Gelecek, otonom araçlarda. Getirecekleri kolaylıkların yanında tıpkı cep telefonları gibi siber güvenlik otonom araçları için de önemli.Otonom arabalar da cep telefonları gibi hacklenebilir. Bunu Sirius Kriminal şirketi kurucusu siber güvenlik uzmanı Emekli Emniyet Müdürü Mehmet Şen söylüyor. Otonom ya da akıllı otomobillerin birçok yazılım programıyla çalıştığını söyleyen Mehmet Şen, araç güvenliği bakımından hackerlere, bilgisayar korsanlarına karşı daha ilerlenmesi gereken uzun bir yol olduğunu belirtiyor. 2019-2023 yılları arasında akıllı otomobillere yapılan siber saldırı oranı yüzde 50 artmış.
Uzaktan müdahale
Türkiye’de henüz, akıllı ve otonom bir araca siber saldırı olduğuna dair bir veri yok. Ama 2023 yılında internette ifşa edilen akıllı otomobillerin hacklenmesi ve saldırı vakasının dünya genelinde 295 olduğu belirtiliyor. Üstelik bunların yüzde 95’i uzaktan, wi-fi, bluetooth veya cep telefonu üzerinden 3/4/5G kullanılarak yapılmış. Yani, Fransa’da kullandığınız örneğin Çin üretimi akıllı bir otonom aracınız, Endonezya’daki bilgisayar korsanları tarafından siber saldırıya uğrayabilir ve hacklenebilir.
Otomotiv siber saldırılarında uzaktan araç korsanlığının aracın yazılımındaki veya iletişim protokolündeki açıklardan yararlanılarak aracın elektronik sisteminin kullanıldığını belirten Mehmet Şen, aracın frenleri, direksiyon veya hızlanma gibi çeşitli sistemlerin uzaktan manipüle ve kontrol edilebileceğini belirtiyor.
Hukuki fark
Bir otonom ataca siber saldırı ile cep telefonuna, bilgisayara siber saldırı arasında hukuken fark olabilir Çünkü cep telefonumuza veya bilgisayarımıza yapılan bir siber saldırı, yürürlükte olan yasalarımıza göre bilişim alanında suçlar ile özel hayatın gizli alanına karşı suçlar olarak nitelenebilirler. Ancak otonom ve akıllı bir otomobile yapılan siber saldırı, otomobilin içinde bir şahsın olmasına göre, kişiyi özgürlüğünden yoksun kılma suçunu oluşturabilir.
Akıllı otomobil üreticilerinin siber saldırılara karşı yeterli önlemleri almasının yanında, bizlerin de aracımızı siber saldırılara karşı koruyucu önlemleri almamız gerekli. Bu çerçevede kesinlikle araç içindeyken herhangi pishing olabilme ihtimaline karşı hiçbir yabancı yazılım programını indirmemeli, hangi yolla gelirse gelsin hiçbir mesaja “tık”lamamalıyız. Banka hesabımızı nasıl korumakla yükümlüysek, akıllı otomobilimizi de aynı özen derecesinde siber saldırı korsanlarına karşı korumak zorundayız.
Melih Aşık
ZEHİR ZIKKIM
21 Ocak 2025
Zafer Şahin
10 maddede yeni yargı reformu
21 Ocak 2025
Ali Eyüboğlu
Bitmeyen kan davası!
21 Ocak 2025
Eren Aka
Marmara Denizi’ni kurtaralım! Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’dan musilaj uyarısı
21 Ocak 2025
Çağdaş Ertuna
Usta yönetmenden iki ülkede fotoğraf sergisi
21 Ocak 2025