Özgür Kaynar

Özgür Kaynar

ozgur.kaynar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Öyle görünüyor ki, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na oy verenler bile artık, “Daha etkili muhalefet olmalı” diyemeyecek.
Ak Parti’nin Ömür Kabak başkanlığındaki yeni il yönetimi, Büyükşehir Belediyesi’ni mercek altına aldı. Muhalif meclis üyeleri, kamu müfettişi gibi sıkı takipte, adım adım iz sürüyor. Geçmişte yapılanlar ve alınan her yeni karar didik didik ediliyor.
“Büyükşehir’i Denetleme Kurumu” gibi çalışmaya başlayan Ak Parti İl Başkanlığı’nda ağırlık ise belediye şirketlerine veriliyor.
Eski hakim olan hukukçu İl Başkanı Ömür Kabak, ekonomi uzmanı yardımcısı Bilal Doğan ve diğer yöneticiler, bu kuruluşların nasıl yönetildiğini, bilançolarının ne durumda olduğunu araştırıyor.

“Dokuz kara delik var”
Ömür Kabak; İzulaş, İzbeton, Grand Plaza, İzfaş, İzelman, İzdeniz, İzmir Metro, İzbelkom ve İz Enerji’nin uzun süredir zarar ettiğini söylüyor. Ak Parti İl Başkanı, her birinin İzmir’in parasını yutan kara delikten farksız olduğunu dile getiriyor, çarpıcı konuşuyor: “Büyükşehir Belediyesi’nin işleyişini hızlandırmanın, zaman kaybedilmeden hizmet üretilmesini sağlamanın amaçlandığı firmalar, ne yazık ki arka bahçe gibi görülüyor. Zarar edildiği için sermaye artırımı yoluna gidiliyor, hileye başvuruluyor. Siyaseten kullanıldıkları, gerçek amaçlarının dışında, kötü yönetildikleri için zarar ediyorlar. Bunun son örneği yerel seçimde yaşandı. Bu şirketlerin kaynakları seçimde kullanıldı, siyaset bulaştırıldı.”

‘Sır gibi saklıyorlar’
Ömür Kabak, belediye yönetiminin, şirketlerin defterlerini kendilerinden sık gibi saklamaya çalıştığına da dikkat çekiyor, “Denetimden neden kaçıyorlar? Bilançoları ortaya koysunlar, kamu kaynaklarını ne amaçla ve nasıl harcadıklarını açıklasınlar. Gerçekleri herkes bilsin. Eğer demokrasiye inanıyorlarsa, şeffaf olmak zorundalar” diyor.

“Seçimde kullanıldı mı”
Şirketlere yönelik incelemelerin sürdüğünün, İzmirlinin hakkını korumak için hukuki zeminde her türlü girişimde bulunacaklarının altını çizen Ömür Kabak, Büyükşehir Belediyesi’nden şu sorulara yanıt istiyor:
“Yerel seçimlerden geriye doğru 6 ay içinde kaç işçi alındı ve nerede istihdam edildi? Seçimden sonra 6 ay içinde kaç işçi, neden çıkarıldı? İşine son verilen çalışanlar, seçim çalışmalarında yer aldı mı? Son beş yılda sermaye artırımı adı altında Büyükşehir Belediyesi bütçesinden şirketlere kaç para aktarıldı? Bu şirketler son beş yılda ne kadar zarar etti? Toplam kaç çalışan var? 10 yıl önce Burhan Özfatura, başkanlığı devrederken ve Ahmet Piriştina hayatını kaybettiğinde işçi sayıları kaçtı?”


Koku sorununda çözüm yakın
İzmir Menemen Deri Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (İDESBAŞ) ile Villakent sakinlerini karşı karşıya getiren koku sorunu geçmişte kalacak. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün 93 bin liralık cezasının ardından görüştüğüm İDESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli ve yönetim kurulu üyeleri, hem iddiaları yanıtladı hem de alacakları yeni önlemler hakkında bilgi verdi.
Sevimli, arıtma tesisini kesintisiz çalıştırdıklarını, bunun Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından da pek çok kez belgelendiğini dile getirdi. Sevimli, deri yakma gibi bir durumun söz konusu olmadığını, para cezasına da İdare Mahkemesi Başkanlığı nezdinde itiraz ettiklerini söyledi.
Eyüp Sevimli, cezaya gerekçe gösterilen arıtma çamurlarının depolanacağı ‘monodeponi sahası’ için hazırlıkların son aşamaya geldiğine, ayrıca kokuyu azaltmak amacıyla da çalışma yaptıklarına dikkat çekti, şöyle konuştu:

Villakent’e gideceğiz
“Tüm bunları komşumuz Villakent sakinleriyle de paylaşacağız. İDESBAŞ yönetimi olarak kendilerini önümüzdeki günlerde ziyaret edeceğiz. Daha önce konuğumuz olmuşlar, memnun ayrılmışlardı. Kapımızın hem onlara hem de isteyen herkese 24 saat açık olduğunu bir kez daha vurgulayacağız. Villakent’te oturanlar ve dileyen herkes, uluslararası standartlardaki arıtma tesisinin faaliyette olup olmadığını günün her saatinde görebilir. Dericilik kokulu bir sektör. Sadece burada değil, dünyanın her yerinde böyle! Kokuyla ilgili herhangi bir kriter ya da zorunluluk bulunmuyor. Buna rağmen, ciddi maliyeti de göze alarak bu konuda çalışma başlatıyoruz. Çünkü çevreye uyumlu çalışıyoruz. Bizler doğaya duyarlı ve düzgün üretim yapmaya özen gösteren sanayicileriz. Şimdiye kadar gereken tüm önlemleri aldık, bundan sonra da almaya devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.”


OKUR HATTI

Ağaçlı Yol’dan geriye işte bu manzara kaldı
Torbalı’nın Yazıbaşı beldesinde oturanlar OKUR HATTI’na şikayet yağdırdı. İzmir-Aydın Otoyolu’na bağlantıyı sağlayan Ağaçlı Yol’da yeşilin yok edildiği belirtildi. Belediye ekiplerinin 100’e yakın dut ağacını kestiğini söyleyen Yazıbaşılılar, gerekçe olarak da budama masrafının yüksek olmasının gösterildiğini ifade etti. “Katliamdan farksız” yorumu yapıldı, şöyle denildi: “Burası beldenin simgesiydi. Tüm çabalara karşın, görevlileri durdurmak mümkün olmadı. Yemyeşil görüntüden geriye, yürek burkan manzara kaldı. Belediyenin, ağaç sayısını daha da artırması gerekirken, var olanları kesmesi herkesi şok etti. Bu katliamın hesabı sorulmalı.”

Karşıyaka Yalı’da gürültü bıktırdı
İzmir’in belki de en gürültülü yerlerinden biri Karşıyaka Yalı... Bir yandan buradaki barlardan yükselen müzik sesi, diğer yandan araçların gürültüsü... Buna, hafta sonları piknikçiler de eklenince ortalık curcunaya dönüyor. Gürültüden bıktık, huzura hasret kaldık. Eğlence yerlerindeki müzik yayınının limitleri aşıp aşmadığının kontrolünü istemiştik. Ancak belediye yetkilileri, ceza kestikleri halde birşey değişmediğini belirtti.
Çevre sakinleri
Çöp kamyonları her yere pis su akıtıyor
Bornova’da çöp kamyonları bir yandan temizlerken, diğer yandan kirletiyor. Bu araçların geçtiği yerde geriye kötü koku, çirkin manzara kalıyor. Çünkü çöplerin, mikrop kaynağı pis suları sokaklara dökülüyor. Belediye yetkililerine başvurarak yardım istedik. “Böyle temizlik olmaz. Kamyonlarda gerekli düzenlemeler yapılmalı” dedik. Ancak buna rağmen şimdiye kadar hiçbir şey değişmedi. Bir kez daha sesleniyoruz: Önlem alınsın.
Banu Yıldırım