Geçtiğimiz günlerde İzmir Balçova Belediyesi’nin konuğu olan ve Türkiye’deki depremler hakkında bir konuşma yapan Japon mühendis Yoshinori Moriwaki, 35 yıldır Türkiye’de yaşadığını ve kendini artık bir Türk gibi hissettiğini anlattı.
Depremlerde binalarımızın “kumdan” yapılmışçasına yıkılmasına ve binlerce insanımızı kaybetmemize de çok üzüldüğünü söyledi.
***
Yaşadığımız her doğal felaket sırasında ve sonrasında yapılanları ve yapılmayanları gördükçe ise, üzüntüsünün daha da arttığını ifade etti.
Durumu düzeltmek elimizde olmasına rağmen, çeşitli nedenlerle yerimizde saymamıza inanamadığını dile getirdi.
Bunları da örnekler vererek izah etti.
***
Mesela..
Bina yapımlarında sismik izolatör (kauçuk sistem) kullanarak hayatta kalmanın mümkün olacağını, bunun da sadece yüzde 15 artı maliyet getireceğini bildirdi.
Fakat yapmıyoruz.
***
Türkiye’nin dünyada en çok deprem olan ülkeler sıralamasında 6’ncı sırada olduğunu, deprem gerçeğinin kabul edilerek örgütlenilmesini, devletin tüm kurumlarının ve halkın hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.
Fakat yapmıyoruz.
***
Türkiye’de büyük deprem olmamasına rağmen, can kaybı bakımından dünyada 3’üncü sırada olduğumuzu, ‘Allah korusun’ demekle depremlerin engellenemeyeceğini, bunun güneşin doğumu kadar doğal olduğunu, o yüzden hep birlikte üzerimize düşeni yapmamız ve önlem almamız gerektiğini açıkladı.
Fakat yapmıyoruz.
***
Şiddetli depremler yaşayan Japonya’nın cep telefonlarında deprem uyarı sistemi kullandığını, halka önceden sinyal geldiğini, doğalgaz sisteminin kapandığını ve hızlı trenlerin durduğunu söyledi.
Fakat yapmıyoruz.
***
Yine Japonya’da okullarda ve mahallelerde ayda bir kez deprem tatbikatı düzenlendiğini, Türkiye’de de hiç olmazsa yılda bir kez yapılması gerektiğini anlattı.
Fakat yapmıyoruz.
***
Ya ne yapıyoruz?
***
Hala ve hala sağlam binalar inşa etmekten mümkün olduğunca kaçınıyoruz.
Daha çok para kazanma hırsıyla güvenliği yine ikinci, üçüncü plana atıyoruz.
Kentsel dönüşümde hız kazanamıyoruz.
Şehirlerimizde yıkılmaları an meselesi olan onbinlerce çürük yapıya müdahale edemiyoruz.
Depremlerde ölmek kadermiş gibi davranmayı sürdürüyoruz.
Deprem öncesinde, deprem sırasında ve deprem sonrasında sistemli olarak neler yapılacağını, nasıl davranılacağını hala bilmiyoruz.
***
Hal böyle olunca, kendisini Türk gibi hisseden Japon mühendis Moriwaki belli ki aradan bir 35 yıl daha geçse, aynı üzüntüyü yaşamaya devam edecek.
Maalesef öyle..
Özay Şendir
Avrupa’nın kapıları ve silahlı kuvvetler…
16 Şubat 2025
Abbas Güçlü
Emniyet şeridi!
16 Şubat 2025
Zeynep Aktaş
Altın hızlı koştu fonlar sıkı takipte
16 Şubat 2025
Ali Eyüboğlu
Hazal Türesan: İyi bir oyuncu olma yolunda sakince ilerliyorum
16 Şubat 2025
Güldener Sonumut
Münih’te Avrupa’ya sorumluluk çağrısı
16 Şubat 2025