Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD yönetimi öteden beri bilinen bir durumu resmen açıkladı: Washington’da Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, bir basın toplantısında, ABD’nin Kuzey Suriye’de özerk bir yönetim kurmaya çalışan Kürt YPG’yi “terörist bir örgüt olarak görmediğini” belirtti.

Bu, YPG’ye ve onun siyasi kanadı olan PYD’ye PKK’nın bir uzantısı olarak bakan ve onu başından beri terörist ilan eden Türkiye’nin duruşuna tamamıyla ters düşen bir tutumdur.

Oysa PKK öteden beri ABD’nin terörist örgütler listesindedir. Ne var ki Washington Türkiye’deki terör eylemleri nedeniyle karşı çıktığı PKK ile Suriye’deki YPG’yi birbirinden ayrı tutmakta, yani Ankara’nın bu konudaki görüşünü paylaşmamaktadır.

Haberin Devamı

Sözcü Kirby, ABD’nin YPG konusunda Türkiye’nin duyduğu endişeleri “anladığını”belirtmekle beraber, bu konuda Türk yetkilileriyle devamlı temas halinde olduğunu, ayrıca Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelesini de “takdirle karşıladığını”söyledi.

İşbirliği etkilenir mi?

Kirby’nin bu vesileyle üzerinde durduğu bir nokta da YPG’nin IŞİD’e karşı savaşta aldığı rolle ilgili. Sözcü YPG’nin IŞİD’e karşı mücadelede “başarılarıyla kendisini kanıtladığını” belirtti ve ABD’nin onunla “beraber çalışmayı sürdüreceğini” vurguladı...

Sözcünün belirttiği gibi, YPG konusundaki uyuşmazlığa rağmen, Ankara ile Washington’un IŞİD ile mücadele konusunda işbirliğini sürdürdüğü doğrudur. Ancak Türkiye’de -gerek hükümet çevrelerinde, gerekse kamuoyunda- ABD’nin tutumuna karşı büyük bir hassasiyet (hatta öfke) duyulduğu da bir gerçektir.

Öncelik farkı

Bu uyuşmazlık, güvenlik konusunda iki ülkenin önceliklerindeki farklılıktan kaynaklanıyor.Türkiye için PKK terörübir numaralı güvenlik kaygısıdır. Ve YPG’nin PKK’nın uzantısı olarak görülmesi de bu güvenlik algısının bir parçasıdır. ABD için ise bölgedeki esas güvenlik sorunu IŞİD’dir ve dolayısıyla öncelik onunla mücadeledir. YPG bu mücadelenin bir enstrümanı olduğuna göre onu desteklemek ihtiyacı duyulmaktadır...

Ama bunun Türkiye gibi yakın bir müttefikin güvenliğini tehdit etmesi sonucuna yol açıyorsa ne demeli? Sadece “Türkiye’nin endişelerini anlıyoruz” demek yeter mi?YPG’ye verilen desteğin (IŞİD ile mücadele dışında) PKK’nın Türkiye’deki terör saldırılarına da bir şekilde yansımasına ne demeli?

Haberin Devamı

Türkiye’de PKK terörü devam ettikçe ve ABD YPG’ye IŞİD’e karşı bir ortak gözüyle bakıp onunla işbirliğini sürdürdüğü müddetçe, bu uyuşmazlığa son vermek kolay olmayacak...