘Bir tek nükleerde yokuz’
Belçika merkezli Unit grubunun ana yatırım alanları enerji santralları ve turizm. 1974 yılında Ünal Aysal tarafından Brüksel’de kurulan grubun sadece Türkiye’de inşaat halinde 2.5 milyar dolarlık enerji projesi var. ESB International ise, enerji sektörüne dünya çapında mühendislik ve stratejik danışmanlık hizmetleri sunuyor. Şirket, enerji santralları, rüzgâr projeleri ve elektrik dağıtımı alanında planlama, inşaat ve işletmede rol alıyor. Karaalioğlu, “Bir tek nükleer işinde yokuz” diyor. ESB’nin ve Türkiye’deki ortaklığa imza atan uluslararası kolu olan ESB International’ın tamamı İrlanda devletine ait.
Nesin Vakfı ‘butik’ marangoz olacak
Türkiye’nin en önemli mizah yazarlarından Aziz Nesin’in kurduğu Nesin Vakfı ilginç bir girişime imza attı. Vakıf, geçen ay kurduğu ‘Nesin Yapı’ adlı şirketle ahşap konusunda küçük ancak iddialı işler yapmaya hazırlanıyor.
Nesin Vakfı yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu şunları anlatıyor:
“Ben Nesin Vakfı’nda yetiştim. Biz vakıf olarak her zaman yapaylıktan uzak olmaya çalışıyoruz. Bu binalarımıza da yansıyor. Mesela Şirince’deki Matematik Köyü’müzde plastik veya beton kullanmadık. İnşaatlar taş, Horasan harcı ve ahşap kullanarak yapıldı. Nesin Yapı’yı öncelikle kendi tadilat ve ahşap işlerimiz için kurduk. Ancak bu şirketle ahşap konusunda butik işler yapmak istiyoruz. Yavaş büyüyeceğiz. Çatalca’da bir marangozhane oluşturduk. İlk işimiz olarak da Büyükada’da bir eve ahşap kat yaptık. Tabii ki amacımız elde edilecek gelirle vakfa destek olmak. Ahşapla ilgili yeni projelerimiz olacak. Hayalimiz ileride ahşapta restorasyon gibi uzmanlık isteyen büyük işleri yapabilecek kapasiteye ulaşmak.”
Matematik Köyü’nde bağışla yapılan bazı evlerde ağırlıklı olarak ahşap kullanılmış. Üstteki ev Cem Yılmaz ve Gayrettepe Rotary Kulübü’nün bağışıyla yapılmış.