Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Haftanın yoğun ve yorucu gündemi arasında, Kadir Has Üniversitesi’nin önceki akşam düzenlediği “Diplomasi Sofraları” adı altındaki zevkli etkinliğinde bu kez konuk ülke Yunanistan’dı.
Bu köşede daha önce bu etkinliğin komşu ülkeleri yemek kültürü yoluyla tanıtmayı amaçladığını anlatmıştık. Şimdiye kadar Ermenistan, İsrail, Ukrayna ve (mülteciler vasıtasıyla) Suriye’nin konuk edildiği “Diplomasi Sofraları”, Türk ve yabancı diplomatları, akademisyenleri, sivil toplum temsilcilerini ve gazetecileri bir araya getiriyor.
Bu etkinlik sırasında konuk ülkeden gelen ünlü bir şefin hazırladığı yemekler tanıtılıyor, konuk bir konuşmacı ülkesi hakkında bilgi veriyor ve sofra etrafında sohbet samimi bir hava içinde sürdürülüyor.
Örnek politikacı
Yunanistan’a ayırılan gecede seçkin misafirler arasında Patrik Bartholomeos’un bulunması etkinliğe ayrı bir renk kattı.
Aslında birlikte yenen Yunan yemeklerinin Türk mutfağıyla ne kadar ortak bir karakter taşıdığı bir kez daha ortaya çıktı. Bu da iki komşu halkın -zaman zaman ilişkileri bozan siyasi anlaşmazlıklara rağmen- birbirine ne kadar yakın olduklarının bir göstergesi...
Gecenin konuk konuşmacısı Selanik Belediye Başkanı Yanis Butaris idi.
Belediye başkanlığı kadar Yunan siyasi hayatında da ün ve itibar sahibi olan Butaris, şimdiki Başbakan Aleksi Çipras gibi bir solcu. 73 yaşındaki Butaris, Çipras daha çocukken, Selanik’te sol hareketin ön saflarında yer alıyordu...
İlginç olan husus, Butaris’in genç yaşta aynı zamanda bir iş adamı olmasıydı. Butaris ailesi Yunanistan’ın tanınmış bir şarap firmasının sahibiydi. Ailenin geniş üzüm bağlarını yönetmek, işi ilerletmek genç Yanis’e kalmıştı. Halen de kendisi firmanın başında...
Butaris’in sade yaşam tarzı siyasi faaliyetine de yansıyor. Örneğin makam arabasından hoşlanmıyor, bisikletle dolaşmayı tercih ediyor. Çipras gibi o da kravat takmıyor. Aşırı milliyetçilere karşı açık ve net bir tavır almaktan çekinmiyor.
Başarının sırrı
Butaris’in muhafazakâr bir kent diye tanınan Selanik’te 2010 seçimlerini az bir farkla sağcı rakibini yenip iş başına geçmesi bir olay olmuştu. Kısa zamanda yaptıklarıyla halkın desteğini kazandı. Nitekim 2014’te hatırı sayılır bir çoğunlukla gene seçildi.
Bugün Yanis Butaris, sadece Yunanistan’da değil, dışarıda da bir “örnek Belediye Başkanı” sayılıyor. Hatta bazı AB çevreleri onun Selanik’te yaptıklarını Yunan hükümetleri de daha önce Yunanistan çapında yapsalardı, herhalde ülke şimdiki ciddi krize sürüklenmezdi diye düşünüyorlar.
Butaris’in Selanik’te yaptığı ilk işlerden biri gereksiz harcamaları, kabarık memur kadrolarını kısmak, planladığı işleri de dengeli bir bütçeyle yürütmek oldu.
Butaris’e göre, solcu olmak iş hayatını canlı tutmaya mani değil. Aksine, kendisi ulusal gelirin toplumun bütün kesimlerine dağılımı için, ufak veya büyük girişimcilerin teşvik edilmesi ve böylece üretimin artırılması gerektiğine inanıyor.
Bu, kriz geçiren Yunanistan ve benzer durumdaki ülkeler için geçer bir formül...