Sonbaharda yaprakları kızaran bitkiler

Sonbahar mevsimi bitkiler için en anlamlı, en başkalaşımlı ve en sukunetli zamandır. Çünkü yaz mevsiminin yorgunluğu enerji kaybı bitkileri epey yormuştur. Bu mevsim yenilenme öncesi değişim zamanıdır. Bu değişim ilk önce yapraklarda başlar. Bitkiler yapraklarını döker. Özellikle bazı bitkiler vardır ki bu durumu görsel şölene çevirir. Yapraklar dökülmeden önce renk değiştirmesi bambaşka bir görünüm ortaya çıkartır. İşte bu görsel şöleni bize yaşatan birbirinden etkileyici bitkiler aşağıda size kendini tanıtmak için hazır bekliyor:

Haberin Devamı

Akçaağaç (Acer palmutum): Parçalı yaprak dizayn ile oldukça dikkat çekici olan bu ağaçların çeşitleri çoktur. Dayanıklı ve bakımı kolay olan bitkinin yaprakları sonbahar mevsim ortalarından itibaren yaprakları kızarmaya başlar. Zamanla yeşil rengi kahverengimsi kızıllığa çevirir.

Amerikan sarmaşığı (Parthenocissusspp.): Oldukça arsız ve hızlı büyüyen bu sarmaşık yarı gölge yarı güneş alanlarda yaşamaktan hoşlanır. Parçalı yaprakları ve küçük siyahımsı meyveleri vardır. Bu sarmaşığın en büyük özelliği sonbaharda yaprak dökmesidir. Yaprakları dökülmeden önce adeta görsel şölene çevirir. Yaprak rengiyle oldukça dikkat çeker.

Mabet ağacı (Ginko biloba): Fosil ağaç olarak da adlandırılan türünün ve cinsinin tek örneği olan bu ulu ağaç muhteşem yapraklarıyla adeta buluğu yerin havasını değiştirir. Doğanın en güzel sarı tonunu; bize sonbaharda yapraklarını dökmeden önce gösterir.

Kızlıcık (Cornus alba): Çalı sınıfında olan bu bitki dayanıklı ve güçlü bir kök yapısına sahiptir. Dağınık dallanma gösterir. Gövde rengi özellikle sonbaharda kahverengimsi kızıla döner. Yaprakları sonbahar mevsim ortalarında dökülmeye başlar dökülmeden önce kızarır. Hem gövde hem yaprak görüntüsü ile dikkat çekicidir.

Alev ağacı (Photınıa fraseri): Her daim yeşil olan bu bitki yaprak yenilenme için yaşlı yaprakları döker dökülmeden önce yaprakları kızartır. Birde ilkbahar mevsiminde taze sürgünlerde kızarmış olarak çıkar.

Yanar taflan (Euonymus alatus): Yaprak döken bu bitkilerin yaprak kenarları tırtıklı, formu salaş, gövdesi ise yarı odunsudur. Sonbaharda yaprakları göz alıcı şeklinde renk değişir. Oldukça dikkat çekicidir. Yarı gölge yerlere dayanıklıdır.

Haberin Devamı

Sığla ağacı (Lıquıdamber sty.): Yaprak döken bu ağaçlar ortalama 10 metre boy yapar. Gösterişli yapraklarının yanında dikensi top şeklinde meyveleri vardır. Yaprakları sonbahar renginde kızarır.

Cennet bambusu (Nandina domestica): Çalı formundaki bu bitkiler her daim yapraklı bitkiler olup yarıgölge yarı güneş ortamlara dayanıklıdır. Tropik görüntüsü sayesinde hemen her bitki ile uyumlu etki sağlar.

 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI