Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

CHP’nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasındaki gizli buluşmaya dair CHP kulislerinden bilgiler topladım. 

Kılıçdaroğlu’nun çok tartışma yaratan İmamoğlu’nu evinde konuk etmesinin sebebi gizlilik değil. İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’nun açtığı ofisin, alternatif genel merkez gibi algılanması ve daha çok muhaliflerin ziyaret ettiği yer olması nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun ofisine değil evine gitmek istemiş. 

Böyle yazınca görüşme talebinin İmamoğlu’ndan geldiği zannedilebilir. Benim ulaştığım bilgiler, salı günü yaşanan buluşmanın İmamoğlu’nun geçmişteki randevu talebinin, Kılıçdaroğlu’na yakın isimlerce hatırlatılması üzerine yapıldığı yolunda. 

Haberin Devamı

Hatta İmamoğlu cephesi, sadece Kılıçdaroğlu’nu ziyaret için Ankara’ya gitti havası verilmesin diye, görüşmenin Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’nin toplantısı olduğu günde yani İmamoğlu’nun Ankara’da başka programlara da katıldığı bir zamanda yapılmasını sağlamış. 

En çok merak edilen konu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in bu görüşmeden haberdar olup olmadığıydı. Konuyu iki farklı kaynakla görüştüm. En çarpıcı bilgiden başlayayım. Ekrem İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’yla buluşmanın ardından gittiği yer Çankaya Belediyesi’nin sosyal tesislerindeki Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği’nin yemeği. O yemekte olan kişi kim, CHP Genel Başkanı Özgür Özel. Konuştuğum kaynak, “Genel Başkan’ın buluşmadan haberi olmasa, İmamoğlu o yemeğe katılmazdı” dedi. 

Konuştuğum bir diğer kaynak, Özel ile İmamoğlu arasında bir iletişim problemi yaşanmadığını, Genel Başkan’ın görüşmeyi önceden bildiğini söyledi. 

İmamoğlu’nun görüşmeye dair açıklamalarındaki cümlelerinde eski Genel Başkan’a nezaket ziyareti vurgusuna dikkat çekti. Bu vurgunun açılımı Kılıçdaroğlu’nun partideki bir güç odağı olarak ziyaret edilmediği. Kılıçdaroğlu, kendi döneminin delegeleri ve kendi belirlediği Meclis Grubu’nun oy kullandığı bir Kurultay’ı kaybetmişti. Bu yüzden belirli bir süre daha CHP üzerinde gölgesi dolaşabilir ama belirleyici kişi muamelesi görmez. 

Haberin Devamı

Kulisleri kurcalarken dikkatimi çeken başka bilgilere de ulaştım. Bunlardan bir tanesi, Kılıçdaroğlu’nun kurduğu ofise herkesi kabul ettiği yolunda. Kılıçdaroğlu, Genel Başkan olduğu dönemde çok hoşlanmadığı bilinen isimleri bile kabul ediyor.  

Konuşma sırasında Kılıçdaroğlu’nun ofisine kimler girip çıkıyor diye Özel baktırıyor mu diye sordum, hiç ilgilenmiyor, ayağı kırılmadan önceki programına devam ediyor yanıtını aldım. CHP Genel Başkanı doğru mu yapıyor, çok emin değilim açıkçası. 

Siyaset tarihimiz aynı anda iki cephede de olmayı başarı sayan ilkesizlik örnekleriyle dolu. 

Bitirirken bir not da eklemem lazım: CHP, son bir aydır, Tüzük Kurultayı’nda ne olacak, Kılıçdaroğlu, seçimli kurultay dener mi gibi tartışmalarla gündemde. Ülke gündemine dair söyledikleri ikinci plana düştü. Bu durumun sorumlusu da yine bizzat CHP’liler oldu. Bu durumdan kişisel çıkar sağlayanlar varsa da en büyük zararı gören aslında yine CHP oluyor…