Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Menfur Suruç katliamı, IŞİD’in Türkiye için oluşturduğu ciddi tehdidi gözlerin önüne serdi.
Bu olayın anlamı, Türkiye’nin artık sınır bölgesinde ve yurt içinde, biri PKK, diğeri IŞİD olmak üzere, iki cephede birden mücadele etmek durumuna geldiğidir.
Bir bakıma Türkiye her iki cephede hem Suriye’deki birbirine iki düşman güçlerin yeni çatışma alanı, hem de ikisinin de direkt hedefi oluyor.
Aslında IŞİD’in Suruç’taki saldırısı, Türkiye’yi zor duruma düşüren her iki amaca da yönelikti. Terör örgütü böylece bir yandan PKK’nın uzantısı olan PYD’ye bir darbe vurmak ve Türkiye’deki sempatizanlarına gözdağı vermek, diğer yandan da Türkiye’ye de eylemlerini bu topraklarda yürütebilecekleri mesajını iletmek istemiştir.
Cihatçıların ve Kürt güçlerinin niyet ve taktikleri ne olursa olsun, gerçek şu ki sınırın öbür tarafındaki şiddet, artık Türk topraklarına da sıçramış durumda.
Bu ise, Türkiye’nin güvenliği ve istikrarı açısından, IŞİD’in PKK’dan daha az tehlikeli olarak görülmemesinin şart olduğunu gösteriyor.

Tehditte öncelikler
Hükümetin Suriye ile ilgili tehdit algılaması şimdiye kadar şöyle bir sıralamaya tabi tutulmuştu: Öncelikli tehdit: Esad rejimi. İkincisi, Suriye’nin kuzeyinde hâkimiyet kurmaya çalışan Kürt PYD yönetimi ve askeri kanadı YPG. Üçüncüsü de “İslam Devleti”nin varlığını sınır bölgesine kadar yayan Arapça terimi ile DAİŞ, yani IŞİD...
ABD ve birçok Arap ülkesi başta olmak üzere, “Koalisyon” son zamanlarda Esad rejimini ikinci plana düşürerek, önceliği evrensel bir tehdit olarak görülen IŞİD’e vermiştir.
Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Türk liderler ise PYD’yi IŞİD’den çok daha büyük bir tehlike saydıklarını defalarca açıklamışlardır.
Bu duruş Ankara’nın IŞİD’e karşı davranışlarına da yansımış, açıkçası hükümet gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışında, IŞİD’i tahrik edebilecek hareketlerde bulunmamaya özen göstermiştir...

Tutumda düzenleme
IŞİD’in Türk toprakları içinde, Suruç’ta kanlı bir saldırıya girişmesi, Ankara’yı yeni strateji düzenlemeleri yapmaya itiyor. İktidar terör örgütüyle ilgili retoriğini sertleştirdiği gibi, ona karşı yeni birtakım etkin tedbirler almayı da planlıyor.
Bu arada Türkiye’nin ABD ve “Koalisyon”la daha sıkı işbirliği yapması, İncirlik üssünü de belirli misyonlar için kullandırması söz konusu.
Kısacası, Suruç saldırısından sonra, IŞİD Türkiye’nin güvenliği ve huzuru için ciddi bir tehdit sayılıyor ve PKK’ya karşı olduğu kadar “DAİŞ Cephesi”nde mücadele etme kararlılığı gösteriliyor.