Sonbahar mevsimi bitkiler için en anlamlı, en başkalaşımlı ve en sukunetli zamandır. Çünkü yaz mevsiminin yorgunluğu enerji kaybı bitkileri epey yormuştur. Bu mevsim yenilenme öncesi değişim zamanıdır. Bu değişim ilk önce yapraklarda başlar. Bitkiler yapraklarını döker. Özellikle bazı bitkiler vardır ki bu durumu görsel şölene çevirir. Yapraklar dökülmeden önce renk değiştirmesi bambaşka bir görünüm ortaya çıkartır. İşte bu görsel şöleni bize yaşatan birbirinden etkileyici bitkiler aşağıda size kendini tanıtmak için hazır bekliyor:
Akçaağaç (Acer palmutum): Parçalı yaprak dizayn ile oldukça dikkat çekici olan bu ağaçların çeşitleri çoktur. Dayanıklı ve bakımı kolay olan bitkinin yaprakları sonbahar mevsim ortalarından itibaren yaprakları kızarmaya başlar. Zamanla yeşil rengi kahverengimsi kızıllığa çevirir.
Amerikan sarmaşığı (Parthenocissusspp.): Oldukça arsız ve hızlı büyüyen bu sarmaşık yarı gölge yarı güneş alanlarda yaşamaktan hoşlanır. Parçalı yaprakları ve
Bahçe keyfini balkonda sürdürmek isteyenler burada mı? Size balkon bahçeciliği için birkaç önerim var. Hazırsanız başlayalım...
- Her binanın balkon büyüklüğü, formu, çatılı çatısız şekilleri farklıdır. Bu farklılık göz önüne alınarak bitkilendirilme yapın.
- Balkonun bulunduğu konumun; güneşlenme yönü, rüzgar alma durumu bilinmeli. Bu bilgiler doğrultusunda bahçeyi oluşturun.
- Balkonda dengeyi sağlayın. Küçük balkonunuz var ise küçük bitkiler, büyük balkonunuz var ise büyük bitkiler tercih edin. Küçük balkonlara seçeceğiniz hacimli bitkiler balkonu kullanışsız duruma getirir.
- Küçük balkonları olanlar duvar bitkilendirilmesinden de yararlanabilirsiniz. Hem estetik bir görüntü oluşturacaktır hem de balkonunuzun havasını tazelendirecektir.
- Balkonunuzun büyüklüğüne göre masa, sandalye, salıncak gibi bahçe mobilyaları koymayı düşünüyorsanız, mutlaka bitkilendirme yapmadan önce yerleşimi yapın. Bu işinizi
Yaz tatilleri bitti. Eve, işe, okula dönüşler başladı. Özellikle ofis çalışanları için tatil dönüşleri zor olur. Bu nedenle günün önemli zamanını ofiste bilgisayar başında geçiren insanların çalışma verimini artırmak için bitki şart. Masa üstüne konulacak bitkiler dinginliği sağlarken, ofis dekorasyonuna da estetik değer kazandırır. Masanız nasıl olursa olsun, ne kadar büyüklükte olursa olsun mutlaka büyüklü veya küçüklü bitkiler olması gerekir. Peki masaüstüne hangi bitkilerin konulabileceğini biliyor musunuz? Bilmiyorsanız 10 masaüstü bitkisi önerisi sizi bekliyor!
1- Kaktüs: Çok geniş bir aileye sahip olan bu bitkilerin fidanlıklarda ve bitki marketlerinde her çeşit boyunu rahatlıkla bulabilirsiniz. Kaktüs bitkinizi tekli kullanmanın yanında grup halinde de kullanabilirsiniz.
2- Sukulent: Dikensiz kaktüs de denilen bu bitkilerin en büyük özelliklerinden birisi de bakımı kolay olması ve kaktüslere göre daha hızlı büyümesidir. Fidanlıklarda ve
Okullar açıldı, açılıyor derken okul hazırlıkları son sürat hızlandı. Haliyle çocuklarda, gençlerde, velilerde tatlı bir telaş başladı. Öğretmenlerin, öğrencilerin ve okul görevlileri günlerinin büyük bir kısmını okulda geçirdikleri için psikolojik ve sosyolojik sağlıkları açısından okul bahçesi de çok önemli. Bahçe, bitkilerin insanların en iyi dostlarındandır. Okul bahçesi dinlenme alanı, rahatlama alanı ve etkinlik alanıdır. Bu alanın daha sağlıklı olması için bitkilendirme şarttır. Bu şartı yerine getirmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Gelin bu noktalara hep birlikte gözden geçirelim:
- Öncelikle her okulun bahçesinin büyüklüğü, formu, dizaynı, hava şartları, kullanım durumu farklıdır. Tasarım yapılırken bu farklılıklar göz önünde bulundurulmalı.
- Okul bahçesine kaktüs, berberis, gül vb. dikenli bitkiler konulmamalı.
- Her daim yeşil bitkiler dikilmeli. Kartopu, alev çalısı, açelya, orman gülü, şimşir, pitosporum, abeliya, phormıum,
Koskoca yaz mevsimi acısıyla tatlısıyla bitti, bitiyor. Sıcakların yüksek olduğu zamanlarda serinlemek için parkları, bahçeleri, ormanları, denizleri, havuzları tercih ettik. Yaz gündüzlerinin, yaz akşamlarının ayrı ayrı tadını çıkardık. Sıcaklardan bunalınca açık alanlar her zaman kurtarıcımız oldu. Piknikler, havuz başı partiler, bahçe davetleri, kır düğünleri, orman etkinlikleri, doğa sporları bizim için olmazsa olamazlardı. Adrenalin, eğlence, mutluluk, sıcaklık ve nem yüksek orandaydı.
Peki bizler dışarıdayken yani hemen hemen tüm yazı dışarıda geçirmişken ev bitkilerine ne oldu? Onlarla ilgilendiniz mi, bakım yaptınız mı? Cevabınız "Hayır, yüzlerine bile bakmadım" ise hemen kolları sıvayın! Ev bitkilerine yaz mevsimi bitmeden yoğun ilgi gösteriyoruz. Hazırsanız başlayalım:
- Tüm ev bitkilerini ev içerisinde veya balkonunuzda uygun alana toparlayın.
- Tüm bitkilerinizi ayrı ayrı gözden geçirin.
- Kurumuşları, zayıflayanları, hastalananları, vitaminsiz kalanları saksısı sıkışanları belirleyin.
- Bitkilerinizin kurumuş kısımlarını el veya makas yardımı ile
Son dönemin en çok ilgi çeken bahçe tasarımlarından olan dikey bahçelerin bulundukları yere birçok fayda sağladığını biliyor musunuz? Cevabınız hayır ise aşağıdaki yazıyı okumanızı tavsiye ederim.
- Yerden tasarruf sağlar. Normal bahçe düzenlemelerinde kullanılan alan büyüklüğü dikey bahçelerde aranmaz.
- Kent içi yüksek sıcaklık ve ısı derecelerini dengeler. Fazla ısı ve sıcaklığı azaltır.
- Bulunduğu ortamı serinletir.
- Hava nemini dengeler. Hayvanların ve insanların ihtiyaçları olan nemin en uygun düzeydeki oranını sağlar.
- Geri dönüşümü en iyi derecede yerine getirir. Dışarıdan aldığı kötü kokuları, is ve kiri dışarıya bol oksijen ve temiz hava olarak geri vererek doğadaki en iyi geri dönüşümü sağlar.
- Yağmur ve kar sularının yüzeysel akışlardaki oranını azaltır.
- İstenmeyen alanları perdeler.
Bahçe ile İlgili Soru-Cevap
SORU: Geçen hafta bahçeme yaz çiçekleri almıştım. Hepsini büyük bir zevkle diktim. Fakat bu sabah çiçeklerimi sulamak istediğimde bazı çiçeklerimin köklerinden kesilmiş, sökülmüş ve yıpranmış olduğunu gördüm acaba neden olabilir?
CEVAP: Danaburnu zararlısı olabilir. Çünkü bu zararlılar genellikle çiçek ve otsu gillerin gövde ve çiçek saplarını yerler. Bu zararlıları uzaklaştırmak için ilaç kullanmanız gerekir. İlaçlar paketli tozlu karışımlıdır. Mutlaka kullanım talimatına uyarak kullanınız.
SORU: Özlem hanım geçen günkü ‘havuz yapımı’ adlı yazınızı okudum. Çok beğendim. Ellerinize sağlık. Bende geçen sene bahçeme havuz yaptırmıştım. Şimdi havuzumun dışarıdan gözükmemesi için çit bitkilerle etrafını kapatmak istiyorum. Sizce ne kullanabilirim?.
CEVAP: Öncelikle yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Havuz paravanı için kullanabileceğiniz bitkiler; leylandi, alev çalısı, kartopu bitkisi,defne, ligustrum, servi…..gibi çeşitlerdir. Bu bitkilerin boyu en az 200cm olmasına dikkat edin.
SORU: Gölge ağırlıklı bir bahçem var. Yani günde 2 veya 3 saat güneş alıyor. Ağırlıklı olarak bahçemde aucuba, ortanca, hotsa, kartopu, pitosporum ve ardıç gibi
Bahçe İçin Gerekli Araç Gereç
Bahçede size yardımcı olan aletleri yakından tanımak ister misiniz? Cevabınız evet ise aşağıdaki yazı tam size göre!, Buyrun.
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ/////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI-TARIM TEKNOLOJİSİÖĞRENCİSİ