Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İlk bakışta birkaç ay önce iktidara gelen bir parti liderinin şimdi neden tekrar erken seçime gitme kararını verdiğini anlamak zor görünebilir.

Nitekim Yunan halkı da Başbakan Aleksis Çipras’ın bu kararının ne kadar gerekli ve doğru olduğunu tartışıyor. Kimine göre mevcut kriz karşısında SYRİZA partisinin lideri, geçen ocak ayında aldığı yetkiyi tazelemek için tekrar halka başvurmakla doğru olanı yapmıştır.

Kimine göre ise, Çipras tam yeni bir düzen kurulurken, Yunanistan’ı gene belirsizliğe götüren gereksiz bir adım atmış, bir nevi siyasi kumar oynamıştır...

Haberin Devamı

Taze yetki umudu

Çipras’ın bu riskli kararı alması sebepsiz değil tabii.

Genç Yunan lideri yeni ağır “kemer sıkma” şartları içeren son “kurtarma paket”inin uygulamaya konması noktasında, halkın desteğini almak lüzumunu hissetmiştir. Aslında Çipras, radikal solcu bir partinin lideri olarak, geçen ocak ayındaki erken seçimlere girdiğinde, daha önceki hükümetlerin ekonomik krizi çözemediklerini ve kreditör ülkelere boyun eğdiklerini, oysa kendisinin her türlü “kemer sıkma” tedbirlerine karşı çıkacağını öne sürmüştü. Ama pratikte bunun tersi oldu: Çipras, ülkeyi iflastan kurtarmak için, kreditörlerin ağır şartlarını kabul etmek ve partisinin ideolojik çizgisinden ayrılmak, pragmatik davranmak zorunda kaldı. Ne var ki bu davranış SYRİZA’nın radikal sol kanadının baş kaldırmasına, yani partinin bölünmesine yol açtı.

Kısacası, Çipras’ın erken seçime gitme kararının başlıca nedeni halktan yeni bir destek alarak yoluna devam etme arzusu ve umududur.

İstikrarsızlık kaygısı

Bu umut ne kadar gerçekleşebilecek? Yani Çipras yeniden iktidara gelebilecek mi?

Yoksa Yunanistan’ı daha istikrarsız hale mi getirecek?

Çipras aslında seçmeni de çok zor duruma düşürüyor: Açıkçası seçmen kemer sıkma politikasına destek vermek ister mi? Yani Çipras’ın yetki talebine “evet” dese bir türlü, “hayır” dese başka türlü...

Bu arada SYRİZA’nın dağılması ve yeni bir sol partinin kurulması da siyasal dengeleri değiştirecek. Bu Çipras’ın tek başına iktidara gelmesi şansını daha da azaltıyor.

Haberin Devamı

Partilerin hiçbiri çoğunluğu alamazsa, Yunanistan gene bir koalisyon dönemine girecek. Kimin kimlerle bir ortak hükümet kurmak isteyeceği de büyük soru işareti.

Oysa Yunanistan’ın ekonomik krizin, sosyal sorunların ve yeni ortaya çıkan yabancı göç dalgasının üstesinden gelmek için her şeyden önce siyasi uyuma ve istikrara ihtiyacı var.

Erken seçim kararı, prensipte gerekli ve doğru sayılsa dahi, pratikte zamansız gibi görünüyor.