Özgür Kaynar

Özgür Kaynar

ozgur.kaynar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ar­tık her­kes çok iyi bi­li­yor ki çar­pık ya­pı­laş­ma­nın pan­ze­hi­ri top­lu ko­nut­lar... Hü­kü­met, unu­tu­lup gi­den TO­Kİ’ye tek­rar iş­ler­lik ka­zan­dır­dı. TO­Kİ, hem dar ge­lir­li­le­rin ev sa­hi­bi ol­ma öz­le­mi­ni mut­lu son­lan­dı­rı­yor hem de kent­le­ri ku­şa­tan der­me­çat­ma ya­pı­lar­la et­kin mü­ca­de­le ser­gi­li­yor. An­cak üre­ti­len pro­je­ler he­nüz ye­ter­li de­ğil, da­ha ço­ğu ge­re­ki­yor. Özel­lik­le de İz­mir’de...
Ege’nin in­ci­si kent­te de­niz­den uzak­laş­tık­ça kar­şı­nı­za çü­rük diş gi­bi çı­kan, ya­maç­la­rı örüm­cek ağı gi­bi sa­ran çar­pık bi­na­lar­dan kur­tul­ma­lı­yız. Bu saf­ra­yı ar­tık at­ma­lı, geç­mi­şin yan­lış­la­rı­nı sil­me­li­yiz. Bu­nun için adı­na is­ter kent­sel dö­nü­şüm, is­ter top­lu ya­pı­laş­ma de­yin mut­la­ka ye­ni pro­je­ler şart. TO­Kİ ya­kın geç­miş­te Bü­yük­şe­hir ve Kar­şı­ya­ka be­le­di­ye­le­riy­le kent­sel dö­nü­şüm için ör­nek iş­le­re im­za at­tı. De­va­mı gel­me­li. TO­Kİ’nin ye­ter­siz kal­dı­ğı yer­de ko­ope­ra­tif­ler dev­re­ye gir­me­li, bu ko­nu­da asıl işin düş­tü­ğü be­le­di­ye­ler de des­tek­le­me­li.
Üs­te­lik İz­mir, Ege­Ko­op gi­bi önem­li bir avan­ta­ja ve de­ne­yi­me sa­hip. Çey­rek as­rı ge­ri­de bı­ra­kan, 100 bin ki­şi­nin ya­şa­dı­ğı 24 bin ko­nut ve 7 plan­lı kent par­ça­sıy­la bir de alış­ve­riş mer­ke­zi ka­zan­dı­ran Ege­Ko­op’un ge­nel baş­ka­nı Hü­se­yin As­lan, des­te­ğe ha­zır ol­duk­la­rı­nı söy­lü­yor. As­lan, “Ye­ter ki be­le­di­ye­ler bu ko­nu­nun üze­ri­ne ka­rar­lı­lık­la git­sin” di­yor, çar­pı­cı ko­nu­şu­yor:
“İz­mir’de­ki bi­na­la­rın yüz­de 5560’ı ka­çak ya da ge­ce­kon­du. Ken­tin tüm gi­riş­le­rin­de ya­kış­ma­yan gö­rün­tü­ler var. Be­le­di­ye baş­kan­la­rı, bu çir­kin­li­ğe son ver­mek için si­vil top­lum ör­güt­le­riy­le, gü­ve­ni­lir ve ba­şa­rı­sı­nı ka­nıt­la­mış ko­ope­ra­tif üst bir­lik­le­riy­le bir ara­ya ge­lip, kent­sel dö­nü­şü­mü mut­la­ka baş­lat­ma­lı. İz­mi­ri­mi­zin ye­ni­len­me­si, es­ki gü­cü­ne ve gü­zel­li­ği­ne ka­vuş­ma­sı için her tür­lü iş­bir­li­ği­ne ko­şul­suz va­rız.” Hü­se­yin As­lan, bu kent­te ya­şa­yan­la­rın yüz­de 40’ının ki­ra­cı ol­du­ğu­na da dik­kat çe­ki­yor, ucuz ko­nut üre­ti­mi­nin kent­sel dö­nü­şüm ka­dar sos­yal bir ih­ti­yaç ol­du­ğu­nu da vur­gu­lu­yor.

Çarpıklıktan kurtulalım


Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’i bu çirkin görüntülerden kurtarmak, daha güzel bir kent kurmak için, “Biz göreve koşulsuz hazırız” diye konuşuyor.


Meydan gibi meydan
Alsancak Garı’nın önündeki yolların yeraltına alınması, tarihi binalar ve kültür merkezleriyle çevrili yepyeni bir meydan açılması önerisi yankı buldu. Kentin pek çok noktasında benzer çalışmanın yapılması gerektiği ifade ediliyor.  “Burada da olsun” denilen yerlerden biri de Bornova...
Kavuklar İnşaat’ın mimarları, ilçenin tek meydanının trafiğin  yeraltına alınmasıyla nasıl genişletileceğini ve çevresiyle bütünleştirileceğini proje çalışmasıyla ortaya koymuş.  Bu haliyle bile etkileyici. Gerçekleştiğini düşündüğünüzde ise Bornova’nın kalbinin bambaşka bir görünüme bürüneceği ve canlılık kazanacağı insanın gözü önüne geliveriyor. Üniversite öğrenciliğimden bu yana yaşadığım, “Neden bir simgesi yok” dediğim Bornova için bence ele alınmaya değer...

Çarpıklıktan kurtulalım


Kavuklar İnşaat mimarları, Bornova Meydanı’nda trafiğin yeraltına alınmasıyla nasıl bir değişim yaşanacağını bu projeyle sergiliyor.


Teşekkür ve çağrı
İzmir Gazeteciler Cemiyeti yeni yönetiminin kokteyline ev sahipliği yapan Tarihi Havagazı Fabrikası’nın güzelliğini bir kez daha yaşadık. Kentin merkezinde böyle güzide bir yer kazandırdığı için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bu tarihi mekanda basın müzesi açılacağını da cemiyetimizin yeni başkanı Atilla Sertel’den öğrendik. Bu müzenin, basında okul olan İzmir’e çok yakışacağı, ayrı bir zenginlik katacağı kesin. Sertel’in bir müjdesi de basın lokaliydi. Sertel, Başkan Kocaoğlu’nun cemiyeti ziyaretinde bu konuda söz ve tam destek verdiğini söyledi. Arkadaşlarla düşünmeden edemedik: Basın lokali, Havagazı Fabrikası’nın o şirin tarihi binalarından birinde basın müzesiyle yan yana olsa, ne anlamlı ve isabetli olur...

Çarpıklıktan kurtulalım


İnönü Caddesi’nde işgal geçit vermiyor
İzmir’de kaldırım işgalinin en çok olduğu yerlerin belki de başında İnönü Caddesi geliyor. Yolun her iki tarafında da işyerleri tezgahlarını, sattıkları ürünleri boydan boya sıralıyor. Koltuk takımları, yemek masaları bile var. Buna bir de elektrik trafoları ve telefon kutuları ekleniyor. Bazı yerlerde iki kişi yanyana geçemiyor. Kaldırımları geçilmez yapan bu engellerin artık kaldırılması gerekiyor. İlgilileri ilgiye davet ediyorum.
 Uzm. Dr. Burhan Çağış


Havuz bakımsız kaldı, çöplük gibi
Karşıyaka Aksoy Caddesi’ndeki yeşil alanda süs havuzu var. Ancak uzun süredir bakımsız durumda. Havuzun için çöp dolu. Çevresi de farksız. Ağaçların altında ne ararsınız bulmak mümkün. Ne yazık ki kimileri burayı tuvalet olarak da kullanıyor. Ortaya çıkan çirkin görüntü ve dayanılmaz koku rahatsız ediyor. Belediyeden yardım istiyoruz.
Orhan Ardahan

Çöp kutularının çevresi temizlensin
Üçkuyular’da 69, 11 ve 12 sokaklarda çevre kirliliği yaşanıyor. Çöp kontey- nerlerinin çevresi başta eski ev eşyaları ve hurdalar olmak üzere atık dolu. Görevliler konteynerleri boşaltıyor, ancak yerdeki çöpleri toplamıyor. Görüntü giderek daha da dayanılmaz hale geliyor. Kötü koku ve sinek yuvası bu atıkların alınmasını istiyoruz.
 Çevre sakinleri

ÇÖZÜM KÖŞESİ

Arıza giderildi sokak aydınlandı
Bostanlı 6352 Sokak sakinleri, lambaların yanmadığını, geceleri yola zifiri karanlık çöktüğünü bildirdi. OKUR HATTI aracılığıyla yardım istendi. TEDAŞ bunun üzerine yazılı açıklama gönderdi. Korkutan sorunun havai  hatlardaki arızadan kaynaklandığının  tespit edildiği ve   gerekli çalışmanın yapıldığı belirtildi.